Sakkara Piramitlerini gezdikten sonra Giza (Gize) Piramitlerine gidiyoruz. Bu piramitleri Mısır’a yıllar önce ilk geldiğimizde görmüştük. Çocukluğumuzun hayali olan Giza Piramitleri Antik Dünyanın 7 harikasından birisidir. Giza Piramitleri 3 görkemli yapıdan oluşmaktadır. Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi. Giza piramitlerinin üçünün de 7 Harika kapsamına alındığı kanısı yaygın olsa da 4. Hanedan’dan Mısır Firavunu Khufu’nun anıt mezar olarak MÖ 2560’da yaptırdığı, Keops Piramidi ya da kısaca Büyük Piramit Dünyanın 7 Harikası’ndan biridir ve Dünyanın Yeni 7 Harikası listesinin de onur üyesidir.
Daha önce geldiğimizde de gördüğümüz piramitleri bir kez daha görmek inanın ilki kadar heyecan veriyor. Sakladıkları gizemden mi, muhteşem görünüşlerinden mi, akla getirdiği cevapsız sorulardan mı yoksa hala çözülemeyen sırlarından mıdır bilmiyoruz yine aynı heyecanla gidiyoruz. Bu heyecana kitaplarda yıllarca gördüğümüz, okuduğumuzda sanki ulaşılması zor gibi görünen eserlerin yanında olmak, dokunabilmek duygusu da ekleniyor. İşte girişe geldik.
Tur otobüsümüzden iniyoruz, rehberimiz biletlerimizi alıyor.
Giza Piramitlerine giriş ücretli. Alana girerken bilet alıyorsunuz. Büyük Piramit (Keops-Khufu) ve Kefren (Khafre) Piramitlerine giriş ayrı ücretli. Hepsini ayrı gezmek isterseniz girişte bu biletleri almanız gerekecek. Her gittiğiniz yerde ayrı ayrı göstermeniz gerek. Biletleri kaybetmeyin. Sadece Mikerinos (Menkaure) Piramidi kapalı.
Keops Piramidi: (Büyük Piramit) Girişte biletlerimizi aldıktan sonra bütün haşmeti ile bizleri Keops Piramidi yani Büyük Piramit karşılıyor. Muhteşemliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Hani yazının başında ilk gezimizde de piramitleri görmüştük demiştik ya. İnanın ikinci kez gördüğümüzde aynı heyecanı duyduk.
Haydi yanına kadar giderken size Keops Piramidi hakkındaki gizem dolu akıl almaz sırlardan bazılarını verelim. İlk aklınıza gelen soru bu devasa eserler nasıl yapıldı?. Yapıldığı tarih dikkate alınırsa herhangi bir teknolojik alet yoktu. Yani piramitlerin yapımında tamamen insan gücü kullanılmış. Hemen ikinci hatta takibindeki sorular; Bu kadar büyük taşlar nasıl taşındı?, Kaç insan çalıştı? ve Ne kadar sürede tamamlandı?. Giza Piramitlerinin yapımının 20 yılı aştığı ve 100.000 kişinin çalıştığı söyleniyor. Ancak bulunan cesetlerden dolayı bu sayının 200.000 olduğu düşünülüyor. O yıllarda teknolojik aletler de olmadığı için yapımda çalışan kişilerin taşları sırtlarında taşıyarak ya da spiral rampaları kullanıp taşları iterek piramitleri tamamladıkları sanılıyor.
Piramitlere çıkmak yasak, sadece belli basamaklara kadar çıkabiliyoruz. Siz merak ettiniz ve çıktınız diyelim hemen inişinizde Mısır Polisi ile karşılaşırsınız ve sonrası malum. Aslında piramit yapıldığı zaman böyle çıktığımız basamaklı şekilde değilmiş. Sakın burayı basamaklı piramit Saqqara ile karıştırmayın. Saqqara gerçekten baştan basamaklı yapılmış. Saqqara Piramitlerinin detayları burada. Piramidin pürüzsüz gözükmesini sağlayan ve yapının yüzeyine gereken eğimi veren özenle kesilmiş kaplama taşları bulunuyormuş. Ancak zaman içerisinde (yani zaman dediğimizde 4700 yıllık bir zaman) gelişen doğa olayları nedeniyle dış kaplamalar kalmamış.
