Salda Gölü ya da hep söylenir ya Türkiye’nin Maldivleri. Peki nerede Salda Gölü ve özellikleri nelerdir?. Salda Gölü Burdur’un Yeşilova ilçesinde, merkeze 4 km uzaklıkta bir göl. 

Salda Gölü tektonik yani çökme sonucu oluşan bir göl. Derinliği 183 m ve Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olma özelliğini taşıyor. Sahil ise oldukça sığ. 30-40m lik kısmının derinliği sığ. Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü karşınızda………….

Gölün sığ olması sizi kandırmasın. Çünkü göl deniz gibi değildir. Tatlı su olduğu için tuzlu su gibi kaldırma kuvveti yoktur. Ben yüzme bilirim bana bir şey olmaz diyerek lütfen açılıp su şakaları yapmayınız. Göle tek başınıza da girmeyin. Dikkatli olmakta fayda var. Halk arasında hep söylenir ya gölün bataklık etkisi vardır, dibe çeker diye. Bunu da kulağımıza küpe yapalım. Bir de unutmayalım Salda Gölü hemen derinleşen bir göl. Girmek isteyenler kıyıdan fazla uzaklaşmasınlar. Ayrıca Salda gölünde oldukça fazla su yılanı varmış. Halka sorduğumuzda bir şey yapmaz o da sizden korkar kaçar dediler. Eeee artık tercih sizin. Bizce en iyisi halkın girebilmesi için belirlenen plajlardan göle girmek. Risk almaya hiç gerek yok.

Nerelerde girebilirsiniz. Yeşilova Belediyesi Halk Plajı, Beyaz Adalar Plajı, Doğanbaba Plajı, Salda Tabiat Parkı

Eğer Salda’ya kadar gidip suya girmeyip, konaklama yapmayacaksanız. Arabanızı otoparka belli bir ücret karşılığında park eder. Çayınızı içersiniz.

Sahilde kumsalda dolaşabilirsiniz, ayaklarınızı suya sokabilirsiniz.

Salda yazısı önünde bir resim alabilirsiniz. Ama çok kalabalık olup sıra beklerseniz. Göl bizi yordu derseniz gözlemeci ve pidecilerden karnınızı doyurabilirsiniz. Kıymalı tost ve Burdur şişi bu yöreye ait. Çok lezzetli.  Deneyebilirsiniz.

Salda Gölü’ne biz Eylül’ün başında ve hafta içi sakin dönemde gittik, ama yine kalabalıktı. Hafta sonu ve yazın buranın kalabalıklığını düşünemiyoruz bile. Tercihlerinizi buna göre ayarlamakta fayda var. Ben sadece gölü görmek için geldim derseniz inanın yarım gün yeter, bunun için turla gelmeye bile gerek yok.  

Konaklama yapmak isterseniz gölün hemen kıyısında Hotel Lago Di Salda oteli var. Yeşillikler içerisinde bir otel. Ama konuştuğumuz yetkili otelden göle girmenin zor olduğunu misafirlerin 5 km uzaklıktaki Beyaz Adalar Plajına giderek gölden yararlandığını belirtti. 

Gölün suyu sodalı ve magnezyum açısından çok zengin ve cilde çok faydalı. Göle baktığınızda kıyıların beyaz görünmesinin sebebi işte bu magnezyum. Hatta öğrendiğimize göre suya bir şey bırakın uzun süre kaldığında beyaz renk alıyormuş. Gölün biraz ilerisi mavi ve daha ilerisi çivit mavi ya da turkuaz denilen bir renge sahip. Muhteşem güzel.

Gölün kumsalı daha ilginç.

Gölün kumsalına baktığınızda normal bir kum göremiyorsunuz. Biliyor musunuz Salda Gölü Mars gezegeninin özelliklerini taşıyormuş. İnanın Salda’ya gitmeye karar verdiğimizde özelliklerini okuduğumuzda öğrendik. Salda’nın kıyılarına yaklaşırken sanki kayalıkmış hissine kapılıyorsunuz.

Elinize aldığınızda beyaz küçük tortular olduğunu görüyorsunuz. Bu yapılar bilimsel olarak stromatolik kayaçlar olarak geçiyor ve bu yapılara Mars’ta rastlandığı için Salda Mars’a benzetiliyor. İkinci önemli bilgi ise bu yapılar Dünya’da iki yerde bulunuyormuş. Birisi bizde diğeri Kanada’da. Ülkemizde daha bilmediğimiz ne gizemli yerler var

Göl kıyısı killi bir yapıya sahip. Cildinize maske şeklinde uygulayıp doğal peeliing yapabilirsiniz. Cilde ve sivilcelere çok iyi geliyormuş.

Gölün çevresinde asfalt bir yol var. Arabayla yada bisiklet kiralayıp rahatlıkla gölü dolaşabilirsiniz. Piknik alanları mevcut. Çadırınız kurup camping yapabilirsiniz, tabi ki belirlenen yerlerde.

Yani doğal güzelliklerinin, kartpostallara konu olabilecek muhteşem manzarasının yanında Salda çok önemli bilimsel bir özellik taşıyor. Salda’ya gelenlerin, gezmek, görmek, suyundan ve kumsal özelliklerinde yararlanmak isteyenlerin biraz daha dikkatli davranıp, çevreyi ve suyu kirletmekten kaçınmalarını bekliyoruz. Haydi Salda’nın güzelliklerini birlikte dolaşalım. Rüzgarın ve dalganın sesine kendinizi bırakın