Çin belki de herkesin en fazla merak ettiği, gitmeyi istediği ancak belki uzaklığından belki de uçak biletlerinin çok pahalı olmasından fırsat olmayınca gidilmesi zor gizemli ülkelerin başında geliyor.

2013 yılında konumuzla ilgili bir kongrenin Pekin’de yapılacağını duyduğumuzda bayağı heyecanlandık. Gitmek için iyi bir fırsat yakaladık dedik.

Kongre planını okuduğumuzda daha da heyecanlandık. Çünkü kongre düzenleme kurulu iki gün katılımcılar için Pekin’deki kültürel yerlere gezi düzenleyecekmiş. Bir taşla iki kuş misali, bundan iyi fırsat olamazdı. Zaten çalışırken gezmeye fazla zaman ayıramıyorduk. Bu bizim için bulunmaz fırsattı.

Kongre China National Convention Center‘da yapıldı. Çin özellikle Ganoderma lucidum ya da reishi diye bilinen mantarların yetiştirilmesi konusunda Dünya’da ilk sıralarda yer alıyor. Bunu kongre salonunda gerek yetiştiricilik konusunda gerekse bu mantardan yapılan ürünleri sergileme konusunda çok başarılı. Eeee bizim birimiz Ziraat Mühendisi diğerimiz Biyolog (özellikle mantar konusunda çalışan) olunca ilgi daha da arttı.

Bu arada size Pekin’de mantarlar konusunda yaşadığımız bir anımızı da anlatmadan geçmeyelim.

Çin özellikle egzotik mantarlar konusunda bulunmaz bir pazar. Derste öğrencilerime anlattığım ve sadece resimlerini gördüğümüz tırtıl mantarı diye bilinen Cordyceps sinensis mantarının kurutulmuş örneklerini Çin’den getireceğime söz verdim.

Cordyceps sinensis mantarının kurutulmuş 3-4 örneğini tutam şeklinde bağlamışlar. Sadece 4 tutam almak istediğim mantarın fiyatını öğrenince dudağımız uçukladı. Fiyatını 650$ deyince, evet yanlış duymadınız sadece 4 tutam almak istediğimiz mantar 650$. Tabi ki resimlerini çektik. Yani bu gördüğünüz tabaktaki mantarlar Dünyanın parası ediyor.

Daha sonra 2019 yılında Çin’e Cruise gemisi turları ile ikinci kez gelme fırsatımız oldu. Ama bu seferki durağımız Şangay’dı.

Şangay’da gördüğümüz yerler için lütfen tık tık. Size bu resim belki de New York’taki Wall Street ‘deki Charging Bullu hatırlatmış olabilir. Ama inanın bu o değil.

PEKİN’DE GÖRDÜĞÜMÜZ YERLER İÇİN:

ÇİN SEDDİ (THE GREAT WALL) Pekin’e gelince ilk yapılacak şey Çin Seddi’ni gezmek olmalı. Kitaplarda resimlerini gördüğümüz, hakkında birçok yazılar okuduğumuz ve bir gün görmeyi hayal ettiğimiz Çin Seddi’ne gidiyoruz. 

YASAK ŞEHİR (THE FORBIDDEN CITY) Çin’e gelmeyi düşündüğünüzde ilk aklınıza gelen Çin Seddi’ni görmek olur. Çin’in simgesi olarak düşündüğünüz için Çin Seddi ilk sırayı alır. Çok doğru ama Yasak Şehir’i henüz görmediniz. Görseniz belki sıralamanız değişir. 

MING MEZARLARI (MING TOMBS) Ming Hanedanı İmparatorlarının yaptırdığı ve 120 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan mezarlıklardır. Ming Mezarları Pekin şehir merkezinin 42 km kuzeybatısında  Changping semtinde yer almaktadırlar.

YAZLIK SARAY (SUMMER PALACE) Çin imparatorlarının yazlık sarayıdır. 1750 yılında inşa edilmiştir ve Çin’in en iyi korunmuş ve en büyük imparatorluk bahçesidir. Saray 290 hektar genişliğindeki bir alanda kurulmuştur ki dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen meydanının 7 katına eşittir. 

CENNET TAPINAĞI (TEMPLE OF HEAVEN) Pekin’in güneyinde, Gongyuan Parkı’nda bulunan Cennet Tapınağı 1420 yılında inşa edilmiş. Cennet Tapınağı, Çince’de ‘Tiantan Parkı’ olarak adlandırılır ve kelimenin tam anlamıyla ‘Cennet Tapınağı Parkı’ anlamına gelir.

TIANANMEN MEYDANI (TIANANMEN SQUARE) Tiananmen Meydanı, Pekin’in tam orta yerinde bulunan dünyanın ve Çin’in en büyük meydanıdır. “Çin’in kalbi” veya “Pekin’in kalbi” olarak da adlandırılır. 

LAMA TAPINAĞI (LAMA TEMPLE) Yonghe Tapınağı; Yonghe lamasery olarak da bilinen Lama Tapınağı Tibet dışında Çin’deki en büyük Budist tapınağıdır. “Barış ve Uyum Sarayı” olarak bilinmektedir.

PANDA EVİ (THE GIANT HOUSE) Pekin’de bulunduğumuz süre içerisinde Çin’e özgü olan pandaları görelim dedik ve Pekin Hayvanat Bahçesinin yolunu tuttuk. Xicheng Bölgesi’nde yer alan Pekin Hayvanat Bahçesi, Çin’in en büyük hayvanat bahçesi. 

İPEKÇİLİĞİN TARİHİ (THE HISTORY OF SILK) Çin denildiğinde ilk akla gelen şeylerden birisi de ipektir. Peki hiç düşündünüz mü ipek ne zaman ve nasıl bulunmuştur?. Üreticiliği nasıl yapılmaktadır?. İpeğin yararları var mı dır?.

ÇAY SERAMONİSİ (TEA CEREMONY) Uzak Doğu (özellikle Çin ve Japonya’da) geleneğinde yer alan Tea Ceremony yani çayların tanıtıldığı çay seremonisine katılmadan olmaz dedik ve Pekin’de bir çok yerde görebileceğiniz çay evlerinden birine Dr. Tea House‘a gittik.

YEŞİM VE MUTLULUK TOPLARI (JADE AND HAPPINESS BALLS) Çin’de en az dört bin yıllık bir geçmişi olan yeşim taşı çok ayrı bir öneme sahiptir. Yeşim taşı için kullanılan Çince karakter (Yu) (玉) üzerinde üç satır bulunan I harfini andırır – üst, orta ve alt. En üstteki çizgi Cenneti, ortası İnsanoğlunu ve alt çizgi Dünyayı temsil eder.

OLİMPİYAT PARKI (OLYMPIC PARK) 2008 Yaz Olimpiyatlarından beri parkın çevresindeki sokaklar sergi için kullanılmıştır. Pekin, 2022 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptığında yine Olimpik Park olarak hizmet verecek .

EVE DÖNÜŞ (RETURN TO HOME) Bugün Pekin’de geçireceğimiz son gün. Kongreyi bitirdik, gezdik, çok değişik yerler gördük. Biraz yorgunluk ile dönüş yolculuğu başlıyor.