Bu dış kaplamaların bir kısmı sadece Kefren Piramidinin tepesinde kalmış. Piramitleri oluşturan taşlar kireç taşı ve bu taşların her birinin ağırlığı ise yaklaşık 2.5 ton. Zaten yakından bakıp üzerine çıktığınız zaman taşların büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor. Keops Piramidinin şu anda ki büyüklüğü 138.8 m. Ancak ilk yapıldığı zaman 145.75 m olduğu biliniyor ve piramidin tamamlanması için yaklaşık 2 milyon 360 bin kireç taşı kullanıldığı düşünülüyor. Hemen bir soru daha. Herhangi bir mekanik makinenin olmadığı ve teknolojiden hiçbir yardım alınmadığı bir dönemde inşa edilen piramitlerde bu taşlar yerine nasıl oturtuldu? İnsanın aklı almıyor. Keops Piramidinin tabanının dört kenarının da (58 mm fark göz ardı edilince ki her zaman ± belli oran dikkate alınmayabilir) birbirine eşit olduğu belirtiliyor. Taban köşelerinin birleştirilmesiyle tam bir kare elde edilir, her kenarı 229 metredir ve kenar uzunlukları arasında maksimum hata oranı şaşırtıcı bir şekilde % 0.1 bile değildir. Ayrıca piramidin orijinal hali 280 kübit yüksekliğinde ve her kenarı 440 kübit uzunluğundaydı. Bu oranların %0.05’lik farkı göz ardı edildiğinde Pi sayısına denk olduğu belirtiliyor. Tam bir Matematik dehası eser. Bazı Mısır bilim insanlarına göre bu tesadüfi bir sonuç olmayıp, maksatlı olarak tasarlanmış bir orandır
Piramidin giriş kapısına kadar yürüyoruz. İçeri girmek için değil, en azından giriş koridorunu görmek istedik. Bunun için bile sıra var. Biraz bekledik ve işte koridoru görebiliyoruz. Keops Piramidine giriş ayrı ücretli.
Eğer içeriyi dolaşmak isterseniz girişte ayrıca bilet almak gerekiyor. İçerisini dolaşmak yaklaşık 30-40 dakika sürüyormuş. Ancak bazı yerler oldukça dar olduğu için tıpkı Saqqara Piramitinde olduğu gibi eğilerek iki büklüm gidiliyormuş. İniş dehlizine inmek de mümkünmüş ancak ziyaretçilere yasakmış. Hatta son yıllarda piramide ziyaret günde yüz turist grubuyla sınırlandırılmış ve Mısır Eski eserler Yüce Meclisi genel sekreteri Zahi Hawass yönetimince alınan bir kararla artık piramit içinde fotoğraf çekmek de yasak hale gelmiş. Turda zaten bu kadar vaktimiz olmadığı için içeriyi gezemiyoruz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Piramitlerin dizilişi de ayrı bir bilim konusu. Matematik dehası eserlerin dizilişi de tam bir astronomik olay. Belçika asıllı araştırmacı Robert Bauval’a göre “Gize Piramitleri’nin dizilişleri ile ilgili olarak Orion yıldızının kemer yıldızları olan Alnilam, Alniak ve Mintaka yıldızlarının gökteki konumu, Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerinin yeryüzünde dizilişinin izdüşümüdür.” Üç piramit de ard arda kral olan Khufu, Khafra ve Menkaura tarafından yaptırılmışlardır.
