Bilindiği gibi Anadolu’nun ticaret yolları üzerinde bulunan ve ticaret yapan tacirlerin gece konaklamaları ve dinlenmeleri için yapılan binalara han, daha büyük olanlarına kervansaray denilirdi. Bursa’nın Hanlar Bölgesinde ki hanlar; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Hanı, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han‘dır.

Fotoğraf: https://www.emlaktasondakika.com/

Bunların içerisinde en ünlü olanı, Bursa’ya geldiğinizde kendinizi mutlaka uğramak zorunda hissettiğiniz ise Koza Han’dır.

Koza Han

Han 1492 yılında, II. Beyazıt tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır.

Han iki katlıdır. Üst katta bulunan odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkanlar olarak kullanılmaktadır.

Koza Han, eskiden olduğu gibi şimdi de Bursa’nın ipek ve ticaret merkezidir.

Avlu ortasında kubbeli bir mescit bulunmaktadır. Koza Han’ın avlusundaki mescid, altında havuzlu şadırvanı olan sekiz kenarlı bir yapıdır. Girişin iki yanından birer taş merdiven yukarı kata çıkışı sağlanan mescidin üstü kurşun kaplı bir kubbeyle örtülüdür.

Günümüzde Koza Han’ın iç avlusu insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenmiştir. O kadar kalabalık oluyor ki iğne atsanız yere düşmez. Pandemi döneminde bile çok kalabalık olan avlunun normal zamanlarda nasıl olduğunu düşünmek bile istemiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Emir Hanı

Orhan Bey tarafından Bursa’nın fethinden sonra 1340 yılında yaptırılan Emir Han, Ulu Cami’nin yakınındadır. 1522 yılına kadar Bezzaziye Hanı, Eski Bezazistan veya Bey Hanı da denilen han; nihayetinde Emir Bey Hanı ismini almıştır. Osmanlıların bedesteni olarak da bilinmektedir. İki katlı handa daha çok dini kitaplar ve hac malzemeleri satan dükkanlar bulunmaktadır.  

Kapalı Çarşı

Orhan Gazi zamanında hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlanmış ve Kapalı Çarşı’nın ilk hali oluşmuştur. Daha sonraki yıllarda Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) eski bakırcılar çarşıları eklenerek Kapalı Çarşı’yı oluşturmuşlardır. 

Bursa denildiğinde akla gelenlerden birisi de havludur. Bursa havluları oldukça ünlüdür ve bunun için uğramanız gereken yer Ulu Çarşı diğer adıyla Havlucular Çarşısı.

Ulu Çarşı (Havlucular Çarşısı)

Hanlar bölgesinde yer alan çarşılardan birisi olan Ulu Çarşı Türkiye’nin en büyük otantik alışveriş merkezlerinden birisidir. Bu çarşıda geleneksel Türk hamamlarında kullanılan her türlü hamam malzemelerini bulmak mümkün. Tabi ki çarşıda havlucuların yanı sıra gözlükçüler, saatçiler ve Hac ürünleri satan dükkanlar vardır.

Bursa’nın Hanlar Bölgesinde olmayan önemli bir başka hanı ise Balibey Han’dır.

Balibey Han

Cemal Nadir Caddesi üzerinde Saltanat Kapıya çıkan merdivenlerin yanındadır. Hamza Beyin torunu Bali Bey tarafından Yenişehir’deki külliyesine gelir getirmesi için yaptırılmıştır. Osmanlı’nın ilk uç katlı hanıdır. Değerli taş işlemeciliği, hat, tezhip, minyatür, cam, el dokuma, tespih, bıçak, seramik gibi geleneksel sanatları icra eden sanatçıların dükkanları bulunmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.