Romanya belki de birçok gezginin -en azından bizim öyleydi- hayal defterinde gidilmesi ve görülmesi gereken yerler sırasında üst sıralarda olmayan hatta daha sonra giderim denilen sıralarda olan bir ülke olarak yer alıyordur.

Romanya adını belki de ilk kez Nadia Comaneci sayesinde henüz daha çok çok gençken duymuştuk. Rumen jimnastikçi Comaneci 1976 Montreal Yaz Olimpiyatları’nda tüm jüriden 10 üstünden 10 aldığında salon alkıştan inliyordu. Bugüne kadar Comaneci tüm jüriden 10 üstünden 10 alan ilk ve tek sporcudur.

Romanya’ya gitmeyi henüz düşünmediğimiz bir zamanda arkadaşlarımızın bir bayram tatilini değerlendirmek için gördükleri 3 günlük Romanya-Bulgaristan turu içeriğinde Romanya’da Drakula Şatosu gezisi de var demeleri ilgimizi çekti. Gezi İstanbul’dan otobüs ile başlayacak, üç günlük olacak, Bulgaristan üzerinden Romanya’ya gidilecek ve geri dönülecek. Bayram trafiğinde sınır kapılarında yoğunluk vazgeçilmez olacak, sınır kapılarında in-bin pasaport kontrolleri ve aslında bu kadar kısa sürede çok fazla bir yer görmek mümkün olmayacak ama Kont Drakula’nın Şatosunu bile görmeye değer dedik hazırlıklara başladık.

Romanya Balkan Yarımadasında bulunan bir ülke. Karadeniz’e kıyısı olan Romanya; Ukrayna, Moldova, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan ile komşu. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında bulunan Romanya’nın başkenti Bükreş aynı zamanda ülkenin en büyük kenti.  Brasov, Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence, Craiova da Romanya’nın önemli şehirleri arasında yer alıyor. Ülkenin en tanınmış ve turistlerin cazibe bölgesi ise Transilvanya.

Transilvanya’nın Karpat dağları, şatoları, vadi ve yamaçları tamam ama ilgi odağı olmasının önemli nedenlerinden birisi ünlü roman kahramanı Kont Drakula. Hemen hemen herkesin bildiği romana ilham veren Vlad Tepeş bu topraklarda yaşamış.  

Romanya’ya nasıl gidilir?

Romanya’ya uçakla gitmek isterseniz seçenekleriniz çok. İstanbul’dan (en fazla oradan gidildiği için ve diğer şehirlerden İstanbul aktarmalı olduğu için) Bükreş’e THY ve Pegasusu hava yolları ve Tarom Airlines (Romanya Ulusal Havayolu) ile uçabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra Bükreş Henri Coanda Havalimanı‘na inersiniz.

Hava limanına gelince şehir merkezine ulaşmak için tercihleriniz tren, otobüs veya taksi olabilir. Tren tercihiniz olursa havalimanından çıktım hop diye trene binerim diyemiyorsunuz. Uluslararası varış terminalinin 1 katına çıkıyorsunuz, buradan kalkan servisler ile aktarma yapıyorsunuz. Yalnız iniş saatiniz gece geç saatler olacak ise tren bulmak zor olabilir.

Siz gelin hava limanından şehir merkezine gitmek için otobüsü tercih edin. Çünkü 24 saat çalışıyor. Zemin kattan binebilirsiniz.

Aman bunlarla uğraşmayayım atlar bir taksiye giderim derseniz dikkat etmeniz gereken şey ise akın yoldan çevirdiğiniz taksiye binmeyin. Güvenilir firma taksilerine binin, bunun için hava alanı giriş terminali önünde şirketten taksi çağırmanız için mevcut ekranlar var. Son olarak tavsiyemiz mutlaka bindiğinizde taksimetre açmalarını isteyin.     

Gelelim bizim gibi otobüsle gitmeyi tercih edenler: Biz tur ile gittiğimiz için İstanbul’dan direkt olarak bindik yani otobüs firmaları ile işimiz olmadı. Ama sizler için araştırdık.

İstanbul’dan doğrudan Bükreş’e giden otobüs firmaları var. Rahat ve ucuz ulaşım sağlıyorlar. Size buradan firma ismi vermiyoruz. Internetten araştırmanız gerekiyor. Google’a İstanbul-Bükreş arası otobüs firmaları yazarsanız ayrıntılı bilgi alabilir ve rezervasyon yapabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.  

Romanya’ya Vize var mı?

Evet. Yolculuk için her şey tamam. Bavullar hazırlandı, biletler alındı. Sıra geldi en önemli şeye. Yani vizeye. Romanya’ya seyahat edecekler eğer umuma mahsus pasaport sahibi iseniz vize almanız gerekecek. Eğer yeşil pasaport sahibi iseniz 90 güne kadar vizeden muafsınız.

Romanya vizede randevu şartı uygulamaktadır. Online formunuzu doldurduktan sonra otomatik olarak bir randevu oluşturulur. Randevu gününü seçme şansınız yoktur. Online formu doldurmak zor değil sadece biraz dikkat etmek gerekiyor. Romanya vize işlemleri Ülkemizde Ankara’da Romanya Büyükelçiliği, İstanbul’da Romanya Başkonsolosluğu ve İzmir’de Romanya Konsolosluğu aracılığıyla yürütülmektedir. Romanya vizesi çıkma süresi ortalama 10 iş günüdür. Bu süre vize şartlarının tamamını taşıyan doğru bir dosya ile başvuru yapıldı ise mümkün olacaktır.

Romanya’da Konaklama?

Konaklama için her zaman kullandığımız yöntem çok güvendiğimiz Booking.com’dan rezervasyondur. Çok değişik seçenekler ve fırsatlar sunan siteyi kullanmak tercihimizdir. Booking.com sitesi konaklamada istediğiniz özellikleri seçebilmeniz, istediğiniz fiyat aralığında seçim yapabilmeniz, iptal edebilmeniz, ön ödemesiz, yerinde ödeme seçenekli gibi geniş aralıklı seçimler yapabilme fırsatı sunuyor. Ayrıca kullanma oranınıza göre size indirim olanakları da sağlıyor. Booking.com için lütfen tıklayınız  

YOLCULUK BAŞLIYOR

İstanbul’dan gece 23.00 civarında yola çıktık. Edirne Kapıkule’den sınırı geçtikten sonra yaklaşık 3 saat sonra Bulgaristan’ın Velikova-Tırnova şehrine geldik. Gece yorgunluğunu üstümüzden atmak, uyuşan ayaklarımızı ve uykumuzu açmak için şehirde mola verildi. Panaromik şehir turundan sonra Romanya’ya doğru gidiyoruz. Romanya sınır kapısında ne kadar oyalanacağız bilmiyoruz. Romanya sınırına yaklaştık. Romanya’ya Tuna Köprüsü ya da eski adıyla Dostluk Köprüsünden geçiyoruz.  Köprü Bulgaristan’ın Rusçuk şehrini Romanya’nın Giurgiu şehrine bağlayan bir köprü.

Köprüyü geçip pasaport kontrolüne giriyoruz. Çok kalabalık olmaması sevindirici. İşte Romanya’dayız. Bükreş’e doğru yol alıyoruz.

Romanya’da gördüğümüz yerlere gelince; daha doğrusu üç günlük gezide görebildiğimiz yerler Lütfen resim üzeri yazılara tıklayınız