New York’tan sonraki durağımız Washington DC oldu. Sabah otelden ayrılıp Washington DC’ye yola çıktık. Yaklaşık 4 saat sonra Amerika’nın başkentine ulaştık. Washington DC’de 3 gün kalacağız. Washington, DC (DC kısaltmasının açılımı District of Columbia). Başkent Maryland ve Virginia eyaletlerinin arasında yer alır. Hiçbir eyaletin sınırları içinde yer almaz. Hiçbir eyalete bağlı değildir. Beyaz Saray’ın burada bulunması binlerce turistin gelmesine neden olur. Washington oldukça fazla müzelerin bulunduğu bir yer olup bizim ilgimizi en çok çeken müzeler Spy Museum (Casusluk Müzesi) ve Space Museum (Uzay müzesi).

Beyaz Saray dan bile önce bu iki müzeyi gezmek için otelden çıktık. Bugün arabayla değil metro ile hareket edeceğiz. Crowne Plaza’da kalıyoruz. Otelin merkeze giden servisleri var belli saatlerde hareket eden. Biz de sabah erken saatte servise bindik Reagan National Airport’ta indik. Bu havaalanında metronun sarı ve mavi hatlarına ulaşılabiliyor. Şehir merkezine taksilerde var. Buradan müzelere gideceğimiz parkın bulunduğu Mall durağında indik. Yaklaşık 5 dakika yürüme ile yeşilliğin alabildiğine uzanan National Mall Parkına ulaştık.

National Mall: Amerika’da geçmiş, şimdiki zaman ve geleceğin bir arada toplandığı bir park olup, en çok ziyaret edilen milli parktır. Amerika’nın ön avlusu olarak nitelendirilen bu yeşil alanda Washington Anıtı’ndan, birçok müzelere kadar değişik yerler bulunuyor. Yaya olarak gezmeniz gereken bu yer zaman zaman kutlamaların ve etkinliklerin yapıldığı kocaman bir alan. Ha unutmadan söyleyeyim Washington DC’de birçok müze ücretsiz.

Tabiki önce Ulusal Hava ve Uzay Müzesine gittik. (Smithsonian Institution National Air and Space Museum)

Ücretsiz müzeye girdik. Bu müze Dünyanın belki de en büyük uzay ve havacılık koleksiyonuna sahip. 1976 yılında açılmış olup her yıl milyonlarca uzay meraklısına ev sahipliği yapmakta. Etkilenmemek mümkün değil. İçinde kocaman hangarların bulunduğu mekanda Apollo 11’in ay modülünü, Apollo 17 hakkında bilgileri, astronot kıyafetlerini ve diğer uzay ile ilgili birçok şeyi bir arada görebiliyorsunuz. Uzay keşifleri ile ilgili bir çok şey bir arada. Hubble Teleskobunu görmek insanı heyecanlandırıyor.

National Museum of the American Indian (Amerikan Kızılderili Ulusal Müzesi)

Müze değişik bir mimariye sahip. Helezonik bir şekilde kıvrımlı. Amerikan yerlilerinin kabilelerini anlatıyor. Özellikle Güney Amerika’nın yerli halklarının kültür, dil, tarih, gelenek ve gelenek çeşitliliğini yansıtmaktadır. İçeride bunun sunumunu panaromik sunum olarak görebileceğiniz bir gösteri merkezi yer alıyor. Giriş ücretsiz.

Biraz dinlenelim dedik ve çocukların bir aktivitesi ile karşılaştık. Onları izledik. National Mall parkında her an bir gösteriyle karşılaşmanız mümkün.

Ulusal Sanat Galerisi (National Gallery of Art): Müze üç kısımdan oluşuyor. Batı binası, doğu binası ve heykel bahçesi

Ulusal Doğa Tarihi Müzesi ve Adam Müzesi (Smithsonian Institution National Museum of Natural History and Natural Museum of Man)

Giriş ücretsiz (Tüm Smithsonian Institution Müzeleri gibi). Müzede insanın kökenini anlatan yüzlerce fosil ve eser bulunuyor. Böceklerden, balinalara, fillerden diğer canlılara kadar aklınıza gelebilecek bir çok canlının fosillerini görebilirsiniz. Özellikle balinanın tam kopyası bulunan Ocean Hall ilgi çekici. Müzede yaşamın birçok değişik kesimini kıtalara göre ve yaşam alanlarına göre görsel ve anlatımsal olarak bulabilirsiniz. Bir biyolog olarak oldukça etkilendim. Özellikle insanın orijinini anlatan bölümde eserlerin sanki canlı gibi size bakıyor olması çok etkileyici.