Hadi biraz da Coğrafya’ya uzanalım. Eğer üç piramidin taşları yan yana dizilirse, tüm Fransa’yı çevreleyecek 3 m yüksekliğinde ve 30.48 cm kalınlığında bir duvar yapılabilir. Büyük piramit, Roma’daki St.Peter, Floransa Milanove, Londra’daki Westminster ile St. Paul Katedralleri’nin tümünü yan yana koyarsanız kapladıkları yeri tamamen dolduracaktır.
Tarihten bir anekdot aktaralım. Mısır’daki Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile Memluk kuvvetleri arasında 21 Temmuz 1798 yılında gerçekleşen Piramitler Muharebesinde, Napolyon’un ordularına söylediği sözler çok etkileyicidir. Napolyon askerlerine Soldats, songez que, du haut de ces pyramides, quarante siecles d’histoire vous contemplent yani Askerler! Piramitlerin üstünden 40 asır size bakıyor. İşte biz de şimdi diyoruz ki Piramitlerin üzerinden tam 47 asır bize bakıyor.
https://www.youtube.com/shorts/YSobDoZrVsY?feature=share
Keops Piramidinden ayrılıp Kefren Piramidine gidiyoruz.
Kefren Piramidi ya da Kafre Piramidi: Boyu 143.5 m’dir. Firavun Kefren’in oğlu Mikerinos’un yaptırdığı sanılmaktadır. En önemli özelliği piramidin en üst bölümündeki koruyucu kaplamalarının bozulmadan günümüze kadar gelmesidir. En üstündeki taş 36 tondur ve bu taşın oraya nasıl konduğu hala çözülememiştir. Keops Piramidine göre daha ufak olmasına rağmen yüksek bir zemine oturtulduğundan daha büyük görünür.
Mikerinos Piramidi: Giza Piramitlerinin en küçüğü olan piramit Mikerinos öldükten sonra oğlu Shepseskaf tarafından bitirilmiştir. Piramit 65.5 m yüksekliğindedir. Bu piramidin diğerlerinden ayıran özellik defin odasının aşağı oda olmasıdır. Mikerinos Piramidine şu anda giriş yasak.
Kraliçe Piramitleri: Giza Piramitlerini gezerken Büyük Piramidin güney tarafında günümüzdeki popüler tabiriyle Kraliçe Piramitleri denilen ikinci derecede önem arz eden piramitleri görüyoruz. Bunlardan üçü hemen hemen orijinal yükseklikleriyle ayaktadır. Kraliçe Piramitleri’nin Khufu’nun eşleri için yapılmış olduğu söylenirse de hükümdarlık üyeleri için yapılmış olduğu konusunda kesin bir kanıt yoktur.
Piramit Seyir Noktası: Giza Piramitlerini gezdikten sonra piramitlerin seyir terası denilen ve değişik fotoğrafların çekilebildiği yere gidiyoruz. Piramit seyir noktasında 3 büyük piramiti birlikte görebiliyoruz.
Piramitlerin olanca ihtişamını topluca görebileceğiniz bu yere ulaşmak için Mikerinos Piramidini ve yanındaki küçük kraliçe piramitlerini geride bırakıp güneybatı istikametine doğru çölün içinden ilerlemek gerekiyor. Kümelenmiş insanları ve develeri gördüğünüzde doğru yere geldiğinizi anlayacaksınız. Burada dinlenebilir, deve üzerinde ya da değişik fotoğraflar çekinebilirsiniz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Giza Piramitlerini gezdikten sonra bölgenin diğer önemli eseri Büyük Giza Sfenksi ya da kısaca bilinen adı ile Sfenks‘e gidiyoruz. Piramitlerden Sfenks’e gitmek için deve kiralayabilirsiniz. İsterseniz ve hava çok sıcak değilse yürüyebilirsiniz. Biraz mesafesi var ama keyifliymiş. Biz yürümedik.
SFENKS
Sfenks’in bulunduğu platoya ulaştığımızda 4500 yıl önce kireçtaşından yapılmış, aslan gövdesi ve insan kafasıyla piramitlerin nöbetçisi olan heykelin ihtişamının karşısında etkilenmemek mümkün değil. Dünyadaki en büyük tek-taş heykeli olup 73.5 m uzunluğunda, 6 m genişliğinde ve 20 m yüksekliğindedir.
