Mısır’a geldiyseniz ve özellikle Antik Mısır’ı merak ediyorsanız mutlaka Luxor’a gitmelisiniz. Mısır gezisi Luxor’suz olmaz. Luxor’da gezilecek tapınaklardan önce Karnak Tapınağı’na gidiyoruz.

Karnak Tapınağı, antik Thebes tanrısına ve firavunların görkemine adanmış kutsal alanlar ve dikili taşlardan oluşan büyük bir komplekstir. 

Site, 10 katedrali sığdıracak kadar büyük, 2 km2 den daha geniş bir alana yayılmakta. Aslında dev kompleks Teb Kutsal Üçlüsü olarak bilinen Tanrı Amon, eşi Mut ve oğulları Khonsu için yapılmış.

Ancak komplekste sadece Amon’un Büyük Tapınağı gezilebiliyor. Karnak, 4000 yıl önce eski Mısır’daki en önemli ibadet yeriydi.

Karnak’taki büyük Amun Tapınağı ile Luksor Tapınağı’nı yaklaşık 3 km uzunluğundaki insan başlı Sfenks Caddesi birbirine bağlar. Bu cadde üzerinde 600’den fazla sfenks bulunuyormuş.

Tanrı’nın Yolu Eski Mısırlılar tarafından Opet Festivali sırasında kullanılırken Tanrıların heykellerini bir geçit töreniyle taşıdıkları düşünülüyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınağın girişinde 113 m genişliği ile dünyanın en büyük pilonu yer alıyor ve üzerinde hiçbir hiyeroglif olmayan pilon tamamlanamamış. Pilonun üst kısmında gördüğümüz ufak cam bölmelerden Antik Mısır döneminde bayraklar sallandırılırmış.

Karnak Tapınağı, papirüs şeklindeki dev sütunlarla kaplı salonuyla ünlüdür. Hipostil Salonunda bulunan sütunların 122 tanesi 10 m diğer 12 tanesi 21 m yüksekliğinde.

https://www.youtube.com/shorts/BsJ3Woyavco?feature=share

Bu dev sütunların çapları ise 3 m’nin üzerinde, ağırlıklarının ise 70 ton olduğu söyleniyor. “Hipostil Salonu” Firavun I. Seti tarafından yaptırıldı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Hipostil Salonunda bu sütunları görüp şaşırdınız değil mi?. Hadi şimdi daha da şaşıracağınız yere yani Büyük Hipostil Salonu (The Great Hypostyle Hall)’na gidelim. Bu salon tapınağın en ünlü ve en etkileyici yeri. Burada bulunan 16 sıra halinde 3 m çapında 134 sütun 600 m2 lik alana yayılmış. Sütunların yanında cüce gibi kalıyor insan.

Great Hypostyle Hall’den sonra I. Tuthmosis ve arkasında Hapshetsut obeliskleri vardır. Mısır’da yüzlerce obeliksden yalnızca 9 tanesi ayakta kalabilmiş. Geri kalan ise yıkılmış, tahrip edilmiş ve bazıları da İstanbul (Sultanahmet), Paris (Concorde Meydanı) gibi başka yerlere gönderilmiş.

Karnak Tapınağı, 2 bin yıl boyunca gelişmeye ve değişmeye devam etti. Bin yıllar boyunca tapınağa sürekli yeni heykeller, kabartmalar, yazıtlar, sütunlar ve daha pek çok yapı eklendi.

Karnak Tapınağında Kadeş Savaşı ile ilgili hiyerogliflere yer verilmiş. Kadeş Savaşını hatırlayacak olursak Mısır Firavunu II. Ramses Hitit Kralı III. Hattuşili ile yaptığı Kadeş Savaşı’nda büyük bir yenilgiye uğramış hatta canını bile zor kurtarmış ve adamlarına suskunluk yemini ettirmiş. Halkın arasına da büyük zaferi anlatacak yalan ustaları salmış. Bununla da yetinmeyip başta Karnak Tapınağı olmak üzere bir dizi önemli dinsel yapının duvarlarına savaşını anlatan hiyeroglifler yaptırmış.

Kadeş Savaşı zaferine inanmak 1906 yılında Anadolu’da Boğazköy (Hattuşa Antik Kenti) kazılarında Kadeş Antlaşması bulunana kadar devam etmiş. MÖ 13. yy’da sonlanan Kadeş Savaşı’nın ardından Kadeş Antlaşması imzalanmış. Orijinal olarak Akad dilinde yazılan antlaşma Mısır dili ve Hititçe’ye de kopyalanmış. Bu antlaşmanın kil tabletten kopyası Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Hattuşa Antik Kenti’nde (Boğazköy) bulunmuş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınağın sonunda karşımıza bir göl çıktı. Yaklaşık 120×77 mt boyutlarında ki göl taşlarla kaplı ve suya inen merdivenlerle donatılmış. Çoğu tapınak bölgesinde kutsal bir göl olduğuna inanılır.

Antik Mısır’da Nil suyu ile dolu olan bu gölde rahipler ayinlerden önce yıkanır, törenler burada yapılırmış.

Gölün kuzey köşesinde devasa bir granit bok böceği heykeli bulunuyor. Eski Mısırlılar tarafından tapınılan bok böceği heykeli Karnak Tapınağı’nın ortasında bulunuyor. Bok böceğinin dayandığı silindirik kaidenin ön yüzü bir dikilitaş oluşturacak şekilde düzleştirilmiş ve kabartma olarak oyulmuş. Bok böceği, eski Mısır’ın en popüler iyi şans tılsımıdır. Eski Mısırlılar, bok böceğinin, tanrı Khepri’nin dünyevi görüntüsü olduğuna ve her gün güneşi gökyüzüne doğru ittiğine, ancak kaybolup ertesi sabah sihirli bir şekilde yeniden ortaya çıktığına inanıyorlardı. 

Böceğin etrafında dönen turistleri görürseniz şaşırmayın.  Eski Mısırlılar, heykelin etrafında üç kez dönmenin iyi şans getirdiğine, yedi kez etrafında dönmenin evlenmeyenlere evlilik getirdiğine, dokuz kez dönmenin ise kısır bir eşin hamile kalmasına neden olduğuna inanıyorlardı.  Yerel rehberler turistlere, bok böceğinin etrafında yedi kez dolaşan kişinin bir daha asla aşk sorunu yaşamayacağını söyledikleri için turistler böceğin etrafında tur atarlar. Ancak tur rehberleri bu ritüelin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını söylediklerinden turistler ritüeli eğlence amaçlı gerçekleştiriyor. Biz ne mi yaptık derseniz….. Biz de tur attık ama kaç kere söylemeyeceğiz.

Karnak Tapınağına giriş ücretli. Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-17.30. Size tavsiyemiz sabahın erken saatlerinde gitmeniz ve satıcılara dikkat etmeniz.

Tarihin içerisinde yaptığımız muhteşem yolculuk ile Karnak Tapınağından ayrılıyoruz. Ertesi gün Krallar Vadisinde yapacağımız balon turunda görüşmek üzere.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.