Kayseri’de Gezilecek Yerler-1 dosyamızda sizlerle Avgunlu Medresesi, Kurşunlu Cami, Roma Mezarı, Sahabiye Medresesi, Saat Kulesi, Atatürk Heykeli, Kayseri Kalesi‘ni; Kayseri’de Gezilecek Yerler-2 dosyamızda Atatürk Evi ve Müzesi, Milli Mücadele Müzesi‘ni paylaştık. Kayseri’yi gezmeye devam ediyoruz. Bu dosyamızda yolumuz yine tarih ile iç içe olacağımız Güpgüpoğlu Konağı-Etnografya Müzesi. Kayseri’de gezilecek Yerler-4 dosyamızda; Cumhuriyet Meydanı, Ulu Cami ve Çeşmesi, Hunat Hatun Külliyesi, Alaca Kümbet, Cıncıklı Cami, Emir Sultan Cami ve Türbesi, Zeynel Abidin Türbesi, Türbedar Evi, Melik Mehmet Gazi Türbesi, Raşid Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi, Meryem Ana Kilisesi, Kadı hamamı, Kiçikapı Konağı, Kapalı Çarşı, Urgancılar Çarşısı, Hacı Efendi Çarşısı, Kadınlar Çarşısı Heykeli ve Tarihi Kayseri Evlerini paylaştık.

Güpgüpoğlu Konağı-Etnografya Müzesi

Güpgüpoğlu Konağı 1417-1419 yılları arasında inşa edilmiştir. Konak, Selamlık ve Haremlik olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Haremlik Bölümü Müze-Ev olarak, Selamlık Bölümü ise Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Kayseri’nin en eski evlerinden olan Güpgüpoğlu Konağı’nda restorasyon işlemleri tamamlanarak Etnografya Müzesi 1998  tarihinde ziyarete açılmıştır.

Etnografya Müzesi, Konağın Selamlık bölümünde, binanın ikinci katındadır ve taş basamaklı ahşap korkuluklu bir merdiven ile çıkılmaktadır.

Merdivenlerden çıktığınızda; holdeki odalarda Kayseri tarih ve kültürüne ait değişik eşyalar sergilenmektedir. Girişteki odada İslam Devletlerine ait sikkeler kronolojik bir sıra halinde yer alır.

Diğer odalarda cam, çini, ahşap ve madeni eserler, ateşli, kesici, delici silahlar ile erkek kıyafetleri, kadın süs eşyaları ile kadın kıyafetleri sergilenmektedir.

Konakta özellikle tavan süslemeleri göz alıcıdır.

Konağın müze-ev bölümü hemen Etnografya Müzesi bitişiğindedir. Kapıdan içeri girdiğinizde günlük yaşam ile ilgili hayatın içine girersiniz.

Konağın müze-ev bölümü yani Haremlik Bölümü;  üç ana mekandan oluşur. Bu kısımlar Sofa, Harem Odası ve Tokana (ana mutfak)’dır.

Sofa; ana mekan olup diğer odalar “Harem Odası”, “Tokana” bunun çevresinde gelişmiştir. Haremlik Bölümünde gelin odası, günlük yaşamın geçtiği oda, misafir odası ve gelin-damat odası bulunmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Konakta o günlerde yapılan günümüzde de sürdürülen mesleklere de yer verilmiş. Konağa girdiğinizde sanki konakta yaşanan o günlerin içindeymişsiniz gibi tanıklık ettiğinizi hissediyorsunuz.  

Haremlik bölümünde bir de hamam yer almaktadır. Özellikle Hamam girişinde ki soğukluk odasının kalem işleri muhteşem görünüyor.

Konağın adı seyyahların en ünlüsü Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geçmektedir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Konağın önünü, dekoratif taşlarla yapılmış bir havuz süsler. Avlu taş kaplıdır.

Konağın avlusunda bulunan, surların iç yüzündeki yuvarlak kemerli desteklerin arasına konumlandırılmış çeşmesi dikkat çekicidir.

Etnografya Müzesi Atatürk Evine çok yakın. Yaklaşık 100 m uzaklıkta. Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler saat 08.30-19.00 arası açık. Giriş ücretli. Müze kart geçerli.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.