Sharm el Sheikh, Kahire, İskenderiye derken yolumuz düştü Aswan’a.

Aswan ya da Asuan Güney Mısır’da Nil Nehri kıyısında bir kent ve önemli bir turizm merkezidir. Özellikle Antik Mısır turu rotasında çok önemli bir yeri olan Aswan 5.000 yıllık Nubian (Nübye) kültüründen Philae Tapınağı’na, Abu Simbel Tapınağından Kom Ombo ve Edfu Tapınaklarına kadar uzanıyor. 

Kahire Hava alanında Aswan’a gitmek üzere Mısır hava yollarından (Egyptair) biletlerimizi aldık. Yaklaşık 1.5 saatlik yolumuz var. Aswan’a gelince 1 gece konaklayacağız. Ertesi sabah Nil Nehri’nde 3 gün konaklayacağımız gemimize yerleşeceğiz. Haydi o zaman yolculuk başlıyooooooorrrrrrr.  

Yaklaşık 1.5 saat rötar yaparak gece yarısı Aswan’a ulaştık. Otelimiz hemen Aswan Limanı’nın yanında.

Uykumuz var ama bu güzel gece görüntülerini çekmeden olmaz. İyi geceler.

Sabah kahvaltıya iniyoruz.  Limana tur otobüsleri gelmiş bile.  

Otobüsümüze biniyoruz ve üç gün konaklayacağımız Radamis II isimli gemimize geliyoruz.

Gemiye giriş işlemlerimizi tamamlayıp üç gün süresince kıyıya her çıkışımızda kullanacağımız boarding card’larımızı alıyoruz.

Odamıza yerleşip hemen Aswan Yüksek Barajına gitmek üzere gemiden çıkış yapacağız. Odamızda her geminin olmazsa olmazı oda süsleri ile karşılaşıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Gemiye yerleşiyor ve Aswan Yüksek Barajı için hareket ediyoruz.

Aswan Yüksek Barajı (Aswan High Dam)

Mısır ve Nil havzasında yer alan 11 ülke için binlerce yıldır Nil Nehri “hayat kaynağı” oldu. Nil geçtiği her yere hayat sağladı.

Mısır çok az yağmur aldığı ve yer altı su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle su ihtiyacının yüzde 95’ini Nil sularından karşılamakta. Aswan Yüksek Barajı Nil Nehri üzerindeki en büyük baraj. Turumuz içerisinde yer alan Aswan Barajı gezisinde barajın tarihini öğreneceğiz.

Aswan Barajına giriş ücretli. Rehberimizden biletlerimizi almak için bekliyoruz.

Sulama ve elektrik üretimi için kullanılan barajın yapımına 1960 yılında başlanmış 1970’te bitirilmiştir. Buradaki Nesser (Nasır) Baraj Gölü için dünyanın en büyük insan yapımı göl olduğu söyleniyor.

https://www.youtube.com/shorts/5wL81UgWRjo?feature=share

Bazı yerlerde yaklaşık 10 km genişlik ve 500 km uzunluğa erişiyormuş ve muazzam bir balık populasyonuna sahipmiş. Nesser Gölü, Nil’in Mısır topraklarında 320 km’lik, daha güneyde Sudan topraklarında ise 160 km’lik bölümünün sularını topladığı için hem Mısır hem de Sudan toplanan sudan yararlanıyor.

Buraya gelirken dikkatimizi çeken; Nil Nehri kıyılarının yemyeşil, nehirden biraz uzaklaşıldığında ise uçsuz bucaksız çölün başlaması. Yani suyun ulaşamadığı yerde hayat yok.

 Aswan Barajı, Mısır ekonomisine çok büyük katkıda bulunuyor. Bunların başında Nil’in yıllık taşkınlarının tarihte ilk kez kontrol altına alınması geliyor. Baraj taşkın sularını tutmakta ve suyun ekili alanlara kontrollü olarak salınımı yapılmakta. Baraj sayesinde ırmak taşımacılığı, balıkçılık ve turizm gelişmiş.

Baraj yapıldığında doğal olarak iklimde değişiklikler meydana gelmiş. Aswan’da yağışlar başlamış. Göl suyunun yükseltilmesi ile bazı tarihi eserlerin sular altında kalması gündeme gelmiş. Bunların başında yer Abu Simbel Tapınağı parça parça daha güvenilir yere taşınmış. Abu Simbel Tapınağı yazımız burada. Nubian (Nübye) Köyünün büyük bir kısmı ise sular altında kalmış. Nübye Köyünü merak edenler tık tık.

Mısır gezisinde Aswan Barajını görmek çok da öncelikli olmasa gerek diye düşünüyoruz. Mısır’lıların haklı olarak gurur duydukları Aswan Barajını tanıtan bir dizi resim ve panonun önünde vakit harcadık. Açıkçası Amerika’da Hoover Barajını gördükten sonra bizi çok da etkilemedi. Keşke yolumuz üzerinde gördüğümüz Philae Tapınağına gitseydik. İşte turla gelmenin dezavantajı………. Ne yapalım işte karşıdan görmek zorunda kaldığımız Philae Tapınak Kompleksi  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Philae Tapınak Kompleksi

Aswan Yüksek Barajına giderken karşıdan gördüğümüz ama maalesef tur programında olmadığı için bu kadar yakınında olup gidemediğimiz Philae Tapınağı Aswan’da görülecek önemli tapınaklardan.

