Hatay merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Kırıkhan ilçesinin denize kıyısı yoktur. Ancak deniz keyfi yaşamak ve Akdeniz’in güzel manzaralarını seyretmek için yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta olan İskenderun, Arsuz ve Payas’a gidebilirsiniz. Kırıkhan adını geçmişte bu bölgede bulunan hanlardan almıştır. Bugün aktif bir han olmasa da ilçe geçmişteki hanları ile anılmaktadır. Hatay’a geldiğinizde mutlaka Kırıkhan’da Darb-ı Sak Kalesi’ni görmek gerekir derler. Biz de öyle yaptık.

Darb-ı  Sak kalesi (Bayezid-i Bestami)

Kırıkhan’a doğru yola çıktığınızda kalenin adından çok Bayezid-i Bistami diye tabelalar göreceksiniz. Doğru yoldasınız devam edin.

Kalenin adının anlamına gelince; Derb ya da Darb (EI-Darb) Arapça geçit,yol anlamındadır, Sak ise dağ eteği,vadiye bitişik kısım,yamaç anlamına gelmektedir.Buna göre Darb-ı Sak, dağ eteğinden geçen ya da dağ eteğindeki,yamaçtaki yol demektir. Kale Bizans döneminde “dağlılar” ya da “Çobanlar Şatosu” adıyla anılıyormuş.

Kalenin Kurulduğu yer oldukça önemli: Kale asırlar boyunca Maraş-Gaziantep yönünden Antakya’ya giden yol ile Belen Geçidi’nin ve Halep yolunun güvenliğini sağlıyordu. Aynı zamanda Amik Ovası’ndan körfeze inen ikinci yolu ve Amanos Dağları’nı doğu-batı yönünde geçen Alan Yaylası-Değirmendere Geçit’ini de kontrol altında tutuyordu.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ayrıca Darb-ı Sak Kalesi MÖ 333 yılında Pers Kralı Darius’un Büyük İskender’e karşı İssos Savaşı’ndan önce karargâh kurduğu mekân olarak dikkat çeker. İssos Savaşları yapıldığı yer için lütfen tık tık.

Kalenin içinde kültür dünyasında önemli bir şahsiyet olan Beyazid-i Bestami Külliyesi bulunmaktadır. Kalede ayrıca cami, medrese, çeşme, su kemeri, türbe, mezarlık, kurban kesim yeri ve otoparktan oluşmaktadır. Buraya geldiğinizde otopark sorunu yok ve ücretsiz. Kalede barınak kısımları tadilatla türbe haline getirilerek Beyazıd-ı Bistami için  türbe yapılmış. Ayrıca bu mekanda Mustafa Şevki Paşa’nın mezarı da yer almaktadır.

 Külliyenin güney tarafındaki bölümünde Sökmenoğlu ailesi mezarlığı var. Hatay’ın kurucusu Tayfur Sökmen’in aile eşrafından Murat Sökmenoğlu, Bahir Sökmenoğlu, Necla Sökmenoğlu ve Koca Mursal mezarları bulunur. Bu mezarlar mermerden yapılmış, çimlerle yeşillendirilmiş.

Sökmenoğlu Ailesi Mezarlığının olduğu taraftan kaleye çıkıyoruz. Kaleye çıkarken eski yapılardan kalıntılar görüyoruz.

Yüksek bir kayalık üzerinde kurulan Darb-ı Sak Kalesi Amik ovasına hâkim bir yerdedir. Buradan Amik ovasının belli kısımlarını gözetlemek mümkündür.

Kalenin tepesinde dalgalanan şanlı bayrağımız Amik ovasının belli bir kısmından gözükür. 

Kale gezinizden sonra Kırıkhan’ın meşhur ciğerinden yemeden ayrılmayın.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.