Negombo, Negombo Lagününün ağzında yer alan bir şehirdir. Başkent Colombo’ya yaklaşık 37 km, Bandaranaike Uluslararası Havaalanı’na 10 km uzaklıktadır. Negombo Sri Lanka’nın geleneksel bir balıkçı kasabası ancak konumu açısından her yıl çok fazla turist çekmektedir. Sri Lanka-Colombo Bandaranaike havalimanına sadece 10 km uzaklıkta olduğu için bu kolay erişim sayesinde kısa plaj turları için ya da bir plaj tatili için tercih edilmekte. Lagün zaten turistlerin ilgi odağı.

Hatta Colombo yerine Negombo’da konaklamayı seçenler de çoğunlukta. Biz de Negombo’da 1 gece konaklayacağız. Aslında buna konaklama demek yerine gece yarısına kadar dinlenme demek daha doğru olur. Saatler gece yarısını gösterdiğinde otelden çıkış yapacağız.

Balık limanına giderken Negombo Kalesi’nde küçük bir mola veriyoruz.

Negombo Kalesi (Negombo Dutch Fort) Portekizliler tarafından Colombo’yu savunmak için inşa edilmiş. Negombo Dutch Fort’un kalıntıları Negombo lagününün ağzının yakınında yer alıyor. Kale 1640’ta Hollandalılar tarafından ele geçirilmiş.

Orijinal burçlar, kalenin kuşatılmasında yok edilmiş. Kale yeniden inşa edilirken alışılagelmiş şekilde kare düzende değil, beşgen şekilde düşünülmüş. Etrafı kuru bir hendekle çevrilmiş ve kapıya bir asma köprüyle ulaşılıyormuş. Bugün geriye sadece girintili kemerli bir geçit kalmıştır.

Giriş kapısının üstünde 1678 tarihinin yazılı olduğu, bir üçgen çatı bulunan levha var. Halen hapishane olarak kullanılmaktadır. Kaleyi görmek için özellikle oraya gitmeye değmez. Hemen yanındaki kıyılar daha ilgi çekici.

Teknelerin bağlı olduğu lagünü de gözlemleyerek balıkların kurutulduğu alana doğru gidiyoruz.

Nagombo da tapınaklardan çok kiliseleri görüyoruz. Negombo, Portekizliler tarafından işgal edildiği dönemden itibaren Hristiyan inancından büyük ölçüde etkilenmiştir. Şehirdeki çok sayıda kilise nedeniyle genellikle “Küçük Roma” olarak anılır

St. Mary Kilisesi veya Aziz Mary Kilisesi Negombo’nun simgesel yapılarından olup bir Roma Katolik kilisesidir. Sri Lanka’nın en büyük katedrallerinden biridir. Kilisenin içinde, bir kutuda özenle korunan ve yalnızca Paskalya Bayramında çıkarılan devasa bir haç varmış.

Negombo’da balıkçılık: Negombo’nun küçük bir limanı vardır ve ekonomisi temel olarak turizm ve balıkçılık endüstrisine dayanmaktadır. İçerdiği çok sayıda lüks otelde her yıl binlerce turisti ağırlamakta. Ama yine de Negombo öncelikle bir balıkçı köyüdür ve bölgedeki insanlar için en önemli gelir kaynağıdır. Yaklaşık olarak her on kişiden biri balıkçılık sektörüyle uğraşmaktadır.

Bu insanlar çoğunlukla derin deniz balıkçılığı veya açık deniz balıkçılığı ile yaşıyorlar ve avlarını pazarlayarak bir kısmını kurutuyorlar. Çamurda, kanda ve balık kokusunda yürümeye tahammül etmeye hazır olun. İşte balıkların güneş altında kurutulduğu yerdeyiz.

Otobüsümüzde rehberimiz Şehnaz hanım dahil olmak üzere bir çok kişi yayılan kokuya tahammül edemediği için inmediler. Ben koku alerjisi olan birisi olmama rağmen bu ilginç yeri görmeliyim dedim ve soluğu balıkların yanında aldım. Gerçekten koku korkunç. Hemen fotoğraf ve videoları çektim ve otobüse kaçtım.

https://www.youtube.com/shorts/82bXmhaZVco?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Negombo’da tekne turu: Negombo’ya gelmişken tekne turu yapmadan olmaz dedik ve teknelere bineceğimiz kıyıya doğru yürümeye başladık.

İskeleye daha doğrusu teknelere bineceğimiz kıyıya yaklaştığımızda birkaç küçük teknelerin bulunduğu bir kanal olduğunu gördük. Kıyıda aktivite filan yok ama neyse buraya kadar gelmişken deneyimlemeden gitmeyelim dedik ve teknelere 6 şar kişi olarak bindik. Yaklaşık 2 saat sürecek tekne gezintisinde biraz sıkılacağımızı düşündük.

Manzaranın muhteşemliği karşısında zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Ancak kanalı açıkçası biraz kirli bulduk ve bu muhteşem manzaraya hiç yakışmadığını düşündük.

Hatta su kenarında gördüğümüz çöpler yüzünden biraz da hayal kırıklığı yaşadık. Bu kanal genellikle Hamilton Kanalı olarak bilinir. İki noktadaki köprüler bulunmakta. Ayrıca size tavsiyemiz tekneden çıkan dumandan korunmak için bir maske alın.

Negombo Lagünü, Sri Lanka’nın güneybatısındaki Negombo’da bulunan büyük bir nehir ağzı lagünüdür. Lagün, çok daha büyük Muthurawajawela Marsh ve Negombo Lagoon kıyı sulak alanlarının bir parçasıdır. Lagün, bir dizi küçük nehir ve Hamilton Kanalı (Hollanda kanalı olarak da bilinir) tarafından beslenir. Negombo şehrinin yakınında, kuzeyde dar bir kanalla denize bağlanmaktadır.

Lagün, geniş mangrov bataklıklarına sahiptir.

Karabataklar, balıkçıllar, ak balıkçıllar, martılar dahil olmak üzere çok çeşitli su kuşlarını çekmektedir. Küçük küçük ada çalıları üzerinde oturan birçok kuş gördük.

Negombo’da otelimize gitmeden önce yerel bir markete gidiyoruz. Elimizdeki son rupileri harcamak istiyoruz. Bizim için en ilgi çeken yer yerel meyvelerin olduğu reyonlar. İsimlerini bilmediğimiz ve söylemesi bile zor olan meyveleri görevliden listeden göstermesini rica ediyoruz.

Eğer geziniz sırasında 1-2 gün fazladan zamanınız varsa ve daha sakin plajları tercih ederseniz 12 km uzaklıkta Waikkal veya 20 km uzaklıkta Marawila kasabalarına gidebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Sri Lanka gezimizi tamamladık. Negombo’da otelimize dönüyoruz. Gece yarısına kadar dinleneceğiz. İşte saatler gece yarısını çoktan gösterdi bile. Colombo’ya Bandaranaike Uluslararası Havaalanı’na gidiyoruz. Pasaport ve check-in işlemleri sonrası Colombo-Muscat/Muscat-İstanbul uçuşları ile ülkemize dönüyoruz. Salam Air ile Sri Lanka’ya gidişten bir fotoğraf.

Geçmişimizin derinliklerine gönderdiğimiz bir gezi daha……….. Yeni rota çoktan hesaplandı bile.