Philae Tapınak kompleksi Aswan Yüksek Barajı’nın yapımı ve Nasır Gölü’nün oluşmasıyla sular altında kalma tehlikesiyle karşılaşmış. Philae Tapınağı da tıpkı Abu Simbel Tapınağı gibi sular altında kalmasın diye UNESCO tarafından finanse edilerek Aswan’ın 5 km güneyindeki Agilkia Adası’na taşınmış. Philae Tapınak Kompleksi’nde Horus, Auguste, İsis, Hathor, Imhotep tapınakları yer alıyor. Ne diyelim bir başka Mısır gezisinde bu tapınağı görmek dileğimiz.

Aswan Yüksek barajından dönerken bir başka yapıyı görmeye gidiyoruz. Rus-Mısır Dostluk Anıtı.

Rus-Mısır Dostluk Anıtı (Monument of Friendship Egyptian Soviet)

Aswan Yüksek Barajı dönüşü uzaktan görünen ve Rus-Mısır dostluğunu anlatan anıta gidiyoruz. 

Barajın yapımında Rusya finansal destek, teknisyenler ve ekipman sağladığı için Rusya ile Mısır arasındaki dostluğun anıtıdır.

Anıt, eski Mısır’ın sembolü olan Lotus çiçeği şeklinde olup ve 5 lotus çiçeği yaprağına sahiptir. Yaklaşık 15-20 dakikada gezilecek bir yer.

Aswan’da gezilecek yerler denildiği zaman akla hemen muhteşem tapınakları geliyor. Gezginler özellikle Abu Simbel Tapınağı için buraya geliyor. Aswan’da Philae Tapınağı, Kom Ombo, Edfu (Horus) Tapınakları da görülmeden gidilmiyor. Aswan her ne kadar Antik Mısır ile anılsa da Nübyelilerin ana vatanıdır. Buraya gelince Nubian (Nübye) Köyü mutlaka görülmeli.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Esna Kilidi Geçişi

Aswan gezimizi tamamlayıp Luxor’a doğru yol alıyoruz. Rehberimiz Esna’da Süveyş Kanalına benzer bir kanaldan geçeceğimizi söyleyince hepimiz geminin güvertelerinde yerimizi almaya başladık. Nehirde gemimizin yanına yaklaşan kayıktaki satıcılar çok ilginç. Gemi Esna’da “Esna Kilidi” adı verilen geçitten geçmek için yavaşlamak zorunda. Geçide yaklaşana kadar biraz vaktimiz var. Hadi satıcıları izleyelim. Normal hızından biraz daha yavaş da olsa hareket halindeki gemiye teknelerle yanaşan satıcılar ellerindeki örtü, atkı, şal gibi malları gemiye fırlatarak satmak istiyor. Ama ne satış. Onlar ellerindeki malları bağırarak çok ustaca gemiye fırlatıyor, almak isteyenler açıp bakıyor, pazarlık yapıyor. Anlaşamazlarsa mallar geriye tekneye fırlatılıyor. Bağıra çağıra devam eden satışta pardon fırlatmalarda hiç de nehre düşen olmadı.

Neyse biz biraz daha gemide dolaşalım. Kaptan Köşküne kadar gidelim. Kaptanımız bizleri güler yüzle karşılıyor hatta kaptan koltuğuna oturmamıza izin veriyor.

İşte geçide yaklaştık. Bizde iyi görüntüler almak üzere kaptanımıza veda ediyoruz. Yaklaşmaya devam ederken Esna Kilidi hakkında bilgiler de ilginç.        

Esna Kilidi (Esna Barajı da deniyormuş) Aswan barajının daha yukarı kısmından kurulan önemli bir bariyer. Nil’de Aswan’dan Luxor’a ya da tam tersi Luxor’dan Aswan’a giden her gemi bu geçitten geçmek zorunda. İki yönlü olarak işleyen nehir trafiğinde Esna’da Nil’in seviyesi 8m farklılık gösterdiği için gemiler seviye havuzuna girmek zorunda kalıyor. Eski Esna kilidi 1908 yılında Hidiv Abbas Hilmi II döneminde yaptırılmış ve daha sonra restore edilerek 1 Ocak 1996 tarihinde tekrar hizmete açılmış. Esna Kilidi 8 m kot farkıyla 17 m genişliğinde, 221 m uzunluğunda ve 14.6 m derinliğinde inşa edildi. 

Oldukça yavaşladık hatta neredeyse durma noktasına geldik. Önümüzdeki geminin geçmesini bekliyoruz. Esna Kilidine daha doğrusu Esna Geçidine iki büyük tekne yan yana aynı anda sığabiliyor. Bir tekne geçide girdiğinde, kapılar arkasından kapatılır ve havuzdaki su seviyesi nehrin seviyesine uyacak şekilde ayarlanır. 

Su seviyesi eşitlendikten sonra, kilidin kapıları açılır ve tekne nehirde yolculuğuna devam eder. Kapıların açılması işlemi yaklaşık 6 dakikada tamamlanır.

Geçişi tamamladık. Ancak çok da fazla heyecan duymadık. Daha önce Volga Nehir turunda kanaldan geçerken bundan çok daha zor kanal geçişini yaşamıştık. Volga Nehir turu kanal geçişi burada. Ama yine de güzel bir deneyimdi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Aswan’da gezilecek yerleri sizlerle bir kaç dosyada paylaştık

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.