Kayseri’de Gezilecek Yerler-1 dosyamızda sizlerle Avgunlu Medresesi, Kurşunlu Cami, Roma Mezarı, Sahabiye Medresesi, Saat Kulesi, Atatürk Heykeli, Kayseri Kalesi‘ni paylaştık. Bu dosyamızda rotamız tarih ile iç içe olacağımız Atatürk Evi ve Müzesi, Milli Mücadele Müzesi. Kayseri’de Gezilecek Yerler-3 dosyamızda Güpgüpoğlu Konağı-Etnografya Müzesini,  Kayseri’de gezilecek Yerler-4 dosyamızda; Cumhuriyet Meydanı, Ulu Cami ve Çeşmesi, Hunat Hatun Külliyesi, Alaca Kümbet, Cıncıklı Cami, Emir Sultan Cami ve Türbesi, Zeynel Abidin Türbesi, Türbedar Evi, Melik Mehmet Gazi Türbesi, Raşid Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi, Meryem Ana Kilisesi, Kadı hamamı, Kiçikapı Konağı, Kapalı Çarşı, Urgancılar Çarşısı, Hacı Efendi Çarşısı, Kadınlar Çarşısı Heykeli ve Tarihi Kayseri Evlerini paylaştık.

Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet veren konak İmamizade Raşit Ağa Konağı olarak bilinir.

Müze 19. yy’da yapılmış Geç Osmanlı Dönemi’ne ait eski bir Türk evidir.  Konak, dışı kesme taşlarla kaplı, ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Konak tipik 3 katlı taştan yapılmış bir Kayseri evi. Binanın girişi, güney cephede bulunan iki basamaklı kesme merdivenli demir kapı ile sağlanır.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19-20 Aralık 1919 tarihinde Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’ye ilk gelişlerinde Kayseri’de ağırlanması bakımından tarihi öneme sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk konakta iki gece misafir edilmiştir.

Girişin sağında solunda iki oda vardır. Girişten üst kata ahşap asma bir merdivenle çıkılır.

Atatürk Evi olarak hizmet veren konağın ana girişinin solundaki oda evin tarihini içeren bilgi panoları bulunur.

Sağdaki iki oda Atatürk’ün hayatını anlatan bilgi panoları bulunur.

Soldan ikinci oda sinevizyon gösterim odası olarak düzenlenmiş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Konağın ağaçtan motiflerle süslü olan çatı uçları ve cumbanın alt saçakları ve avizeleri dikkat çekmektedir.

Üst kat girişte Atatürk’ün kullandığı salon, yatak odası ve oturma odası dönemin eşyaları ile tefriş edilmiş.

Atatürk’ün konakladığı evde Atatürk’ün harf devrimi ile ilgili kara tahta başında ki resmi Kayseri de çekilmiş.

Atatürk’ün kentte çekilmiş fotoğrafları ve Kayseri’de yayınladığı beyannameyi de içeren 41 adet eser sergilenir.

Kayseri Atatürk’ün en fazla ziyaret ettiği şehirlerden birisidir. Ata’mız 1919-1934 tarihleri arasında 5 kez Kayseri’ye gelmiştir.

Merdivenlerden yukarı çıktığınızda orta sofada Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyeti Üyelerinin kayseriyi ziyareti temsil edilmiştir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaşmak çok heyecan verici. Onun yürüdüğü ve yerlerden yürümek kaldığı yerleri görmek içimizi ısıttı.

Atatürk’ün Kayseri halkına beyannamesini de yine müzede görebilirsiniz.

Müze ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. 1 Nisan-1 Ekim tarihlerinde saat 08.00-19.00/ 1 Ekim-1 Nisan tarihlerinde saat 08.00-17.00 açık. Müzeye giriş ücretsiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Milli Mücadele Müzesi

Ülkemizin özgürlüğü için verdiğimiz Milli Mücadelenin nasıl ve ne zorluklarla kazanıldığına tanıklık etmek isterseniz, zaman tünelinden geçerek Kurtuluş Savaşı yıllarına gitmek yeterli.  Ülkemizde Kurtuluş Savaşının anlatıldığı, genç-yaşlı, kadın-erkek hep beraber verdiğimiz mücadeleyi, kaybettiklerimizi, kazandığımız zaferleri anlatan, unutulmaması gereken ve gelecek nesillere unutturulmaması için dalga dalga aktaran pek çok tarihi ve kültürel yerlerimiz var. Eğer Kayseri’ye geldiyseniz mutlaka görmeniz gereken yer Milli Mücadele Müzesi.

Günümüzde Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet veren “Taş Mektep” Kayseri Lisesi 1893 yılında Kurşunlu Camii civarındaki Seyfullah Efendi Konağı’nda “Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi” adıyla hizmete girdi.

İstiklal Savaşı devam ederken okulun son sınıf öğrencilerinin tamamı eğitimlerini yarıda bırakıp cepheye gittiği ve Sakarya Muharebesi’nde şehit düştükleri için 1921’de okul mezun vermedi. Bu kahramanlık hikayesini şair Cahit Külebi, müfettişlik yaptığı sırada okulun kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı.

Haydi  o zaman kapıyı yavaşça aralayalım ve o zor günleri hep birlikte anımsayalım. Müzeye girdiğiniz zaman o yılları anlatan balmumu heykeller ile karşılaşıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Sonra tarihsel olarak Kurtuluş Mücadelesinin yıl yıl anlatıldığı odalara giriyoruz.

İşte 1919 yılından başlayan mücadelemizin öyküsü, fotoğraflarla, yazılarla, dijital görsellerle ve mankenlerle anlatılmış.

Kurtuluş Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921’de TBMM’nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı alması üzerine toplantılar için hazır hale getirilen ve bu amaçla kurulan kürsü sergilenmekte. O kürsüye çıktığımda hissettiklerim: Üzüntü, burukluk ama aynı zamanda böyle zorluklarla dolu mücadelede Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile gözlerini kırpmadan bu vatan için canlarını feda eden bir ulusun mensubu olmanın gururu.   

Müzeyi gezerken tükürüğünüz boğazınızda düğümlendiğini hissedeceğiniz, gözünüzde yaş ile izleyeceğiniz hüzün dolu bir bölüm var. İstiklal Savaşı devam ederken okulun son sınıf öğrencilerinin tamamının cepheye gittiği ve Sakarya Muharebesi’nde şehit düştükleri için 1921’de okuldan mezun olamayan öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu, alamadıkları diplomalarının ve savaştaki künyelerinin asılı olduğu bölüm müzenin duygu patlamasının yaşandığı yer. Hepsinin rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.    

1922’de Kayseri Lisesi’ne Edebiyat öğretmeni olarak atanan ve 2 yıl görev yapan şair Faruk Nafiz Bey, savaşta şehit düşen öğrencilerin anısına “Kayseri Lisesi Marşı”nı yazdı.

Savaşta şehit düşen öğrenciler anısına okul bahçesinde bir anıt vardır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Müzede Ankara gazetelerinin bir süre Kayseri de basılması da anlatılmış.  

Kayseri Lisesi tarihte yaşadığı olaylar ile taşıdığı önemin yanı sıra 2 Cumhurbaşkanı çıkarmanın da gururunu yaşıyor.

Ülke büyüklerinin oturduğu sıralar, karneler, kullandıkları ekipmanlar düzenlenen bir sınıfta sergileniyor.

Müzenin bir bölümü Kayseri İl Eğitim Tarihine ayrılmış.

Müzeden Ata’mızın sözünü okuyarak ayrılıyoruz.

Müze ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Salı-Pazar saat 09.00-19.00 açık. Müzeye giriş ücretli.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.