Krallar Vadisi ya da Firavunlar Vadisi eteklerinde, 6. hanedandan Roma dönemine kadar Mısır soylularına ait 400’den fazla mezar bulunmaktadır. Krallar vadisini yukarıdan görmek için balon turuna katılacağız. Turumuz içerisinde extra olarak verilen tur için sabahın erken saatlerinde balona bineceğimiz alana hareket ettik. Alana yaklaşırken balonlar çoktan havalanmış bile.
Balonların kalkış için hazırlanışını keyifle izledik. Daha önce Kapadokya’da yaşadığımız keyfi bu sefer Krallar Vadisi üzerinde yaşamak istiyoruz. Balon turunda havada geçen süre yaklaşık 1 saat olacak. Tabi ki bu durum rüzgar ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Kalkış noktasına transfer, kalkış izninin beklenmesi, balonun şişirilip dikilmesi, uçuşun kendisi ve inmesi derken toplamda yaklaşık 3 saat diyebiliriz.
Balonlar hazırlanırken sıcak bir içecek ve küçük atıştırmalıklar ikram edilir. Yani Kapadokya’da öyle yapılmıştı. Ama burada böyle bir şey yaşamadık. Balonların hazırlanmasını bekliyoruz.
İşte havalanıyoruz. Çok fazla rüzgar yok. Bakalım gezimiz nasıl olacak.Gezi rüzgar yönüne çok bağlıdır. Balonun yükselmesinden hemen sonra Nil vadisi tarlaları üzerinde süzülüyoruz. Mısır’ın çöllerinden Nil vadisinin gür yeşilini görmek çok etkileyici.
Yaklaşık 45 dakika harcadığımız balon turunda gezi arzuladığımız gibi olmadı.
Nil’in yeşilliklerini bolca gördüğümüz gezide rüzgarın azizliğine uğradık ve Krallar Vadisinin üzerinde çok fazla dolaşamadık. Biraz uzaktan görebildik.
Balonumuz inmek üzere. İniş ekibi balonu indiriyor.
İndiğimizde balon turuna katıldığımızı gösteren sertifikalarımızı aldık. Kapadokya’da yaşadığımız ve her balon turu sonrası alışılagelmiş olan yere inildiğinde sunulan içecek ikramı yine burada yok. Kapadokya balon turu düzenleyenlere selam olsun.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Balon turundan sonra gemiye dönüyoruz. Kahvaltımızı yaptıktan sonra Krallar Vadisindeki mezarları görmeye gideceğiz. Krallar Vadisi ya da Firavunlar Vadisi etekleri MÖ 2100’den bu yana, Yeni Krallık firavunları bu vadiyi resmi kraliyet mezarlığı olarak seçene kadar kraliyet mezarlarının yeri olmuştur.
Bölge bir zamanlar ‘Milyonlarca Yıllık Firavun’un Büyük Mezarlığı’ olarak adlandırılmış. Krallar Vadisi’nde 2005 yılında yeni bir oda ve 2008 yılında iki mezar girişinin daha keşfedilmesiyle bugüne kadar 63 muhteşem kraliyet mezarı ortaya çıkarıldı.
Krallar Vadisine geldiğimizde önce biletlerimizi alıyoruz. Giriş bileti üç mezara erişim sağlamakta. Biletlere dikkat ederseniz üzerinde üç delik göreceksiniz. Her mezara girerken girişte bekleyen görevli bileti deliyor. Biletlerinizi kaybetmeyiniz diğer mezarlara da bu biletle giriş yapacaksınız. Tutankhamun, Seti I ve Ramses VI’nın mezarlarını görmek için ise ek bilet satın alınmalıdır.
