Tophane Parkı, şehrin tam merkezinde bulunan yerli ve yabancı turistlerin, gezginlerin, Bursa’ya kısa veya uzun soluklu gelenlerin yani Bursa’ya ayak basan hemen herkesin ilgisini çeken tarihi ve turistik bir yerdir. Neden Tophane deniyor? derseniz; adı geçmişten bu yana ramazan aylarında sahur ve iftar vakitlerinde şehrin her yerinden duyulan top atışlarının yapılmasından geliyormuş. Nedir Tophane Parkı’nı bu kadar özel ve güzel yapan? Neden insanlar buraya gelmek isterler? Haydi gezmeye başlayalım……….

Tophane Parkı’na geldiğimizde asırlık çınarların altından yürürken ilk dikkatimizi çeken 100 yılı aşkın süredir ayakta duran Saat Kulesi oldu.

Saat Kulesi

Saat Kulesi’nin, Vali Mümtaz Reşit tarafından 1905 yılında yaptırıldığı ve II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 29. yılı şerefine törenle açıldığı söylenmekte. Söz konusu kule Sultan Abdülaziz döneminde aynı noktada bulunan kare planlı ve 4 katlı kulenin yıkılmasından sonra inşa edilmiş. Yangın gözetleme kulesi olarak ta kullanılan Saat Kulesi 6 katlı ve 33 m yüksekliktedir. Tüm Bursa’yı rahatlıkla görebilen Saat Kulesi 89 ahşap basamaklı merdivene sahiptir. Kulenin üst katının dört tarafında 90 cm çapında yuvarlak saatler vardır. Günümüzde ise elektronik saate sahiptir. Kulenin en tepe noktasında ise 3 Türk Bayrağı yer almakta. Kuleye güney taraftan çıkılabilmektedir. Ancak Bursa’ya her gittiğimizde uğradığımız Saat Kulesi maalesef kapalıydı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tophane’den Bursa’yı seyretmek için Saat Kulesi’nin arka tarafına yürüyoruz.

Tophane’den Bursa Manzaraları

Saat kulesinin hemen arkasında ki seyir terasından Bursa’yı neredeyse 360 derece açıyla görmeniz mümkün. Tophane sayesinde Bursa şehrini kuşbakışı görebilir, eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.  Parkın içinde yer alan kafelerde bir şeyler içerken bu manzara keyfinin tadı güzel olmakta.  

Tophane Parkı’nın, Osmanlı Devletinin kurucuları Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin ve İstiklal Savaşı Şehitler Anıtı’nın bulunduğu yer olması buraya olan ilgiyi daha da arttırmaktadır.  

Saat Kulesinin hemen karşısında Osman Gazi’nin türbesi bulunmakta.

Osman Gazi’nin Türbesi

Orhan Gazi, 1326 yılında Bursa’yı fethetmesinin ardından babası Osman Gazi’nin vasiyetini yerine getirmiş ve Osman Gazi “Gümüşlü Kümbet”  olarak bilinen Sainte Elie adlı Bizans Manastırı’nın şapeli üzerine inşa edilen türbeye gömülmüştür. Günümüzde Osman Gazi’nin mezarının bulunduğu yapı 1801 yılında ki yangında ve 1855 yılında ki depremde tamamen yıkılmış, Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında yeniden yaptırılmıştır. Osman Gazi Türbesi kubbeli, sekizgen bir plan yapısına sahiptir.

Türbenin ortasında bulunan sedef kakmalı ahşap sanduka Osmangazi’ye aittir, sandukanın etrafı sedef kakmalı korkuluklarla çevrilmiştir. Sultan Abdülaziz’in Bursa’yı ziyareti sırasında yapılmış kadife üzerine gümüş ve sim ile işlenmiş, Osman Gazi’nin şahsiyeti doğumu ve saltanat senesi ile ölümü gibi tarihleri gösteren örtü sandukanın üzerine örtülmüştür. Türbenin içinde Osman Gazi’nin oğlu Alaaddin Bey, Orhan Gazi’nin eşi Aspurça Hatun ile on iki yakınının sandukaları bulunmaktadır.

Türbe’nin önünde muhafız alayını temsil eden ve nöbet tutmakta olan askerler ile sessizce fotoğraf çektirebilirsiniz.

Parkın hemen girişinde sağ tarafta Orhan Gazi’nin Türbesi bulunuyor.

Orhan Gazi’nin Türbesi

Osman Gazi’nin oğlu ve Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin Türbesi  Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümü üzerine inşa edilmiştir. Osman Gazi Türbesi’nin tam karşısında bulunan türbe kare planlı olarak yapılmıştır. İlk yapıldığı yıllarda Osman Gazi Türbesi ile aynı çatı altında yer alan Orhan Gazi Türbesi; 1801 yılında ki yangında hasar görmüş ve 1855 yılındaki depremde yıkılmıştır. Yıkılan türbe 1863’de Sultan Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Ortada kubbenin altında bulunan sanduka Orhan Gazi’ye aittir. Etrafı pirinç bir korkuluklarla çevrilmiştir. Sandukanın üstüne kadife kumaş üzerine gümüş sim ile işlenmiş Hz. Muhammed’e ait hadisin yazılı olduğu örtü bulunmaktadır.

Orhan Gazi Türbesi’nde ayrıca Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun, oğlu Kasım Çelebi ve kızı Fatma Hatun, Cem Sultan’ın oğlu Abdullah ve Şehzade Korkut, Yıldırım Bayezid’in oğlu Musa Çelebi, Emir Süleyman ve Sultan 2.Bayezid’in oğlu Şehzade Korkut’un sandukaları da yer almaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tophane Park’ında girerken pek dikkat çekmeyen belki de orada olduğu dahi bilinmeyen İstiklal Savaşı Şehitleri hemen Orhan Gazi Türbesi’nin karşısında, Osman Gazi Türbesi’nin bitişiğinde yatmakta.

İstiklal Savaşı Şehitleri

İstiklal Savaşı Şehitleri Kurtuluş Savaşı sırasında Hacivat Köprüsü civarında 11 Eylül 1922’de şehit olan 14 askerdir.

Tophane Parkı’ndan çıkarken dikkatimizi çeken teleferik kabininin yanına gidiyoruz.

Türkiye’nin İlk Teleferiği

Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa teleferik 2 Ekim 1963 tarihinde açılmış 2012 yılına kadar hizmet vermiştir. 2014 yılında tamamen yenilenerek hizmete devam etmektedir.

Tophane Parkı’ndan hemen karşıda ki Bursa Kalesi’nin Surlarını görmeye gidiyoruz.

Bursa Kalesi Surları

Bursa Kalesi, Osmangazi Belediyesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Günümüzde surların uzunluğu toplam 2 km’dir. Kalede toplam 5 adet kapı bulunmaktadır. Bunlar Saltanat Kapısı (Hisar Kapı), Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı’dır.

Bu kapıların en ünlüsü ve en görkemlisi Saltanat Kapısı‘dır.  Doğu yönünden kente doğru girilen kapı aynı zamanda baharat ve ipek yoluna açılan ana kapı durumundaydı. Tekfurların, devlet yöneticilerinin kente giriş-çıkışta kullandığı kapı törenlerde ve resmi geçitlerde de kullanılmaktaydı.

Tahtakale Kapı Saltanat Kapı ile Yer Kapı arasındadır. “Kale altı” anlamına gelen Taht-el kal’a kelimesi halk arasında Tahtakale’ye dönüşmüştür. Bu kapı ile doğrudan kente değil, iki sur arası bir koridora girilmektedir.

Tophane Parkı’na nasıl gidilir?

Tophane Parkı adresine Otobüs veya Metro ile ulaşabilirsiniz. Yakında duran hatlar –Otobüs: 17/D, 2/E, 5/A, 6/F; Metro 1, 2