Sharm el-Şeyh’den Kahire’ye doğru geliyoruz. Sabah rehberimizin sesiyle uyandık ve Kahire’nin ilk görüntülerini ilk kez gören arkadaşlarımız şaşkınlıklarını gizleyemediler. Nasıl yani Kahire burası mı? diye sormaya başladılar. Biz çok şaşırmadık. Aksine yıllar önce geldiğimiz gibi hiç değişiklik yok dedik.   

Mısır’ın başkenti Kahire’ye ayak basana kadar aklınızda birçok soruyla beraber merak, beğeni, hayranlık gibi duygular hissedebilirsiniz. Öyle ya sahip olduğu binlerce yıllık kültür, tarihi zenginlik, antik dünya’nın 7 harikasından birisi olan Giza Piramitleri, Mısır’a hayat veren Nil Nehri insanda merak uyandırmakta. İşte bu duygularla geldiğiniz Kahire caddelerini görünce beğeninin yerini şaşkınlık alır. Kahire Su Kemerlerinin muhteşemliği göz alıcıdır.

Kahire sokaklarındaki kalabalık, gürültü, karmaşa, trafik, sokaklarında gezerken havaya karışan çöl kumunun yutulmasının kaçınılmaz olduğu yoğun toz, şehrin üzerinin sarımtırak bir toz tabakasıyla kaplı olması, parmağınızı nereye sürseniz sarı bir toz ile karşılaşmanız sizde ne oluyoruz gibi garip bir his uyandırır. Eğer alerjik bir bünyeniz var ise dolaşırken maske takmayı ihmal etmeyin. Eveeeet Mısır’ın başkenti Kahire’deyiz.

Kahire barındırdığı birçok üniversite, yüksek okul, tiyatro, müze, cami, medrese ve hamamları ile yine de birçok gezginin görmek istediği yerlerin başında gelir. Mısır’ın ekonomi, ticaret, sağlık ve eğitim merkezi olan Kahire  Arap dünyası ve Afrika’nın en büyük kenti olup “1000 minareli şehir” ya da “Arap ve İslam dünyasının başkenti” olarak anılıyor. Büyük bölümü Nil Nehrinin  biraz aşağısında ve 1300 yılı aşkın süredir yer alan kent, Doğu ve Batı’nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Eski Kahire, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır.

Kahire’de şaşıracağınız bir konuda evlerin görüntüsü. Rehberimizden öğrendiğimize göre Mısır’da binaların dış cephe işleri tamamen bitirilirse yani sıvası, boyası tamamlanırsa emlak vergisi ödeniyormuş.

Bu nedenle binalar tamamen bitirilmezmiş ve binaların rengi kum ya da toprak renginde olurmuş. Keşke evlerin içlerini görebilme şansımız olsaydı. Binaların renkleri ve o toz dumanında asılan çamaşırlar Kahire denince aklımıza hep gelecektir.

https://www.youtube.com/shorts/dTL8-V4nAqU?feature=share

Daha önce geldiğimizde bunları gördüğümüz için biz şaşırmadık. Evler konusunda bizim şaşkınlığımız ise yolu genişletmek için evlerin kesilmiş olmasıydı. Evet yanlış duymadınız. Şu anda üzerinden geçtiğimiz yolu genişletmek için yolun sağında ve solunda bulunan evlerin bazıları kesilmiş.

Gelelim Kahire’nin trafiğine; Kahire trafiği inanın şaşırmanın ötesinde insanı korkutuyor. Hani ülkemizde klasik bir laf vardır. Ankara ve İstanbul trafiğinde aktif araba kullanan bir kişi dünyanın neresinde olursa olsun araba kullanır diye. Biz dünyanın bir çok yerinde (Avrupa’nın birçok ülkesinde, Las Vegas’tan Los Angeles’e, New York’tan Washington DC’ye, İspanya, Portekiz’den Fas’a, Kıbrıs’tan Malta’ya, Dubai’ye, Abu Dhabi’ye kadar (trafiğin sağdan veya soldan olması fark etmeden)  araba kullanmış kişiler olduğumuz halde bizim bile gözümüzü ürküttü.