Sfenks, eski Mısır’ın eşsiz ve belki de en ilgi çekici bir sembolüdür. Antik Mısır mitolojisinde aslanlar kutsal sayıldıkları için kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Sfenksin yüzü doğuya dönüktür. Bunun nedeni sabah güneş doğar doğmaz Güneş Tanrısı RA’yı görmesi içindir.
Pençeleri önde ve birbirine yakın olacak şekilde duran Sfenks’in patilerinin arasında bir tapınak bulunmakta. Tapınağı görmeye gidiyoruz. Yol çok kalabalık. Kalabalığa yakalanmak istemezseniz sabahın erken saatlerinde burada olmanız gerekir.
Sfenksin pençeleri arasında bulunan küçük bir tapınak var. Mısır kralının bıraktığı kayıtları içerir.
Sfenksin yüzünün firavun Kefren’e ait olduğu düşünülmektedir. Sfenks’in yüzünde dikkat çeken nokta burnunun olmadığıdır. Ne olmuş derseniz? Napolyon Bonapart’ın Mısır kuşatması sırasında Napolyon’un birliklerinden yapılan top atışı ile burunun tahrip olduğu düşünülüyor. Yıllar pardon asırlar geçse de çok yıpranmış gözükse de hala görkemini koruyor.
Piramitler ve Sfenks’ten ayrılırken, böyle devasa eserleri inşa etmek için harcanan emeği, çabayı ve tabi ki yapılırken hangi sırları barındırdığını merak etmeye devam ettik. Günün yorgunluğunu ama gerçekten mutlu olduğumuz yorgunluğunu atmak için gözlerimizi hafifçe kapatıp hepimizin aklından geçen ortak düşünce: İster bir tarih tutkunu, ister meraklı ya da sadece bir gezgin olarak buralara gelmiş olun Giza Piramitleri ve Sfenks gerçekten hayranlık uyandıran, unutamayacağınız bir deneyim olacaktır.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Piramitler hakkında ilginç bilgiler: Piramitlerden ayrılırken merak uyandıracak, eserlerin sakladıkları gizemlerle ilgili (aslında o kadar çok ki sayfalar yetmez) birkaç bilgi daha verelim.
1-Piramit, kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, yılda sadece 2 kez güneş girmektedir. (doğduğu ve tahta çıktığı günler)
2-Kirletilmiş suyu, birkaç gün Piramit’in içine bırakırsanız; suyu arıtılmış olarak bulursunuz.
3-Piramit’in içerisinde süt, birkaç gün süreyle taze kalır ve sonunda bozulmadan yoğurt haline gelir.
4-Kesik, yanık, sıyrık gibi yaralar büyükçe bir Piramit’in içinde daha çabuk iyileşme eğilimi gösterir.
5-Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri iki eşit parçaya bölüyor. Keops Piramidinin taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin Pi=3.14 sayısını veriyor.
6-Gize’deki üç piramit aralarında bir Pisagor üçgeni olacak şekilde düzenlenmiş Bu üçgenin kenarlarının birbirlerine göre oranı 3:4:5’ dir
7-Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğu hakkında bir bilgi yoktur; araştırmacıların çoğu, ya içinde kayboldular ya da aynı yerde birkaç tur attılar, fakat içlerini göremediler.
Giza Piramitlerine nasıl gidilir?
Giza Piramitlerine nasıl giderim? İşte bu biraz zor kısım. Neden derseniz Kahire gerçekten çok kalabalık ve toplu taşıma sanıldığı kadar ilerlemiş değil. Bizim gibi Mısır’a turla geldiyseniz işiniz kolay. Otelinin kapısından özel otobüsle alınıp piramitlere gidiyor, rehberiniz eşliğinde dolaşıyor (tabi burada süre sıkıntı yaratıyor, istediğiniz yerde istediğiniz kadar kalamıyorsunuz) ve otobüse binip ayrılıyorsunuz. Biz tur ile gelmeyecekler için araştırdık. Piramitlere direkt olarak giden bir toplu taşıma aracı yok.
