Gaziantep gezilecek yerler denildiğinde akla birçok yer gelir. Özellikle müzeler bakımından çok zengin olan Gaziantep’e geldiğimizde Zeugma Mozaik Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, 25 Aralık Panaroma Müzesi, Kent Müzesi, Devr-i alem Para Müzesi, Oyuncak Müzesi, Hamam Müzesi, Fıstık Müzesini gezdik. Bu dosyamızda Atatürk Anı Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi.

Atatürk Anı Müzesi

Gaziantep’te tarihi Bey Mahallesinde bulunan Atatürk Anı Müzesi’nin binası Gaziantep’in köklü ailesi Konukoğlu ailesi tarafından Belediyeye bağışlanmıştır.

2013 yılında ziyarete açılan müze Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarını yaşatmaktadır. Müze iki katlı olup iki ayrı binadan oluşmaktadır.

Müzenin önce avlusunu dolaşalım. Avlu duvarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfus cüzdanı örneğini görüyoruz. Doğum yeri Selanik olan Ata’mızın Gaziantep’in fahri hemşehrisi olduğunu biliyor musunuz? 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’i ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e gösterdiği ilgi, övgü dolu sözleri ve desteğine karşı dönemin Valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın kararı ile Atatürk’e fahri hemşehrilik beratı verilmiştir. Selanik doğumlu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Gaziantep ili, Bey mahallesi nüfusuna kaydedilmiştir.

Avlunun ortasında Gaziantep’e verilen İstiklal Madalyası bulunuyor. 6 Şubat 1921 yılında “Gazi” unvanından sonra, halkın Milli Mücadelede gösterdiği takdire şayan hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından, mücadeleden 87 yıl sonra, 7 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan 5734 sayılı kanunla Gaziantep’e “İstiklal Madalyası” verilmiştir.

Müzeyi gezmeye alt kattan başlıyoruz. Burada Atatürk’ün Gaziantep ziyaretinde yattığı yatağı var. 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’i ziyaret sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı bu karyola Osman Barlas’ın eşi Neyir Barlas tarafından bağışlanmıştır.

Üst kısım kütüphane bölümüdür. Kütüphanedeki kitapların büyük çoğunluğu Mustafa Kemal Atatürk tarafından okunmuş kitaplardır.

Müzeden sonra diğer binaya geçerek Cumhuriyet Kazanımları bölümünü gezebilirsiniz.

Atatürk’ün Gaziantep ziyaretinde yemek yediği tabak, bıçak, çatal ve kahve fincanı mevcut. Müzede Atatürk Araştırma Kitaplığı ve Atatürk temalı hediyelik eşya bölümü bulunmaktadır.

Müzeyi gezerken ziyaret gelen tiyatro sanatçılarımız ile fotoğraf çektiriyoruz.  

Ziyaret saatleri: Her gün saat 08.30-19.00. Müze kart geçmiyor Giriş ücretli. Giriş ücretinizi nakit olarak ödeyemiyorsunuz. Gaziantep kart ve temassız kredi kartı geçerli.

Atatürk Anı Müzesi’nden çok güzel duygularla ayrılıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Müze Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Oyuncak Müzesi ile yan yana. Vaktiniz varsa her ikisine de gitmenizi öneririz. Biz önce Ali İhsan Göğüş Müzesi’ne gidiyoruz.

Ali İhsan Göğüş Müzesi

Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün kızı gazeteci–yazar Zeynep Göğüş tarafından düzenlenerek açıldı.

Tek avlusu olan bina 3 katlıdır. Zemin kat Ali İhsan Göğüş Müzesi; 2.Kat Gaziantep Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi; 3. Kat Piyano Kafedir.

Binanın giriş katı müze olup Ali İhsan Göğüş’ün siyasi yaşamı, aile yaşantısı, askerlik hayatı ve eşi Nezahat Hanım’la tanışma hikayesi, evin salonunun orijinal mobilya ve aksesuarlarıyla aslına uygun olarak canlandırıldığı kişisel eşyaları yer almaktadır.

Müze biyografik özellikte olup Ali İhsan Göğüş’ün hayatını anlatan eşyalar sergilenmektedir. Binanın üst katında ise, Gaziantep Araştırmaları Merkezi yer almaktadır.

Bizi en çok etkileyen Araştırma Merkezi’nde Ali İhsan Göğüş’ün kendi kütüphanesinden bağışlanmış kitaplardan oluşturulan galeri oldu.

Binanın teras katında yer alan “Piyano Kafe” de şehir manzarasını izlerken kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca kuş bakışı olarak hemen yanında yer alan Atatürk Anı Müzesinin avlusunu da görebilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Her gün saat 08.30-17.30. Giriş ücretsizdir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Şimdiki durağımız Göğüş Ailesinin ülkemize kazandırdığı bir başka müze.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep ülkemizin önde gelen gastronomi şehirlerinden birisidir. Mutfağının çok zengin ve çeşitli olması, yemek ve tatlı yapımında ki titizlik, beceri, yemeklerin yapımında kullanılan baharatlar, salçalar, soslar ve karışımların çeşitliliği Gaziantep yemekleri ve tatlılarının öne çıkmasını sağlamış ve 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı‘na Gastronomi” alanında Gaziantep dahil edilmiş ve hak ettiği unvana kavuşmuştur.

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde, özel vitrinlerde sergilenen çeşitli mutfak eşyaları geçmiş dönemlerdeki mutfak kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Durum böyle olunca nineden toruna geçen tarihsel yemek kültürü özelliklerini anlamak için Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni gezmek bulunmaz fırsattır.

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde, özel vitrinlerde sergilenen çeşitli mutfak eşyaları geçmiş dönemlerdeki mutfak kültürü hakkında bilgiler vermektedir. Durum böyle olunca nineden toruna geçen tarihsel yemek kültürü özelliklerini anlamak için Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni gezmek bulunmaz fırsattır.

Emine Göğüş Kimdir? derseniz;  Emine Göğüş, Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün annesi, Hasan Celal Göğüş’ün eşidir.

Müze ya da Göğüş Konağı, 1904 yılında yapılmış, Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu evdir ve 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir. 

Dar sokakları ile ünlü Gaziantep Kalesi eteklerinde, tarihi Göğüş Konağında hayat bulan ülkemizin ilk mutfak müzesinde; bayram yemeği yuvalamanın yapılması, soğuk kış gecelerinde tandır başında verilen bastık, sucuk, ceviz, kahve-mırra pişirilmesi vb. yöresel detaylar, Antep yöresine özgü kıyafetler eşliğinde mankenlerle canlandırılmaktadır.

Müzede Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzaklarına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılmaktadır. Keşke yemeklerden de tadabilseydik.

Ziyaret saatleri: Her gün saat 08.30-17.30. Müze kart geçmiyor Giriş ücretli. Giriş ücretinizi nakit olarak ödeyemiyorsunuz. Gaziantep kart ve temassız kredi kartı geçerli.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.