Osmaniye merkeze 32 km uzaklıkta olan Düziçi ilçesine doğru yola çıktık. Harun Reşit Kalesi, Karasu ve Sabun Çayı Şelalelerini görmek istiyoruz. Düziçi; Nur Dağlarının eteklerinde, deniz seviyesinden 440 m yükseklikte küçük bir ovada yer almaktadır. Orta Doğu’dan Anadolu’ya giden güzergah üzerindedir ve yüzyıllar boyunca çok sayıda orduya ve sefere tanıklık etmiştir. Bugünkü ismi Düziçi olan Haruniye, Abbasi Halifesi Harun Reşit’in uç beyi olan Faraç bey tarafından 699 yılında kurulmuştur. Faraç Bey Kurtbeyoğlu mahallesinde bir kale inşa ettirmiş, burayı yerleşim merkezi olarak seçmiş, kaleye Harun-ür Reşit adını vermiş, yörenin adı da Haruniye olmuştur. İşte Düziçi’ne geldik. İlk durağımız Harun Reşit Kalesi

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Harun Reşit Kalesi

Kale için yola çıktık navigasyon ve tabelalara göre gidiyoruz. Ancak başımıza gelenleri anlatalım. Kaleye giderken yolda çok fazla tabela görmeyeceksiniz. Hatta navigasyona yazdığınızda yanlış yönlendirileceksiniz.

Epeyce gittikten sonra kale görünmeyince en iyisi bir bilene sormak dedik ve yaşlı bir amcaya danıştık. “Kaleye nasıl gideceğiz” diye. Tarifi çok kolay oldu. “Yolda parke taşları takip edin, hiçbir yere sapmayın, dosdoğru kaleye ulaşırsınız”.

Kalenin yolunun tamamı kolay değil. Yol düzgün ama özellikle son 1 km biraz sıkıntılı. Yol daralıyor ve virajlı. Hemen söyleyelim 500 m kadar bir yer çok kötü karşıdan araba gelse iş zorlaşır bir yere gidemezsin. Biz gittiğimizde hem yol hem de kale çok sakindi. Birkaç kişiyi saymazsak kimse yoktu diyebiliriz. Otopark alanı da mevcut ama biraz kalabalık olsa yetersiz kalır. Kaleye giriş ücretsiz.

İşte kaleye geldik. Yine tarihin içine gireceğimiz, tarihi yaşayacağımız bir yerdeyiz. Önce kalenin tarihi içi hemen açıklama tabelasına yaklaşıyoruz. Kale Abbasi Halifesi Harun Reşit’in uç beyi Faraç Bey tarafından 785 yılında inşa ettirilmiş. Kale tamamen kireç taşı ve bazalt taşlarından yapılmış. Kaleye orijinal planı korunmuş ve kaleye girdiğimizde Abbasiler dönemini yaşayacakmışız.

Yakın zamanda restore edilmiş merdivenlerden kaleye çıkıyoruz.

Kalenin üstündeki bayrak yıpranmış, direği paslanmış, yenilenmeli. En yukarı çıkmak için merdiven eksiği var. Nesli sur kenarından taşlara tutunarak bayrağın olduğu yere kadar gitti. Doğrusu ben cesaret edemedim. Size de tavsiye etmiyoruz. Demir merdiven olmalı.

Kaleden Düziçi’ne bakmak keyifli. Sakin bir yer ya da biz sakin zamana rastladık. Kalenin bulunduğu konum çok güzel, şehre yukarıdan bakmak ve harika fotoğraflar çekmek için ideal yer.  

Kalede gezmeye devam ediyoruz. Kalede bazı yerler gerçekten çok harap olmuş.

Kalede gezdiniz ve yoruldunuz kale giriş yolunda birçok oturacak yer var. Çardaklarda orman ve kale manzarasına karşı piknik bile yapabilirsiniz. Piknik düşünmezseniz bile mutlaka yanınızda bir şeyler ve özellikle su olsun. Çünkü burada alabileceğiniz bir yer yok. Olan yerlerde kapalıydı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Harun Reşit Kalesinden sonra Düldül Dağı civarında bulunan Sabun Çayı Şelalesini görmeye gidiyoruz. Sabun Çayı Şelalesi Düziçi ilçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Şelale doğal güzellikleri özellikle yaz günlerinin vazgeçilmez dinlenme yeri olmasının yanında James Bond filminde bir sahnede de yer aldığı için oldukça ünlüdür.

Sabun Çayı Şelalesi

Şelale giriş yerine gelince hemen göreceğinizi sanmayın. Biz aynı hatayı yaptık. İlerlemeye başladık, aşağıda piknik alanlarını gördük. Biz kanal yolunu takip ederek yola devam ediyoruz.

Şelaleyi görmek için gideceğimiz yolun bu kadar uzun, şelalenin giriş noktasından bu kadar uzak olduğunu düşünmemiştik.  Yaklaşık 600-700m yürüdük.

Bu arada muhteşem manzaralar görüyoruz.

Tam da bu şelale nerede derken karşımızda muhteşem görüntüsüyle Sabun Çayı Şelalesi çıkıyor.

Yaklaşık 10 m yükseklikten akan şelalenin manzarası görülmeye değer. O zaman güzellikleri seyretmeye, fotoğraf ve videoları çekmeye başlayalım.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.