Washington Anıtı: Yaklaşık 170 metre uzunluğu ile dünyanın en yüksek dikilitaşı ünvanına sahiptir. George Washington anısına yapılmıştır. Şehrin Beyaz Saraydan sonra en önemli eseridir. Hemen hemen her yerden görülebilmektedir

İkinci Dünya Savaşı Anıtı (World War II Memorial): İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika’nın zaferini anlatıyor. Anıtın iki tarafında iki ayrı kemer bulunuyor. Kuzeydeki kemer Atlantik, Güneydeki kemer Pasifik olarak isimlendirilmiş. 56 eyalet kemerlerin yanında yarım daire şeklinde temsil ediliyor. Ortada havuz ve çeşme yer alıyor. Anıtın özgürlük duvarında altın yıldızlar var. Savaşta kaybolan Amerikalıları temsil ediyor. Her yıldız 100 Amerikalıyı temsil ediyor ve toplamda 4048 yıldız bulunuyormuş. Duvarın hemen önünde Burada özgürlüğün bedelini işaretleriz (Here we mark the price of freedom) yazısı yer almaktadır.

Birinci Dünya Savaşı Anıtı (World War I Memorial): Lincoln Anıtına giderken rastladık. İkinci Dünya Savaşı Anıtı kadar bilinmemekte ve çok fazla ziyaretçi göremedik.

Abraham Lincoln Anıtı Amerika Birleşik devletlerinin 16. Başkanı Abraham Lincoln anısına yapılan anıtın ön kısmında büyük bir havuz bulunmaktadır. Anıtta Lincoln’ün ölümünde birlikte bulunan 36 eyaleti temsil eden sütun vardır. Lincoln’ün ikinci kez başkan seçildiğinde yaptığı konuşma “Gettysburg Söylevi” duvarda yer almaktadır.

Martin Luther King’in söylediği meşhur “I have a Dream- Bir hayalim var” ile başlayan konuşmasını hatırlarsınız. Bu konuşmanın başlığı burada yerde yazılmıştır. (Her şeyin hayal etmekle başladığını söylemiştik)

Martin Luther King Jr. Memorial Martin Luther King Sivil Hareketlerin öncü lideri olup inanılmaz konuşmaları ile tanınmıştır. Lincoln Anıtının merdivenlerinde yukarıda yazısını gördüğünüz “I have a Dream- Bir hayalim var” cümlesi ile başlayan konuşmasını yaptı. Anıtta Umutsuzluk dağı olarak bilinen iki kayadan Umut taşına oyulmuş King heykeli ile karşılarsınız. Anıtı çevreleyen duvarlarda King’in adalet, demokrasi, umut ve sevgi prensiplerinden seçilen yazıları ile doludur.

Beyaz Saray (The White House): Amerika Birleşik Devletleri başkanlarının Washington’da ikamet ettikleri yer. Her yıl binlerce kişinin görmek için geldiği binayı uzaktan görüp resimledik. Binanın ön tarafına bakan kısmında ulusal yılbaşı ağacı 1973 yılından beri bulunuyor. Korumalı olarak yer alan ağaç yeni yıl gelirken görkemli şekilde ışıklandırılıyor.
Beyaz Sarayın içini gezemedik ama hemen yakınında Visitor Center (Ziyaretçi Merkezi) olarak hazırlanan Beyaz Sarayın içi, dışı yaşananlar hakkında bilgi alabileceğiniz bir bina bulunuyor. Hatta Beyaz  Saray da yapılan etkinlikler video şeklinde ziyaretçilere sunuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri Holokost Anıtı Müzesi (United States Holocaust Memorial Museum) Müzede yer alan eserler, filmler, fotoğraflarla holokostun tarihi anlatılıyor. Ücretsiz gezebilirsiniz.

