Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi adını ilk duyduğunuzda sade bildiğiniz türden bir araba müzesi sanabilirsiniz. Umurbey Mahallesi’nde ki Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, tekerleğin at arabasından otomobile gelişimini sergileyen bir müzedir ve Türkiye’de bu alanda ilk ve tektir. 

Müze bahçesine girdiğinizde gezeceğiniz yerlerin planı yardımcı olacaktır.

Müze, İpeker Ailesi’ne ait olan, toplam 17 bin 000 metrekarelik bir alanda kurulu olan ipek fabrikasının, Tofaş tarafından restore edilerek 28 Haziran 2002’de ziyarete açılmıştır.

Müzeye girdiğinizde sizi kazı çalışmaları, kazıda çıkan taşlar ve bir Tümülüs karşılar. Hani biz araba müzesini gezecektik yoksa arkeoloji müzesine mi geldik diyebilirsiniz. Orijinali Balıkesir’de olan Üçpınar Tümülüsü içerisindeki araba ve tekerlek parçaları müzenin başlangıç noktasıdır. Üçpınar Tümülüsü, MÖ. 6.yy-Akhamenidler dönemine aittir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kazı çalışmaları 1978 yılında Bursa Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Tümülüsün girişinde bulunan iki atla koşulan arabaya ait parçalar ile at koşumlarına ait buluntular, bize cenazeyi taşıyan arabanın, sahibine son görevini yaptıktan sonra buraya konduğunu göstermektedir. Bu buluntulardan hareketle Tümülüs ve at arabası orijinaline uygun şekilde teşhir amaçlı yeniden yapılmıştır.  Kazı çalışmalarında araba ile ilgili buluntular da sergilenmekte.

Müzede at arabası ve fayton imalatının yapıldığı tamamen orijinal malzemelerden oluşan bir imalathane yer alır. Bu imalathanede ki malzemelerin tamamı orijinaldir.

Müzede en ilgi çeken eser ise Mardin Kızıltepe’de yapılan arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkan oyuncak araba. Araba Kalkolitik döneme (MÖ 5500-3000) ait olup günümüze kadar ulaşan nadir örneklerden. Burada gördüğümüz araba bir replika olup aslı Mardin Müzesindedir.

Müzeyi gezerken 2600 yıl öncesine ait bir tekerlekten yola çıkılarak Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar zaman tünelinde ilerlediğinizi hissedersiniz. Türkiye’nin çeşitli illerinden seçilerek bir araya getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası sergilenmektedir.  Köylerden, şehirlerden gezerek, tek tek toplanan bu arabalardaki teknolojik gelişme karşısında şaşmamak elde değil.

Müzede Tofaş üretimi otomobiller de yer almaktadır. Türkiye’de ki ilk Murat 124, Murat 131, Fiat 131 Kartal, Fiat Uno, Fiat Tipo, Fiat Doblo ve Fiat Albea gibi otomobillerde sergilenmekte.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Müze kompleksi, Fayton Cafe, 200 metrelik bir yürüyüş yolu, eski ipek üretim tesisinin korunmuş iki adet bina kalıntısı ve Eski Umurbey Hamamı’ndan oluşmaktadır. Aynı zamanda Tofaş Müzesi salonları, geçici teknolojik sanat sergileri ve caz konserleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. 

Müze ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Salı-Pazar saat 10.00 – 17.00 arası açık. Giriş ücretsiz.

Müzeye nasıl gidilir?

Kent Meydanı‘ndan S/1, S/2 ya da 4/A numaralı otobüslerden birine binerek  Namazgah durağında indiğinizde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Mudanya‘danF/3 numaralı otobüse binerek Namazgah durağında indiğinizde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi‘nden E/12 numaralı otobüse binerek Namazgah durağında indiğinizde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Terminal’den 94numaralı otobüse binerek Namazgah durağında indiğinizde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Müze yolu üzerinde yolları düzenleyici bir levha yada yol işareti olmaması sıkıntı yaratmakta.  Yeri biraz karışık. Ancak sorarak bulabilirsiniz. Aracınız ile gelecekseniz yolu dar ve dik, sokak aralarında bir müze ama otoparkı bulunması çok iyi. .