Biletlerimizi aldıktan sonra giriş ile vadideki mezarlar arasında yaklaşık 600-700 m’lik bir yol var. Çok uzun bir yol olmasa da hem biraz yokuş, hem arada görülecek bir şey olmayınca hem de hava çok sıcak olunca taf-taf adı verilen küçük elektrikli araç ile çıkmayı tercih ediyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Bu araçlara 10 Mısır Poundu karşılığında biniyoruz. Krallar Vadisinde keşfedilen onlarca mezar var. Ama bunların sadece 8-9 tanesi ziyaret açık. Mezarlarda yükte hafif pahada ağır şeyler çoğunlukla çalınmış olsa da, bazı mezarlar kilise gibi kullanılmış olduğundan orijinal duvar kabartmaları ve boyalar oldukça iyi korunmuş. Biz bu mezarlardan Ramses III, Ramses IV ve Ramses IX’u gezeceğiz. Mezarlar KV olarak numara verilmiş. İşte ilk durağımız
Ramses III’ün (KV11) mezarı
Daha içeri girer girmez inanılmaz derecede renkli sanki hiç bozulmamış tavan ve duvar çizimleri karşıladı. Oldukça kalabalık ve süremiz az.
Hızlı bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Antik çağlardan beri bilinmesine rağmen ilk kez 1768’de James Bruce tarafından araştırılmıştır.
Mezara doğru yaklaşık 100-150 m yolumuz var. Giriş bir merdivenle aşağıya doğru inerken her iki tarafta bulunan koridorlar var.
Tavan ve hemen altındaki üst duvar girintileri oldukça etkileyici. Binlerce yıl sonra çizimlerin hala çok canlı ve canlı olduğuna inanmak gerçekten zor.
https://www.youtube.com/shorts/ajL_zTdPNO0?feature=share
Ramses IX (KV 6) mezarı
Krallar Vadisi’ndeki KV6 Mezarı, 20. Hanedan Firavun Ramses IX’un son dinlenme yeridir. Vadinin orta kesiminde yer almaktadır. Yamaçtan 105 m içeri doğru uzanan mezar, bir kapı ve sığ bir rampa ile başlıyor.
Tavan tanrıça Nut’un resimleriyle süslenmiştir. Yan duvarlarda Mağaralar Kitabı ve Dünyanın Kitabı’ndan sahneler görülüyor.
Uzaktaki duvar, Ramses’i, bir sürü tanrıyla çevrili, teknesinin üzerinde tasvir ediyor. Bu odayı süslemek için kullanılan sarı, lacivert ve siyah renkler, Vadideki mezar süslemeleri arasında görsel olarak dikkat çekici ve sıra dışıdır.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Ramses IV (KV2) mezarı
Vadinin girişine yakın olan mezar 20.Hanedanlığın diğer mezarları gibi KV2 de düz bir eksen boyunca yerleştirilmiştir.
Kral Ramses IV, Yeni Krallığın 20. Hanedanlığı’nın üçüncü firavunudur. Ramses III’ün 5. oğluydu ve babasının saltanatının 22. yılında prens olarak veliaht olarak atandı. Başlangıçta çok daha büyük olması amaçlanan KV2 firavunun erken ölümü üzerine 89 m kısaltılmıştır. Mezar odasında ki resimler bozulmuş ancak mavi tavan boyunca uzanan tanrıça Nut görüntüsü harikadır.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Krallar Vadisi’nde en ünlü mezar tabi ki Tutankhamun. Mezarı görmek için 300 EGP ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Tabi ki biz turla geldiğimiz için maalesef vakit kısıtlılığından gezemedik. Ancak girişinde bir fotoğraf alabildik.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Dev Memnon Heykelleri
Krallar Vadisinden Teb Nekropolündeki Dev Memnon Heykellerini görmeye gidiyoruz.
Teb Nekropolü’ndeki en büyük tapınak olan III. Amenhotep Tapınağında Firavun III. Amenhotep’ in iki büyük taş heykelidir ve MÖ 1350’den beri ayakta durmaktadırlar.
İkiz heykeller incelendiğinde Amenhotep III oturmuş bir pozisyonda, elleri dizlerinin üzerinde ve doğuya nehre doğru bakarken tasvir edilir. Ön tahtta bacaklarının yanında daha kısa iki figür oyulmuştur. Bunlar eşi Tiye ve annesi Mutemwiya’dır. Yan paneller Nil tanrısı Hapi’yi tasvir eder.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı