Bugüne kadar gittiğimiz ülkeler arasında bizi (3-4 tanesini saymazsak) Mısır seyahatimiz kadar heyecanlandıran olmamıştır. Çocukluğumuzdan beri Antik Mısır’ı merak ettiğimizden Mısır turunda yazılan Aswan ve Luxor’daki tapınaklar (Luxor ve Karnak), özellikle Sudan sınırına yakın Abu Simbel Tapınağı, Krallar Vadisinde yapılacak balon turu da eklenince gitmeden heyecanımız daha da arttı. Hazırlıklarımızı tamamladık. Ankara Esenboğa’dan Türk Hava Yolları ile İstanbul Sabiha Gökçen Hava limanına Mısır turumuz için geldik.

Akşam daha doğrusu gece yarısı saat 00.15’te Pegasus Hava Yolları ile Mısır’ın Şarm el-Şeyh (Ophira hava limanı) şehrine uçacağız.

Bu bizim Mısır’a ikinci gidişimiz olacak. Belki de neden ikinci kez gidiyorsunuz diyorsunuz. İlk gittiğimizde Kahire, İskenderiye, Giza Piramitleri ve Sharm el-Şeyh’e 4 günlük bir turumuz olmuştu. Güzel bir geziydi ama bizim gönlümüzde yatan Antik Mısır’ı görmekti.

Abu-Simbel Tapınağı

Antik Mısır ile ilgili Mumya serisinin 1999 ve 2001 yıllarında çekilen “Mumya” ve “Mumya Geri Dönüyor” filmlerinden sonra Antik Mısır’ı görmek, hayalimizin ötesine geçmişti. 

Kom Ombo Tapınağı

Yıllar sonra bu hayalimizi gerçekleştirmek için yola çıktık. Hem daha önce gördüğümüz Kahire, İskenderiye ve Giza’yı hem de hayalimiz olan Antik Mısır’ı gezecektik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bu turda Mısır’ı baştan başa gezme fırsatı bulacağız. Haritada gezdiğimiz yerler şöyle olacak.

İstanbul’dan Sharm el-Şeyh’e uçacağız. Hava alanında bekleyen otobüsümüz ile Kahire’ye 5 saatlik yolculuğumuz var.

Kahire’de 2 gün konaklayacağız ve Aswan’a Mısır hava yolları Eygptair ile gideceğiz.

Aswan’da 1 gün konaklama sonrası 5 yıldızlı Radamis II Cruise Gemisine geçeceğiz. Gemide 3 gün konaklayacağız.

Gemide konaklamamız sırasında Nil Nehri’nde turumuza devam ederken Mısır’ın klasik Felluca tekneleri ile Nil nehrinin keyfini çıkaracağız.

Sonra motorlarla, timsahları ile ünlü Nubian (Nübye) köyüne gideceğiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Antik Mısır’ın en önemli kenti Luxor’da, Luxor ve Karnak tapınaklarını göreceğiz.

Buradaki son durağımız ünlü Abu Simbel Tapınağı olacak.

Krallar Vadisinde balon turu yapıp Antik Mısır’ı bir de tepeden göreceğiz.

Nil’de gemi yolculuğumuz sonrası İstanbul’a dönüş için Hurghada’ya gideceğiz. Hurghada’da Marriott otelde alacağımız akşam yemeğimiz sonrası Hurghada caddelerini dolaşıp, alışverişlerimizi yapıp hava limanının yolunu tutacağız ve ver elini İstanbul. İstanbul’da kalanlarla vedalaşıp biz Ankara’ya uçacağız.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Haydi o zaman yolculuğumuz başlasın. Sabiha Gökçen Havalimanında bagaj ve check-in işlemlerinden sonra uçuş saatimize kadar vakit geçiriyoruz. Aslında çok zamanımızda yok. Kapı numaralarını öğrendikten sonra vakit geçirmek için ışıl ışıl parlayan mağazaları dolaşıyoruz.

Burada hemen bir hatırlatma yapalım. Olur ya sizin herhangi bir uçuşunuzda beklemek için çok vaktiniz olur ve dinlenmek isteyebilirsiniz. O zaman size önerimiz “Kepler” olanaklarını değerlendirmeniz.

İşte uçağa binişler başladı. Yerlerimizi alıyor ve yaklaşık 2 saat 45 dakika sürecek yolculuğumuza başlıyoruz.

Sharm el-Şeyh’e yaklaşırken doldurmamız gereken evrak dağıtıldı. Bu formu doldurup hava limanında kapıdan geçerken göstereceğiz.

Sharm el-Şeyh’e geldiğimizde saatler yaklaşık sabah 3 civarındaydı. Turdaki arkadaşlarımızdan vize alması gerekenler var. Bizler yeşil pasaport sahibi olduğumuz için vize almaya gerek yok. Eeeeee o zaman ne yapalım, beklerken fotoğraf çekelim.

Mısır Vizesi: Mısır diplomatik, hususi (yeşil) ve hizmet pasaportlara 90 güne kadar vize istemiyor. Ancak umumi (bordo) pasaportlara vize istiyor. Eğer yaşınız 20 yaşından küçük, 45 yaşından büyük ise sınır kapısında bir ay oturumlu vize alabilirsiniz. Ama yaşınız belirtilen aralıklarda değil ise Mısır turistik vizesi için Mısır Başkonsolosluklarına başvuru yapmanız gerekiyor. Konsolosluk aracılığı ile yapılacak başvurularda otel, uçak rezervasyon belgeleriniz isteniyor ve belli bir miktar harç ödemeniz gerekiyor. Unutmamanız gereken önemli bir nokta da Konsolosluktan alınacak vizeler için süre 1 ya da 1.5 ay olabiliyormuş. Yine bir hatırlatma: Mısır hükumeti 1 Nisan 2022’den itibaren Sinai Bölgesinde bulunan Şarm el-Şeyh için Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırdı. Türk vatandaşlarına Şarm el-Şeyh’te kapı vizesi de olmadan 15 günlük giriş hakkı verildi. Ancak Şarm el-Şeyh’den Mısır’ın başka bölgesine giderseniz vize almanız gerekiyor.

İşlemlerimizi tamamladık. Hava limanından ayrılıyor Kahire’ye doğru gidiyoruz. Yaklaşık 5 saatlik yolumuz var.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mısır’dan neler alabilirsiniz?

Alışveriş için hediyelik eşya seçenekleri çok fazla. Her gezginin olmazsa olmazı magnetler ilk sırayı alır. Hediyelikler arasında kedi heykelleri, Firavun ve Tanrıça magnetleri, kupaları, elbiseleri özellikle arkadaşlarınız için düşünebilirsiniz.

Her yerde bu hediyelikleri bulmanız mümkün. Ama size tavsiyemiz Eski Kahire’nin en renkli yerlerinden olan Han El-Halili Çarşısı. İstediğiniz her şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz. Turistlerin en fazla tercih ettikleri çarşı tıpkı bizim İstanbul’da ki Kapalı Çarşı’yı hatırlatıyor.

Biz de arkadaşlarımız ve kendimiz için hediyeliklerimizi aldık. Alışverişi Mısır poundu ile yaparsanız çok sorun yok ama dolar ile yaparsanız önceden para üstünü dolar olarak istediğinizi söyleyin. Yoksa para üstünü Mısır poundu olarak veriyorlar. Bir bakmışsınız cebiniz Mısır poundu ile dolmuş. Sonra birde bunları ülkeye dönene kadar elden çıkarmak gerek.

https://www.youtube.com/shorts/HB8BPQA2ZJ4?t=12&feature=share

Tabi ki en güzel hediyelikler arasında sayılan papirüs bitkisinden yapılan değişik ürünleri düşünebilirsiniz. Papirus tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından icat edilmiş. Nil Nehri kıyısında yetişen papirus bitkisinden yapılan ürünler gerçekten muhteşem. Key of Life Papyrus Institute’sünde papirüsün hem nasıl yapıldığını, hem de papirüsten yapılmış ürünleri hayranlıkla izliyoruz.

Papirüsler üzerine çizilen değişik resimlerin yanında şapka ve çantalarda çok güzel. Nesli durur mu hemen deneme yapıyor. Şapka ve çantalar çok güzel ama  biraz pahalı.

Hemen hatırlatalım alışverişte pazarlık şart: Mısır’a giderken bizlere gelen ilk uyarı alışverişte mutlaka pazarlık yapın oldu. Öyle ki 500 pound olarak başlayan fiyatı 50 pounda kadar indirebilirsiniz dediler. Nasıl yani diye çok şaşırdık ve gidince göreceğiz dedik. Fakat sıkı pazarlık yaptığımız halde bir çok şeyi öyle onda bir fiyatına bile alamadık. Ya biz pazarlık konusunda çok beceriksizdik ya da Mısır halkı artık pazarlık konusunu çok iyi öğrenmiş, hatta turistleri kazıklamaya bile başlamışlar. Ama çanta alırken 15 dolar diye başladığı çantayı 1 dolara almayı başarmıştık.

Bizim aldıklarımız…….. Mısır’da alabileceğiniz hediyelik seçeneği çok fazla. Papirüs Enstitüsünden çanta ve şapka çok pahalı olduğu için alamadık ama evimizin duvarına astığımız papirüsleri alabildik. Ayrıca yollarda papirüs kitap ayraçları, alfabeleri de almak mümkün. Renkli şapka Nübye Köyü klasiği. Nübye halkının yaptığı şapkalar çok renkli ve çok güzel. Çanta ve şapka toplam 29 dolar ama biz sıkı bir pazarlıkla 2 dolara almayı başardık. Ne demiştik. Pazarlık şart……. ve tabi ki her gezginin olmazsa olmazı. Magnetler. Bizim hediyelikler arasında özel merakımız Faberge Yumurtası toplamaktır. Gittiğimiz ülkelerde bulduğumuzda mutlaka alırız.

Burada sizlere önemli bir not: Mısır’da kredi kartı birçok yerde geçmiyor.  Oteller dahil herkes nakit çalışmayı tercih etmekte. Bu nedenle turla gelirseniz kişisel harcamalarınız için kredi kartınıza güvenseniz bile nakitsiz yola çıkmayın. Ayrıca alışverişlerde genellikle euro ya da dolar verdiğinizde eğer önceden söylemezseniz para üstünü Mısır Poundu olarak veriyorlar. Sonra bir bakıyorsunuz elinizde Mısır Poundu birikmiş. Sonra onları ya tekrar dövize çevirmeye uğraşırsınız ya da harcarsınız.   

Mısır’da ne giyilir?

Mısır’a gelirken nasıl olsa sıcak bir yere gidiyorum diye öyle incecik yazlık kıyafetler ile gelmeyin. Ülkede tipik bir çöl iklimi egemen olduğu için gece-gündüz sıcaklık farkı çok yüksektir. Yazın gündüzleri ortalama 33-34 °C’yi bulan sıcaklık, geceleri Nil’den gelen esintilerin etkisiyle oldukça düşer. Sharm’dan Kahire’ye yaptığımız gece yolculuğunda bunu fazlası ile hissettik. Kentin yağış aldığı tek mevsim kıştır. Ayrıca şapkanız, güneş gözlüğünüz, şemsiyeniz, özellikle piramitlere giderken içine kum girmeyecek kapalı ayakkabılarınız olsun. Özellikle Kahire sokaklarında havaya karışan çöl kumunun yutulmasının kaçınılmaz olduğu, şehrin üzerinin sarımtırak bir toz tabakasıyla kaplı olması nedeniyle ve de fazla ilgiye maruz kalmamak için çok kısa pantolon, şort ve kolsuz giyinmekten biraz kaçınmak gerekebilir. Eğer alerjik bir bünyeniz var ise Kahire’de dolaşırken maske takmayı ihmal etmeyin. İskenderiye’de de kadınların kıyafetlere biraz dikkat etmesi gerekir. Ama Şarm el-Şeyh ve Hurghada gibi deniz tatili için gidilen şehirlerde şortlarınızı rahatlıkla giyebilirsiniz.

Mısır’da ulaşım nasıl?

Mısır’da ulaşımı Kahire üzerinden anlatalım. Kahire trafiği inanın şaşırmanın ötesinde insanı korkutuyor. Hani ülkemizde klasik bir laf vardır. Ankara ve İstanbul trafiğinde aktif araba kullanan bir kişi dünyanın neresinde olursa olsun araba kullanır diye. Biz dünyanın bir çok yerinde (Avrupa’da bir çok ülkede, Las Vegas’tan Los Angeles’e, New York’tan Washington DC’ye, İspanya, Portekiz’den Fas’a, Kıbrıs’tan Malta’ya, Dubai’ye ve Abu Dhabi’ye kadar (trafiğin sağdan veya soldan olması fark etmeden)  araba kullanmış kişiler olduğumuz halde bizim bile gözümüzü ürküttü. Trafikte akşam çok şaşırdığımız ise arabaların çoğunun farlarını yakmıyor olması. Evet yanlış okumadınız arabaların çoğu farlarını yakmıyor. Onun yerine kornalarına basıyorlar. Gerçi kornaya gündüz de basıyorlar. İnsan şöyle düşünüyor bunların bir eli hep kornanın üzerinde herhalde. Eğer yaya olarak hareket ederseniz de özellikle sabah ve akşam iş çıkışı saatlerinde karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun. Üst geçit ve alt geçit görmedik. Trafik ışıkları var ama kimse uymuyor.  Eğer taksi kullanırsanız, taksiye binmeden önce nereye gideceğinizi söyleyip pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Taksiciler genellikle fazla ücret söylüyorlar. Biraz pazarlık yaparsanız %30 kadar indirim yapıyorlar. Pazarlık burada yaşam şekli olmuş. Bir yerden bir yere ulaşmak için Uber uygulamasını ve metroyu kullanabilirsiniz. Bu karmaşık trafikte bize sorarsanız en sevimli ulaşım aracı olarak tuk tuk kullanmak. Özellikle İskenderiye’de çok fazla olan bu sevimli araçlara biz ilk kez Manila‘da binmiştik. İnanın çok keyifli.    

Tuk-Tuk, özellikle uzak doğu ülkelerinde şehir içi ulaşımı sağlamak için kullanılan bir tür motor taksidir. Ama İskenderiye’de çok fazla var. Genellikle küçük olmalarından dolayı, diğer araçlara göre trafikte daha rahat hareket ederler.

https://www.youtube.com/shorts/9x1vcUjFAIg?feature=share

Mısır’da araç kiralamak nasıl derseniz ki biz Fas dahil birçok ülkede araç kiralayan kişiler olarak hiç tavsiye etmeyiz. Yollar inanın çok kötü, özellikle Kahire trafiği tam bir keşmekeş. Şehirlerarası yollarda polis kontrolü de çok fazla. Eğer illa ki araç kiralayayım otobüsle metro ile uğraşmayım derseniz otelinizden şoförlü araç kiralamak için yardım isteyin.  

Mısır’da ne yenir?

Mısır’da yemek konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Yemek kültürleri bize çok benziyor. Ancaaaaaak: Cümleye ancak diye başladık mı, dikkat edeceğimiz noktalar var demektir.

Hijyen konusunda beklentiniz üst düzeyde olmasın. Ülkede hijyen kuralları biraz….. yok gibi. Özellikle sokaktaki yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Temizliğinden emin olmadığınız lokantalara girmeyin. Açık suları tüketmeyin. Hani Avrupa’da sokak çeşmelerinden bile su içilir ya, burada o hatayı yapmayın.

Şimdi diyeceksiniz ki ülkeye ilk kez gelmişiz hangi restoran ne kadar temiz nereden bilelim. O zaman yapılacak en kolay yol; yemek ihtiyacınızı otelinizden yada önerilen lokantalardan karşılayın. Bir de yemekleri bize göre biraz daha yağlı. Ama benim gibi midesi hassas olan birisi bile rahatsız olmadıysa çok da korkmayın deriz.

Mıısır’da gezdiğimiz yerleri sizinle paylaştığımız dosyalarımız

Sharm el-Şeyh’de Gezilecek yerler

Saqqara Piramitleri (Giza Piramitlerinin Atası)

Giza (Gize) Piramitleri ve Sfenks

Kahire’de Gezilecek Yerler

Kahire Mısır Müzesi

İskenderiye’de Gezilecek yerler

İskenderiye Kütüphanesi ve hazin sonu

İskenderiye Yeraltı Mezarları-Catacombs of Kom el Shuqafa

Aswan’da Gezilecek Yerler

Nubian (Nübye) Köyü

Abu Simbel Tapınağı-İkiz tapınaklar

Kom Ombo Tapınağı ve Timsah Müzesi

Edfu (Horus) Tapınağı

Luxor’da Gezilecek Yerler

Luxor Tapınağı-Antik Mısır’ın en büyük dini merkezi

Karnak Tapınağı

Krallar Vadisi ve Balon Turu