Uluslararası Casusluk Müzesi (International Spy Museum):Bizim görmeyi istediğimiz favori müzelerden birisi. 007 James Bond ve casusluk ile ilgili filmlere ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Bu müzede casusların kullandığı malzemeler, oynadığı roller, casusluk mesleğinin tarihi, James Bond serisinden örnekler, 007 James Bond’un kullandığı araba, casuslara verilen kimlik örnekleri ve daha bir çok değişik casusluk mesleğine ait deneyimlere tanıklık edebiliyorsunuz. Arabanın içine bir çok kişinin nasıl gizlendiğinden tutun Truva atına kadar görüyorsunuz. James Bond serisinin ilk filmi Dr. No’ dan son film Spectra’ya kadar değişik örnekler bulacaksınız. Hatta gelecekte 008 James Bond oluşumunu da yaşayacaksınız.  Müze özel bir müze olduğu için ücretli. Müzede flaşlı fotoğraf çekmek yasak.

Madame Tussauds Museum Tüm balmumu müzelerinde olduğu gibi devlet başkanlarından sanatçılara, sporculardan tarihte yer alan bir çok kişinin heykellerini görebilirsiniz. Biletler gümüş, altın ve platin olarak kategorize edilmiş. On-line olarak da alabiliyorsunuz. Müzeye geldiğimizde Spy (Casusluk) müzesinde çok vakit harcadığımız için vakit kalmamıştı. Maalesef girip gezemedik. Müze hafta içi saat 18.00, Pazar günü saat 17.00 de kapanıyor.

Franklin Delano Roosevelt Memorial Roosevelt Amerika Birleşik Devletlerinin 32.başkanı. Anıt Roosevelt’in dört dönemini temsil edecek şekilde yapılmış. Başkanının bronz heykelleri, First Lady Eleanor Roosevelt ve köpeğinin heykelleri de anıt alanında yer alıyor. Ayrıca anıt alanında değişik alıntılar, heykeller ve şelale minyatürleri bulunmakta.

Kore Savaş Gazileri Anıtı (Korean War Veteran Memorial) Paslanmaz çelik heykellerin bulunduğu anıt Kore savaşı sırasında hizmet eden Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerine adanmıştır.

Thomas Jefferson Memorial Thomas Jefferson filozof ve devlet adamı. Ayrıca avukat, bilim adamı, diplomat, mimar gibi değişik görevlerde bulunmuştur. Anıtın duvarlarında Jefferson’un fikirlerini yansıtan çeşitli yazılar bulunmaktadır.  

Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi (National Museum of African American History and Culture) Afrika kökenli Amerikalıların yaşamı, sanatı, tarihi ve kültürüne ait belgelere ayrılmış ve ilginç mimari tasarımı olan bir müze. Ancak müzeye girebilmek için önceden online olarak randevu almanız gerekiyor. Giriş ücretsiz. Maalesef bu müzeyi gezemedik ve sadece dış mimarisini görüntüledik.

Theodore Roosevelt Island Mason adası 1930 yıllarında Theodore Roosevelt adasına dönüştürülmüş.  Amerika’nın 26. Başkanı olan Roosevelt adına yapılan ada Arlington Memorial Köprüsü ve Key Bridge arasındaki Potomac Nehrinde yer alan ormanlık bir arazi şeklinde. Adada Roosevelt’in büyük bir heykeli bulunmakta.  Heykelin çevresinde dört adet granit tablet yer almakta. Bu tabletlerde Roosevelt’in gençlik, doğa, ulus ve erkeklik felsefesini anlatan ifadeleri anlatılmaktadır.  Theodore Roosevelt Adası’nda vakti olanların yapabileceği değişik yürüme parkurları var. Bunlar Bataklık Yolu, Woods Trail, Upland. Tüm yollar kolay ve nispeten düz bir arazidir. Adada balık tutulabilir. Yaban hayatı incelenebilir.

Albert Einstein Memorial Albert Einstein (1879 –1955) en çok görelilik kuramını geliştirdiği bilinen fizikçi bilim insanı. Fizikte 1921 yılında Nobel Ödülü aldı. Anıt Einstein’ın doğumunun yüzüncü yılı şerefine 1979’te inşa edilmiştir. Einstein’in bilime katkılarından üçünü özetleyen matematiksel denklemleri olan kağıdı anıta oturtulmuştur: fotoelektrik etki, genel görelilik teorisi ve enerji ve maddenin eşdeğeri.