https://www.youtube.com/shorts/juizh8V2aFU?feature=share

Trafikte akşam çok şaşırdığımız ise arabaların çoğunun farlarını yakmıyor olması. Şaşırmayınız….. arabaların çoğu farlarını yakmıyor. Onun yerine kornalarına basıyorlar. Eğer yaya olarak hareket ederseniz de özellikle sabah ve akşam iş çıkışı saatlerinde karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun. Üst geçit ve alt geçit görmedik. Trafik ışıkları var ama kimse uymuyor.  Eğer taksi kullanırsanız, taksiye binmeden önce nereye gideceğinizi söyleyip pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Taksiciler genellikle fazla ücret söylüyorlar. Biraz pazarlık yaparsanız %30 kadar indirim yapıyorlar. Pazarlık burada yaşam şekli olmuş. Bir yerden bir yere ulaşmak için Uber uygulamasını ve metroyu kullanabilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mısır’ın %90’ı çöllerle kaplı. Nereye baksak uçsuz bucaksız çöl görüyoruz. Ama Mısır halkı Mısır’ın en büyük yaşam kaynağı olan Nil Nehri’nden faydalanmayı çok iyi biliyor. Bilge Heradot Mısır’ı anlatırken Nil’in armağanı demiş. Üzerinde süzülen Felluca (biz de gezdik çok keyifli) denilen tekneleri ile, 5 yıldızlı Cruise gemileri ile Mısır turizmini canlandırıp turistlere hizmet veriyorlar. Yaptıkları baraj ile Nil’in suyunu tutarak su sıkıntısının önüne geçmeyi başarmışlar.

Nil Mısır’a hayat veriyor. Güzel havalarda, hafta sonlarında vakit geçirmeyi seven halk Nil’den her şekilde faydalanmayı biliyor. Gerçekten bu yönlerini takdir etmemek mümkün değil. 

Tur şirketi ile geldiyseniz ilk kural şehri panoramik gezmektir. Bizde de kural bozulmadı. Özellikle evlerin üzerinde gördüğümüz yapılar dikkatimizi çekti. Daha sonra birçok yerde de gördüğümüz yapılara güvercin kuleleri deniyormuş. Kerpiçten yapılmış tuğlaların çok büyük ustalıkla üst üste yığılmasıyla elde edilen yapı, deneyimsel halk mimarisinin en güzel örneklerinden.

İşte Kahire Kalesi’nin yanından geçiyoruz. Hepimiz doğal olarak pencerelere sağlı sollu yapışmış vaziyette fotoğraf çekmeye çalışıyoruz.  

Kahire Kalesi (Selahaddin Eyyübi Kalesi)

Eyyübi Hanedanı’nın kurucusu Selahaddin Eyyübi tarafından 1176 yılında haçlıların istilasını önlemek için yaptırılan kale 75 m yüksekliğinde şehre hakim bir tepeye kurulmuş.

Ölüler Şehri

Kaleden şehre doğru gelirken yolun hemen kenarından oldukça ıssız gördüğümüz yer Ölüler Şehri. Evet yanlış duymadınız Kahire’nin merkezinde yer alan Ölüler Şehri ya da  Ölü Şehir mezarlıklar içinde sürdürülen bir yaşamın özeti. Biraz ürkütücü, biraz tuhaf hatta korkunç ama daha çok düşündürücü bir yaşam. Mezarlıklar konusunda özellikle geceleri mezarlıktan geçmeyin diye başlayan ürkütücü hikayeler geldi aklımıza. İsmine baktığınızda buranın terk edilmiş bir yer olduğunu düşünebilirsiniz. Ama burası mezarlıklar içerisinde sürdürülen bir yaşam.

Ölüler Şehrinin nüfusu hakkında 300.000 den 1 milyona kadar değişen rakamlar söyleniyor.  Karşıdan şehrin ortasında küçük dini yapılar gözükmekte. Eski Memluk ve Osmanlı ailelerinin mezarları arasında sürdürülen yaşamda genellikle ölen kişilerin mezarlarının bakımı da varmış. Rehberimize sorduğumuzda turistler için çok tavsiye edilmeyen, turist otobüslerinin girmesinin yasak olduğu bir bölge dedi. Küçük gruplar halinde ve ancak taksiler ile gidilebileceğini ve yalnız olarak gitmenin biraz tehlikeli olduğunu da ekledi. Fotoğraflarını çekmeye çalıştığımız bu ıssız yer aslında “şehir içinde şehir”  

Kıpti Mahallesi (Eski Kahire)

Kahire’de Eski kahire olarak bilinen Kıpti Mahallesine gidiyoruz. Kıptiler veya Koptlar Mısır’ın eski halkıdır. Yunanlılar bölgeye ilk geldiğinde Mısırlılara Copt, Araplar ise Coptic demiş. Bölgede birçok tarihi mekan var. Otobüsümüzden iniyor ve yürüyerek Eski Kahire’yi keşfetmeye gidiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Souq El-Fustat

Yolumuz üstünde ki Souq El-Fustat veya Fustat Pazarı, Eski Kahire bölgesinin kalbinde ve Kıpti mahallesine 7-8 dakika yürüme mesafesinde. Pazar yok olma korkusuyla hayatta kalma mücadelesi veren Mısır el sanatlarıyla dolu 50 kadar galeriye ev sahipliği yapıyormuş. Fustat Pazarı kapalı olduğundan yürümeye devam ediyoruz.

Babil kalesi (Fortress of Babylon)

Yaklaşık MÖ 30 yıllarında İmparator Augustus’un Mısır’a gelmesiyle inşa edilmiş Antik Roma kalesidir. Romalılar tipik olarak kırmızı ve beyaz bantlı duvar işçiliğiyle nehre yakın yeni bir kale inşa ettiler.

