Azerbaycan’ın en büyük şehri ve başkenti Bakü’ye iki kez geldik. Her ikisinde de tur ile geldiğimiz gezilerimizde Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti, ‘Rüzgarlı Şehir’ Bakü’ yü (Azerice Bakı deniliyor) çok sevdik.

Bakü’ye neden gelmelisiniz?

Bakü Türk vatandaşları için vize istemiyor. Sadece kimlik ile gidebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken önemli bir nokta var. Eğer Azerbaycan’a Türkiye’den değil de başka ülkeden geliyorsanız pasaportunuz ile giriş yapabilirsiniz. Kimlik ile giriş sadece Türkiye’den gelişte geçerli. Bizim ilk gelişimiz Gürcistan, ikinci gelişimiz Kazakistan’dan oldu. Her ikisinde de pasaport ile giriş yaptık.  

Bakü’ye ulaşım çok kolay. Ülkemizde birçok şehirden Bakü’ye direkt uçuş var. THY, Pegasus Havayolları, Azerbaycan Havayolları ile İstanbul her iki hava alanından, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep, Samsun, Adana, Trabzon, Kayseri’den uçabilirsiniz. Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Hava alanı Kafkasya’nın en büyük ve işlek hava alanıdır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Hava alanının tamamen camlarla kaplı gösterişli görünümü hayranlık uyandırıyor.

Terminal 1’e diğer ülkelerin uçakları inerken, Azerbaycan’ın kendi havayollarının uçakları 2 no’lu terminale inmekte. 

Şehrin birçok yerinde canlı Türk müziği duymanız mümkün. Halkı çok sıcakkanlı. Türk olduğumuzu duyunca her türlü yardımı yapıyorlar. Bakü’de konuşulan dil Azeri Türkçesi, Bir Azeri ile konuştuğunuzda konuşulanları bazen zor anlıyorsunuz, bazen de hiç anlamıyorsunuz. Ama size bir şekilde konuştuğunu anlamanızı sağlıyorlar. Yani rahatlıkla Bakü’de insanlarla anlaşabilirsiniz. Aramızda 1 saat farkı var. Bizden 1 saat ilerideler. Azerbaycan para birimi AZN yani Manat.

Bakü’yü nasıl gezelim?

Bakü merkezde birçok yeri yürüyerek gezebilirsiniz. Ama isterseniz toplu ulaşım çok gelişmiş ve ucuz, metro, minibüs ve otobüsle tüm şehir gezilebiliyor. Ama bize sorarsanız yürüyerek gezin. Biz öyle yaptık. Bakü’ye geldiğinizde ilk gidilecek yer İçeri Şehir yani eski şehir. Bakü’nün, aynı zamanda doğunun en eski tarihi merkezlerinden biri.

İçeri Şehir’deki Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ülkenin en önemli eserleri arasında ve her iki anıt 2000 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine alınmış. İçeri Şehir’de ki en önemli eser Şirvanşahlar Saray kompleksinde cami, hamam ve anıtlar yer alıyor. Seyit Yahya Bakuvi’nin Türbesi bulunuyor.

Saraydan aşağı doğru inerken hemen solunuzda Minyatür Kitap Müzesi bulunuyor. İlk gelişimiz Perşembe gününe rastlamıştı ve müze kapalıydı. İkinci gelişimiz ise Pazartesi gününe rastladı. Yine kapalıdır diye düşünürken müzenin açık olması bizi hem şaşırttı hem de mutlu etti.

Minyatür Kitap Müzesi girişinde de Pazartesi ve Perşembe günleri kapalıdır diye yazar. Görevliye neden açık dedik. Turistler çok rağbet gösterdiği için müzeyi her gün açık tutuyoruz cevabını aldık. Dünya’nın ilk ve tek Minyatür Kitap Müzesi’nde 66 ülkeden kitaplar sergileniyor. Sadece 7,5 cm’den küçük olan kitapların minyatür kabul edildiği müze, Guinness Rekorlar Kitabına girmiş.

Müzeden mutlu bir şekilde çıkarak yürümeye devam ediyoruz. Karşımızda minaresi restore edilen ve 1899 yılında yaptırılan Cuma Camisi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Caminin biraz ilerisinde muhteşem görüntüsü ile Kız Kulesi. Abşeron’un kulelerinden en büyüğü olduğu belirtilen Kız Kulesi hakkında çeşitli efsaneler var.

İçeri Şehir’de gezmeye devam. Karşımızda çok ilginç görüntüsü ile Aliağa Vahid’in heykeli.