1.Yol taksi ile gitmek: Piramit bölgesine gelmenin en kolay yolu bir taksi ile anlaşmak. Ancak anlaşmayı yaparken gidiş-dönüş olarak anlaşın. Dönüşte çok sıkıntı çekersiniz. Ücret gideceğiniz süreye göre değişiklik gösteriyor. Pazarlık yapmayı unutmayın. Mısır’a geldiğinizde mutlaka her şey için pazarlık yapın. (Biz 20$’lık şapkayı 2$’a almıştık.). Pazarlıkta çeneniz satıcıdan daha kuvvetli olmak zorunda. Ben yapamam ya da uğraşamam derseniz çare Uber. Uber Kahire’de çok iyi çalışıyor. Uber üzerinden bir taksi çağırıp taksimetrede yazan tutarı ödersiniz. Eğer vaktiniz varsa gece ışık gösterisi için de anlaşma yapın.
2. Yol Otobüs ya da minibüs ile gitmek. Taksi ile gidip fazla para ödemek istemezseniz, daha ekonomik nasıl olur derseniz otobüs veya minibüsü tercih edebilirsiniz. Tahrir Meydanı’na çok yakın, Mısır Müzesi’nin önündeki otobüs durağından Giza’ya giden otobüsler ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Öğrendiğimiz bilgilere göre 355 ve 357 numaralı otobüsler gidiyormuş, ancak önemli bir nokta, bu rakamlar Arapça imiş. Yani en azından Arapça harfleri öğrenmek kolaylık sağlayabilir.
3. Yol: Metro ve sonrası: Bu yol size belki daha ekonomik gelebilir ama daha yorucu ve daha zaman kaybı. Metroyu kullanabilirsiniz. Metrodan inince taksi veya minibüse binmeyi tercih edebilirsiniz. Ama burada hemen hatırlatalım. Kahire’de metro çok kalabalık, durakları sık ve bu nedenle de oldukça yavaş işliyor. Sadat metro durağı Tahrir Meydanı’nda bulunuyor. Sadat istasyonundan 2 numaralı metro hattını kullanarak Giza-Suburbs durağında inebilirsiniz. Duraktan çıkınca müşteri bekleyen minibüsleri göreceksiniz, onlardan birine binerek piramitlere gidebilir veya taksi çağırabilirsiniz. Yardımcı olması için metro haritası burada.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Giza Piramitleri için son uyarılar:
1- Giza Piramitlerine giderken, (aslında Mısır’da dolaşırken demek daha doğru olur) yanınızda mutlaka güneş gözlüğü, güneş koruyucu, şapka, şemsiye veya omuzlarınızı kapatmak için bir şal getirmenizde fayda var. Yaz diye sandaletleri tercih etmeyin. Çünkü yürürken ayaklarınıza kum doluyor ve yürümek çok zorlaşıyor. Spor ayakkabı tercih edilmeli. Yanınızda mutlaka su ve hemen tüketebileceğiniz abur cuburlarınız olsun. Mesafeler arası kısa gibi görünse de o sıcakta her şey çok zorlaşabiliyor.
2- Piramitler arasında dolaşmak için deve kiralayabilir ya da faytonla gezebilirsiniz. Sıkı pazarlık ile ucuza gezmek mümkün.
3- İçeriye girdiğinizde yanınıza, görevli, polis veya başka kimseler yanaşabilir ve size yol tarifleri vermek isteyebilir. “Oradan gitme buradan git, gel bir de buraya bak ilginç bir şey var” gibi sözlere kulak vermeyin. Ama öyle yapışıklar ki kurtulmak da biraz zor. Tek amaçları “bahşiş” koparmak.
Yorum Bulunamadı