Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Dr. Fazıl Küçük Bulvarında kesme sarı taştan 1925 yılında inşa edilen ev Fazıl Küçük’ün ailesine satın alma yoluyla geçmiştir. Peki kimdir Fazıl Küçük?
Fazıl Küçük Kıbrıs Türk’ü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 yılının sonunda Kıbrıs Türk’leri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı

İlkokulu Haydarpaşa’da bulunan ve müdürünün adından dolayı “Tarakçı Mektebi” olarak bilinen okulda tamamladı. Ardından ortaokul diye bilinen ve lise seviyesinde eğitim veren İdadiye devam etti. İdadiden mezun olmasına iki yıl kala öğrenimini yarıda bırakarak geriye kalan kısmını İstanbul Özel İstiklal Lisesi′nde tamamlayıp 15 Ağustos 1926 tarihinde mezun oldu.

İstanbul Darül Fünun Tıp Fakültesi’nin birinci sınıfını tamamladıktan sonra okul ile ilişkisini kesip, ilk olarak Fransa ve daha sonra İsviçre’ye giderek Lozan Üniversitesi′nde tıp öğrenimini tamamladı. İsviçre’den döndükten sonra Kıbrıs’ta klinik açmaya karar veren Dr. Küçük izin için müracaat etti. Fakat öncelikli olarak devlet hastanelerinde çalışması gerekçesi ile reddedildi. 1937 yılında izin alınca kliniğinin duvarına tepki olarak bu levhayı yerleştirdi.

14 Mart 1997 tarihinde ev müze olarak düzenlemiştir. Müze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk özel müze olma özelliğini taşımak­tadır.

Müzeye girdiğinizde sizi bir motosiklet karşılar. 1960- 1973 yılları arasında polis eri Ali Moustafa tarafından kullanılan Dr. Fazıl Küçük’ün eskortluğunu yapan polisin motosikleti.

Binanın zemin katı 1939 yılın­dan itibaren hasta muayene odası olarak kullanılmıştır.

Girişte gördüğümüz bank Dr. Fazıl Küçük’ün doktorluk günlerinde hastaları için “Hasta Bekleme Salonu” nda kullandığı banktır ve orijinal yerinde durmaktadır. Burada kendi hazırladığı hasta numaraları hemşire tarafından hastalara dağıtılırdı.

1940-1958 yılları arasında klinik, üst katı da konut olarak kullanılmıştır.

1958 yılında Türk Mukavemet Teşkilatı (T.M.T.) kurulana kadar Türk halkının direniş karargahı ve 1942 yılından Küçük’ün ölümüne kadar Halkın Sesi gazetesinin de idare yeri olarak da kullanılmıştır. Hatta konutun mutfağının camları siyaha boyanmış ve Halkın Sesi gazetesinin “Karanlık Odası” olarak kullanılmıştır. Orijinal hali ile sergilenmektedir.

Müzede Dr. Fazıl Küçük’ün hayatı ve eşyaları sergilenmektedir.

Dr. Fazıl Küçük ile kahve içmek ve sohbet etmek keyifli olurdu. Ama bu şekilde de olsa hayali bile güzel.

İşte Dr. Fazıl Küçük’ün hastanesi, konutu, müzesi

Milli Mücadele Müzesi

Lefkoşa’da askerî bir bölgede yer alan bir müzedir. Lefkoşa surlarının on birinci burcu olan Barbar Burcu ya da Musalla Burcu üzerinde, Mücahitler sitesinde kurulmuştur. Müze, Kıbrıs Türk Toplumunun 1878 yıllarından başlayıp günümüze kadar devam eden millî mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin niçin, nasıl ve hangi koşullar altında yapıldığını yerli ve yabancılara anlatmak amacıyla kurulmuştur.

Müze, giriş salonu ve üç bölümden oluşmaktadır. Müzeye girişte salonda tablolar ve Atatürk’ün “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” yazısı ve Dr. Fazıl Küçük’ün sözleri ile karşılaşırsınız.

I.Bölüm girişinde Türk Mukavemet Teşkilatı (T.M.T)‘nın amblemi andı ve sancaklar yer almaktadır.

1878-1964 yılları arası Kıbrıs Türk’ünün vermiş olduğu mücadeleyi gösteren fotoğraflar ve Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel ile ilgili bir kısım buradadır.

II. Bölüm de Kıbrıs Türk’ünün Erenköy Direnişi dahil silahlar sergilenmektedir. Ayrıca Rumların gerçekleştirmek istedikleri “Magalo Idea” ve “Enosis” hayalleri anlatılmaktadır.

Kronolojik sıra ile verilen olaylardan sonra 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen “Barış Harekatı” fotoğraf ve yazılarla anlatılmıştır.

III. Bölüm de 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin kurulması anlatılmıştır. Kıbrıs’ın fethinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne

Bu mücadelede şehit düşen kahramanlar unutulmamıştır.

Geçmişten günümüze yaşanan olaylar asla unutulmamalıdır.

İşte bir kahramanlık destanının öyküsü

Rauf Denktaş Anıt Mezarı ve çevresi

Lefkoşa Cumhuriyet Parkında yer alan ama maalesef halen tamamlanmamış olan anıt mezar kapalı ve çevresi inşaat halinde. Girip görmek mümkün olmadı.

Türk Mukavemet Anıtı (T.M.T)

Cumhuriyet Park’ında ki anıtta Kıbrıs’ın sancakları sembolik olarak yer almaktadır. Bunlar, Bayraktarlık, Magusa, Mehmetçik, Limasol, Boğaz, Erenköy, Baf, Yeşilırmak, Serdarlı, Larnaka, Lefke, Lefkoşa