Azerbaycan’ın gazel ve şiir ustasının ağaç-portre tarzında yapılan heykelinde Vahid’in başı kök salıyor ve bir ağaç gibi büyüyor. Heykelin üzerinde farklı bölümler bulunuyor. Vahid’in düğünü, cenazesi, cenaze sonrası ağlayan kadınlar, Vahid’in gazel okuyan arkadaşları, Azerbaycan milli müzik aleti mugam üçlüsü başının sol tarafında kulağının yanında yer alıyor.

https://www.youtube.com/shorts/XvfwLIJtF_E?feature=share

İçeri Şehir’de gezdikten sonra restoranlarında, kafelerinde oturabilirsiniz. Bu tarihi dokuyu gezmek için en az yarım gün, hatta tüm gün geçirilebilir. Ama bizim gibi zamanınız kısıtlı ise 2 saatte hızlı bir şekilde gezebilirsiniz. 

İçerişeher’in Büyük Gala Kapsından çıktığınızda Bakü’nün modern yüzüne giriş yapıyorsunuz. Burada yer alan Nizami Edebiyat Müzesi ve heykeline ulaşıyorsunuz. Müze’nin dışı çok güzel, tam fotoğraflık. 

Buradan biraz daha ilerleyip Favvralar Meydanı yani Çeşmeler Meydanına ulaşabilirsiniz. Şehrin en hareketli meydanı.

İkinci gelişimizde Formula 1 Bakü Grand Prix’i için hazırlıklar yapılıyordu. Her taraf Formula 1’e katılan pilotların fotoğrafları ile donatılmıştı. Yarış 15 Eylül’de olacakmış. Keşke o gün orada olabilseydik.

İçerişeher’den çıkıp diğer görülecek yerler arasında ilginç görüntüsü ile Halı Müzesi var. Halı müzesi binası katlanmış halı şeklinde tasarlanmış. Nahçıvan’da da halı müzesini gezdiğimiz için içini dolaşmadık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Halı Müzesinden yürüyerek Bakü Bulvarı’na geliyoruz. Hazar Denizi kıyısında çevre düzenlemeleri ile çok güzel bir park yapılmış. Burada Baku Eye olarak anılan dönme dolabı ve Bayrak Meydanı’nın hemen yanı başında kristale benzer ilginç görüntüsü ile Kristal Hall’ü görebilirsiniz. Bakü’deki “Eurovision Şarkı Yarışması” için 2012’de inşa edilen bu çok fonksiyonlu arenada, konser, spor müsabakaları ve çeşitli etkinlikleri izleyebilirsiniz.

Burada uzun yürüyüşler alanları, çocuklar için oyun parkları,  kafeler, restoranlar ve alışveriş merkezleri var. İçerisinde ki Mini Venedik’te gondola binebilir, kısa biz tur atabilirsiniz. Gerçek Venedik’i görmeyenler için belki bir alternatif olabilir.

Bakü’de eğer vaktiniz varsa görülmesi gereken yerlerden birisi de Haydar Aliyev Kültür Merkezi’dir. Sıra dışı mimarisi ile Hazar Denizi’nin dalga formu ve akışkan bir tasarım yaratılmış.

Merkez ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan bina 2013 yılında hizmete açılmıştır. İçinde pek çok sergi ve sanat eseri ve Azeri kültürü ve Aliyev ailesine dair bilgiler bulunuyormuş. Ayrıca müze girişine ek olarak araba sergisi ayrı bilet alınarak geziliyormuş. Bizim vaktimiz kalmadığı için gezemedik.

Eğer Bakü’yü kuş bakışı seyredelim, Bakü Türk ŞehitliğiniŞehitler Hıyabanı‘nı ve yolun sonunda ki Sönmeyen Ateş Anıtını görelim derseniz (ki mutlaka vakit ayırın deriz) funikuleri kullanarak ya da dizlerinize ve kondüsyonunuza güveniyorsanız merdivenle çıkabilirsiniz. Bizce funikuler ile çıkın yürüyerek inin.

Yukarı çıktığınızda  her yerden görülen şehrin simgesi Alev Kuleleri’ne çok yaklaşmış olursunuz. Üç kule birbirinden farklı işleve sahip. Rezidans, iş yeri ve otel olarak kullanılan kulelerin otel olanına girip resepsiyonunu gördük. Eğer Bakü’de konaklıyorsanız  mutlaka gece bu kulelerdeki ışık şovlarını da izleyin deriz.

