Bir yeri tanımanın, tarihini anlamanın en iyi yolu müzelerini gezmektir düşüncesi rotalarımızı oluşturmada ki felsefemizdir. Bizim Gaziantep’te gezdiğimiz müzeler Zeugma Mozaik Müzesi, Yesemek Açık Hava MüzesiAtatürk Anı Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Devr-i Alem Para Müzesi, Hamam Müzesi, Fıstık Müzesi, Oyuncak Müzesi ve bugünkü duraklarımız 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panorama Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi.

Gaziantep’in İstiklal Savaşında kahramanca verilen mücadelesini tarihi belgelerle gözler önüne seren 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep’in geçmişten günümüze kültürel yaşamını çok çeşitli yönleriyle yansıtan Bayazhan Kent Müzesi

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panorama Müzesi

Şehir merkezinde yer alan Antep savunmasının en güzel şekilde anlatıldığı halkın kahramanca mücadele ederek Fransız ve İngilizlere karşı eşsiz mücadele örneği müzedeyiz

Müzede Antep halkının kahramanlıkları içimizi titretiyor.

Müze farklı bölümleri ile çok geniş bir alanda kurulmuş. Giriş Katındaki Kent Kimliği galerisinde müzenin yeri hakkında bilgiler, müze hafriyat çalışmaları sırasında bulunan ve Gaziantep’in kent merkezini M.Ö 8500 yılına kadar götüren Neolitik Çağ bulguları sergilenmektedir.

Giriş katından aşağı zemin kata baktığınızda; Harita Alanında yaklaşık 250 m2 zemine döşeli Gaziantep’in 1920 haritası yer almaktadır.

Telgrafhane galerisinde,  Milli Mücadele yıllarında Gaziantep ile ilgili elde edilen belgeler yer almaktadır. Bu galeride ayrıca, “Mustafa Kemal Atatürk’ün Kilis’e Gelişi” tablosu ile bir çok eser sergilenmektedir.

Kim Kimdir” galerisinde, Antep’i işgal eden birliklerin üniformaları, askeri teçhizatları ile Millî Kuvvetlerin kıyafetleri ve askeri teçhizatları sergilenmektedir.

Bu galeride ayrıca, Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Paşa’nın karargahında asılı olan sancak, II. Abdülhamid Han Dönemi Ayntâb Sancağı ve Birinci Dünya Savaşı dönemine ait sancak sergilenmektedir. Kahramanlar geçidi koridorunda, Antep Savunması’nın temel kaynaklarında isimleri ve fotoğrafları tespit edilen Antep Savunması Kahramanları ziyaretçileri karşılamaktır

Biz Bunları Büyüklerimizden Duyduk…

Gaziantep bölgesine özgü bir su yapısı olan ve Panorama Müzesi’nde temsilen yapılan “Kastel” Antep Savunması kahramanlarının bıraktığı anılar dinlenilebilmektedir.

Yabancı Belgeler” galerisinde, Fransız Genelkurmay Arşivinden tespit edilen 13 Şubat 1921 tarihli bir Fransız bildirisinde, “Antepli yerli halkın kollarına beyaz bez parçası bağlamaları, sokağa bu şekilde çıkmaları…” istemektedir. Bu belge ışığında galeride oluşturan beyaz bez parçası bulunan çalışma ile, Antep halkının verdiği mücadele anlatılmaktır.

Milli Mücadele Galerisinde Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın başlattığı Millî Mücadele’nin ve yerelde Antep Savunması’nın karşılaştırmalı kronolojisi sergilenmektedir.

Bu galeride ziyaretçileri Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben Anteplilerin Gözlerinden Nasıl Öpmem Ki Onlar Yalnız Antep’i Değil Bütün Vatanı Kurtardılar.” sözü uğurlamaktadır.

Özel dokunan tuval üzerine yağlı boya tekniğiyle yapılan ve 120 m uzunluk, 13 m yükseklik ve 38 m derinliğe sahip Panorama Alanında görsel, ses ve koku efektleri, maketlerle  ziyaretçilere Antep Savunması’nın içerisinde hissi vermektedir. İnanın bu hissi yaşatmayı başarmışlar.

Müzeden çıkarken gezdiğimiz diğer Panorama Müzelerini düşündük. Gerçekten hepsi de halkın verdiği kahramanca mücadeleyi gelecek nesillere aktarmakta.

Bursa’daki Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi 42 m kubbe çapıyla  Dünya’nın en büyük tam panoramik müzesi. İstanbul Topkapı’da yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi  Samsun’da ki Panorama 1919 Müzesi’nde Türkiye’nin en büyük yağlı boya resmi yer almakta. Resimde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Dikmen Seğmenler sırtlarında karşılanışı anlatılmakta. 

Panorama Müzelerini gezerken manevi ruhu hissetmemek çok zor. Özellikle tarih meraklılarının severek ziyaret edeceği bir müze.

Bu müzeyi gezebilmek için 3-4 saat vakit ayırmanızı tavsiye ederiz. Müze çok güzel ancak gezerken yönlendirmeler biraz yetersiz. Ayrıca araba ile gelecekler için hatırlatalım otopark sorun. Ziyaret Saatleri: Her gün 08.30-17.30. Giriş ücretli. Nakit ödeme yapamazsınız. Temassız özelliği bulunan tüm kredi kartları ile, Gaziantep Kart ile veya kioks gişesinden bilet satın alarak giriş yapabilirsiniz. Müze kart geçmiyor. Öğretmen, öğrenci, 65 yaş üstü, gazi/şehit yakınlarına  ücretsiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bayazhan Kent Müzesi

Bir tütün tüccarı olan Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılan Bayazhan’ın zemin kattaki dükkanlar geniş kemerlerle caddeye açılmaktadır.  Üst katta ise cephe boyunca sıralanmış kemerli pencereler ve balkon bulunmaktadır.

Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliklerini üzerinde taşıyan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiş olup, kırma çatıyla örtülüdür.

Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü gibi kültürel zenginliklerinin vurgulandığı Bayazhan Kent Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır.

Kültür Merkezi olarak restore edilen handa Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında bilgi vermektedir.

Gaziantep’in yöresel el sanatlarından kutnu, sedef, bakır işlemeciliği gibi sanatların yanında sanayiden futbol takımına kadar her türlü konu ufak ufak odalarda görsellerle teşhir edilmektedir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bayazhan’ın  üst katları müze olarak hizmet verirken, müzenin girişinin yanından, hanın avlusuna girdiğinizde lokanta, cafe ve meyhane kısmında oturup yorgunluk atabilirsiniz.

Müzenin avlusunda Bayazhan restoranda yemek yemek ve eğlenmek isterseniz mutlaka rezervasyon yaptırın. Meyhanenin 2 konsepti var. Yeni nesil meyhane (80’ler 90’lar) ve Meyhane (fasıl).

Giriş ücretli. Nakit ödeme yapamazsınız. Temassız özelliği bulunan tüm kredi kartları ile, Gaziantep Kart ile veya kioks gişesinden bilet satın alarak giriş yapabilirsiniz. Müze kart geçmiyor. Öğretmen, öğrenci, 65 yaş üstü, gazi/şehit yakınlarına  ücretsiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.