Babil kalesi Nil boyunca ve Kızıldeniz kanalından trafiği ve ticareti kontrol etmek için ideal bir konumda yer alıyormuş. Kalenin kuleleri yaklaşık 10 m yüksekliğinde ve 31 m çapındadır. Duvarlar yaklaşık 3 m kalınlığındadır. 

https://www.youtube.com/shorts/WPJaZSAEVJ0?feature=share

Kalenin tabanı, zamanla şehir inşaatı nedeniyle St. George Caddesi seviyesinin yaklaşık 6m altındadır. Bu seviye farkını Asmalı Kilise’ye gittiğimizde gördük. Kilisede cam zeminli bazı alanlar var. Baktığınız zaman aralıktan ne kadar yüksekte olduğumuzu görebiliyoruz.

Kalenin içerisinde Kıpti Müzesi, Saint George Kilisesi ve Asılı Kilise (ya da Asma Kilise) ve birkaç kilise bulunmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Saint George Kilisesi (Aziz Yorgi Kilisesi)

Babil Kalesi içinde yer alan bir Rum Ortodoks kilisesidir. İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi ve tüm Afrika’ya bağlı Aziz George Kutsal Patrik Manastırı’nın bir parçasıdır. Kilisenin geçmişi 10. yy’a kadar gidiyor, Kilise bir zamanlar bir ejderha öldürdüğü söylenen Aziz George’a ithaf edilmiş. Büyük bir yangında neredeyse tamamen yok olan kilise 1904 yılında tamamlanmış. Şimdiye kadar yapılan birkaç yuvarlak kiliseden birisi olma özelliğinin taşıyor. Dıştan çok güzel bir görüntüye sahip.

Asılı Kilise (Hanging Church)

Asılı Kilise, Kahire’deki en eski kiliseler arasındadır ve Meryem Ana’ya adanmıştır. Kiliseye giriş sivri taş kemerin altındaki demir kapılardan sağlanmaktadır ve ikiz çan kulelidir.

Kiliseye girdiğimizde 19.yy modern sanat İncil tasarımlarıyla süslenmiş dar bir avludan geçiyoruz.  ve 29 basamakla yukarı çıkıyoruz.

https://www.youtube.com/shorts/um4u9lDKztQ?feature=share

Genellikle  “Merdiven Kilisesi” olarak da adlandırılır. 

Oldukça önemli olan kilise müze gibi. Özellikle Mona Lisa tablosu görülmeli.

Arazi yüzeyi Roma döneminden bu yana yaklaşık 6m yükselmiştir, bu nedenle Roma kulesi çoğunlukla yerin altına gömülüdür. İşte bu nedenle kiliseye bu isim verilmiştir. Yoksa kilise gerçekten asılı değil, ancak biraz yükseldiğini görebildiğimiz cam zeminli bazı alanlar var. Aralıktan baktığınız zaman ne kadar yüksekte olduğumuzu görebiliyoruz.

Arabamıza doğru ilerlerken tabi ki Eski Kahire’de alışveriş yapmak için biraz vakit buluyoruz.

Mısır’a gelince olmazsa olmaz gibi düşünülür ve mutlaka her tur rehberi Papirüslerin yapıldığı ve satıldığı yere götürür. Biz her iki gelişimizde de uğradık. Aslında uğramak zorunda kaldık. Çok gereklimi derseniz. Bize göre değil ama yine de içinizde merak kalmasın. Gidin ve görün.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Papirüs Enstitüsü Papirus tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından icat edilmiş. Nil Nehri kıyısında yetişen papirus bitkisinden yapılan ürünler gerçekten muhteşem. Key of Life Papyrus Institute’sünde papirüsün hem nasıl yapıldığını, hem de papirüsten yapılmış ürünleri hayranlıkla izliyoruz. “Enstitü” kelimesine takılmayın. Sadece üzerinde güzel resimler olan papirüsleri satan bir dükkan Fiyatlar hiç de ucuz değil. Hatta biraz pahalı. Beğendikleriniz den almak isterseniz mutlaka ve mutlaka pazarlık yapın.

Kahire’de kendiniz ve arkadaşlarınız için alışveriş yapabileceğiniz, istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz Han el-Halili Çarşısına gidiyoruz.

Han el-Halili Çarşısı

Kahire’nin merkezinde yer alan kentin en büyük tarihi çarşısıdır. Çarşının tarihi 1382 yılına kadar uzanır. Bu tarihte Sultan Berkuk’un Emiri olan Carkas el-Halili tarafından inşa ettirilmiştir. Çarşıda dükkanlar, kahvehaneler ve lokantalar da bulunmaktadır. Çarşının bulunduğu meydanda tarihi El-Hüseyin ve El-Ezher camileri yer almaktadır. Kahire’nin başlıca turistik merkezlerinden biridir.

Kahire’de gezilecek yerler arasında yer alan diğer önemli yapıları sizlerle ayrı dosyalar olarak paylaşacağız.