Mudanya, Bursa’nın en çok turist çeken ilçesi olarak Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. İstanbul’da yaşıyor ve bir hafta sonu kaçamağı yapayım derseniz size önereceğimiz yerlerden birisidir Mudanya.

BUDO (Bursa Deniz otobüsleri)’nun düzenlediği seferler ile Eminönü ve Büyükçekmece iskelelerinden Mudanya iskelesine deniz otobüsleri ile haftanın her günü sabah ve akşam gerçekleşen seferlerle 1.5 saatte gidebilirsiniz. Eğer İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri)  ile gelmek isterseniz haftanın her günü Kadıköy ve Yenikapı’dan Güzelyalı iskelesine giden deniz otobüslerine binmeniz gerekir. İstanbul’da şehir içinde bir yerden bir yere gitmenin bile bu kadar süre aldığı düşünülürse İstanbul-Mudanya arası yakın yer olarak kabul edilebilir. Bizim gibi başka şehirden Bursa’ya özel aracınızla gezmek amacıyla geldiyseniz ve Bursa Merkezde konaklıyorsanız Mudanya’ya gitmek sadece 25 dakika.  Mudanya’ya geldiğinizde bir de Trilye yaparsınız. Biz önce Trilye sonra Mudanya yaptık ve Mudanya’ya Trilye’den geliyoruz. Trilye gezimizi buradan okuyabilirsiniz.

Mudanya’ya geldiğinizde ilk gidilecek yer olan Mudanya Mütarekesinin imzalandığı tarihi eve Mudanya Mütareke Evi’ne gidelim.

Mudanya Mütareke Evi

Türk Türk Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı tarihi evdir. Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof’a ait olan ev, Mudanyalı iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınarak yenilenmiş ve 1937 yılında Mudanya Belediyesi’ne bağlı bir müzeye dönüştürülmüş.

Bodrum ve çatı katı dışında, 2 katlı ahşap evin 13 odası ve 2 büyük salonu vardır.

Birinci katta mütarekenin imzalandığı salon ve görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü’nün çalışma odası, üst katta İsmet Paşa,Asım Paşa ve yaverlerinin yatak odaları ile banyo yer almaktadır.

Mütareke dönemine ait eşyaların korunduğu evde görülmesi gereken en önemli eşya ikiye bölünmüş mermer masadır. Neden derseniz? Haydi o yıllara ışınlanalım ve bir köşede Mudanya Mütarekesinin imzalanmasına tanıklık yapalım.

Yıl 1922; Kurtuluş Savaşı bitmiş, Büyük Taarruz’un zaferle sona ermesi üzerine İtilaf Devletleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mütareke çağrısında bulunmuşlar ve 3 Ekim 1922 tarihinde görüşmeler Mudanya’da başlamış.

Görüşmelerde TBMM hükûmetini Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa temsil ederken, Fevzi Paşa ve Refet Paşa da görüşmeler boyunca Mudanya’da bulundular. Birleşik Krallık’ı General Harington, Fransa’yı General Charpy ve İtalya’yı da General Mombelli temsil etmekte.

Görüşmelere gelen Türk Heyeti
Görüşmelere katılan Delegasyon Başkanları

İşte masa etrafında oturmuşlar ve hararetli konuşmalar geçiyor.

Görüşmeler günlerce devam eder. İtilaf Devletleri’nin dayatmaya çalıştıkları şartların kabul edilemezliği karşısında İsmet İnönü sinirlenerek görüşmelerin yapıldığı odadan çıkar, kendi çalışma odasına geçer ve  “Gerekirse savaşırız!” diyerek yumruğunu mermer masaya vurur. İsmet Paşa’nın vurarak ikiye böldüğü mermer masa sergilenmektedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi görüşmelerin başladıktan 8 gün sonra1 Ekim 1922’de  bu evde imzalanmıştır.

1959 yılında Mütareke’nin 37. kutlama törenleri için Mudanya’ya gelen İsmet İnönü şöyle demiştir:

“Mudanya Mütarekesi’nin en önemli özelliği tek kurşun atılmadan büyük bir toprak parçası Trakya’nın bize teslim edilmesi ve Boğazlar bölgesinin bizim yönetimimize terk edilmiş olmasıdır. Son birkaç asırlık tarihimizde bir kurşun atılmadan kazandığımız tek zaferdir.”

Mütareke dönemine ait eşyaların korunduğu evde o döneme ait fotoğraflar ve belgeler de sergilenmektedir.

Müze ziyaret saatleri; Pazartesi kapalı. Salı-Pazar saat 10.00-17.00 açık. Giriş ücretli. Müze kart geçerli.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mudanya Mütareke Anıtı

Mudanya Mütareke Evi’nden çıktığınız zaman Mütareke Evi’nin tam karşısındaki parkta Mudanya Mütareke Anıtı bulunmakta. Mudanya Mütarekesini imzalayan Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’yü sembolize eden anıt 1981 yılına kadar İskele Meydanı’nda bulunuyordu. Anıt sonradan Mütareke Evi’nin bulunduğu yere alındı. Anıt Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş tarafından yapılmıştır.

Tahir Paşa Konağı

Mudanya Merkez’de Şükrü Çavuş Mahallesi’nde yer alan Tahir Paşa Konağı, 18. yy Osmanlı mimarisinin en seçkin örneklerinden birisi.

Konak 1724 yılında inşa edilmiş, Kültür Bakanlığı’nca 1985 yılında kamulaştırılmış, onarımı Agâh Bursalı desteğiyle yapıldıktan sonra alt katı uzun süre ilçe halk kütüphanesi olarak kullanılıp 2012’de Mudanya Belediyesi’ne devredilmiştir.

Tahir Paşa Konağını ayağımıza galoşlarımızı giyerek başlıyoruz. Müze ev olarak hizmet veren konak, Lâle Devri’nin izlerini taşıyan nadir eserlerden.

Konak 18 odalı ve konağın bir bölümünde Fransa’dan getirtilip bugüne kadar Bursa’da himaye edilmiş eşyaları Tahir Paşa’nın torunu Agah Bursalı onayıyla izlenime sunuldu.

Konakta 18. yy Fransız ürünü ördekli avize, el yapımı dövme gümüş mineli saat, dört koltuk ve güllü abanoz ağacından sandalyeler, sobalar, Tahir Paşa’nın gündelik giysileri, sergilenmekte. Doğrusunu söylemek gerekirse ördekli avize çok göz alıcı.

Müzede oluşturulan Girit odasında ayrıca, ilçede yaşamış Giritlilere ait fotoğraflar ve mübadele zamanında yanlarında getirdikleri şişlerle örülmüş Girit dantelleri de sergileniyor.

Müzede Agah Bursalı ve eşi, Nuran Bursalı’nın eşyaları da sergilenmekte. Müzenin alt katında resim sergisi bulunuyor. Agah ve Nuran Bursalı çiftinin hayatları 55 yıl önce birleşti. Dört evlatları da kan uyuşmazlığından ölen çift, birbirlerine olan ‘masalsı’ aşkları sayesinde bu acının da üstesinden gelmeyi başarmışlar.

Agah Bursalı eşinin 2012 yılında vefatından sonra 2019 yılında vefat etmiştir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mudanya’nın Guinness Rekorlar Kitabına giren bir rekoru var. Mudanya Belediyesi 30 Ağustos Zafer Bayramında 460 gönüllü ile yaptığı barış sembolü ile Dünyanın En Büyük Barış Sembolü ile bu rekoru sağladı

Mudanya’dan ayrılıyoruz.