Bakü’de Şehitler Hıyabanı’na çok yakın bir yerde yeşillikler içinde bulunan Fahri Hıyabanı (Ulusal Şeref Mezarlığı) devlet büyükleri ve üst düzey önemli kişilerin gömüldüğü anıtsal mezarlık. Burayı ziyaret ettiğinizde kendinizi sanki mezarlık değil heykel galerisine gelmiş gibi hissettik.

Buraya kadar gelip de “Atatürk Parkı” nı görmeden olmaz. Bakü’nün merkezinde bulunan bu park için fazla söze gerek yok. Ülkemizden bu kadar uzakta böyle bir yer olmasını bilmek bile gurur verici.

Bakü merkezi dolaştınız her yeri gördük dediniz ve hala gezebileceğiniz vaktiniz var. O zaman Bakü’nün biraz dışına çıkalım. Bakü şehir merkezi dışındaki yerler için günlük turlar düzenlenmekte. Böyle bir tur satın alırken mutlaka Qobustan, Ateşgah ve Çamur Volkan’larının olmasını isteyin. Ayrıca Yanardağ’da görülecek yerler arasında. Biz Yanardağ’a gidemedik.

Bakü merkezden biraz uzaklara doğru gidildiğinde ilk görülenler ülkenin can damarı petrol kuyularını görüyoruz. Günümüzde hala kullanılan petrol kuyuları da yol boyunca bize eşlik etti. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yol boyunca devam ederken hemen yolun kenarında gördüğümüz Bibiheybet Camisini ziyaret ediyoruz.

Yola devam ederek Bakü’ye 64 km uzaklıktaki Qobustan Milli Parkı’na geldik. Önce müzeyi gezip sonra buluntuların bulunduğu bölgeyi geziyoruz.

Kayalıklardaki resimler gerçekten inanılmaz. Bu kaya oymaları ve resimleri tarih öncesi dönemlerdeki yaşam hakkında önemli bilgiler veriyor. Bölge denize çok yakın ve ufukta deniz görülebiliyor.

Kazılarda elde edilen bulgulara göre bir zamanlar deniz suyu kayalıkların çok yakınına kadar geliyormuş. Kayalıklarda deniz kabukları fosilleri görülüyor.  Her zaman böyle tarihi yerleri gezdiğimizde hep şu duyguya kapılıyoruz.  Bu gezdiğimiz ve yürüdüğümüz yerlerde binlerce yıl önce ilk insanların yaşadığını düşünmek tuhaf bir duygu.  

Qobustan’dan sonra Çamur Volkanlarını görmeden olmaz. Çok bozuk yollardan geçerek volkanların olduğu yere geliyoruz. Kısa bir yürüme mesafesinden sonra hala hareketli olan ve fışkıran çamur öbeklerini görüyoruz. Fotoğraf ya da video çekerken hiç beklemediğiniz bir anda gazla birlikte çamur yükseliyor ve çok hoş bir görüntüsü oluyor.

Bakü’ye 30 km mesafede bulunan Ateşgah, dünyadaki 3 Mecusi Tapınağından biri olup Azerbaycan’daki en ilginç tarihi yapılardan.

“Ateşgah” sözcüğü ateş mabedi anlamına geliyor. Tam orta yerinde hiç sönmeyen, doğal gaz ateşiyle yanan büyük bir ateş var. Ateşgah ana kapısından geçince önce hücreleri gezdik kullanılma amacını yansıtan canlandırmalar yapılmış.

Bakü’ye ne zaman gidelim?

Azerbaycan’ın büyük bölümünde yıl boyunca ılıman karasal iklim etkili oluyor. Dolayısıyla gezginlerin birçoğu, seyahat tarihlerini mayıs ve eylül arasındaki zaman dilimine denk getirmeyi tercih ediyor. Biz Nisan ve Haziran aylarında gittik.  Gündüzleri oldukça sıcak. Akşamları karasal iklim nedeniyle yanınıza bir mont ya da ince bir şeyler alın.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bakü’de kaç gün kalalım?

Bakü’yü ve çevresinde biraz uzak olan yerleri tam olarak gezmek için ve de şöyle koşturmadan rahat rahat gezeyim derseniz en az 5 gün ayırmalısınız. Ben hızlı hareket ederim çok da fazla vaktim yok derseniz 2 gece 3 günlük bir program yeterli olur.

Bakü’de Nerede Kalalım?

Bu konuda size her zaman güvendiğimiz ve sıklıkla kullandığımız Booking.com’u önerebiliriz. Herkes kesesine ve kendisine uygun yerleri kolaylıkla seçebilir.

Bakü’de ne yiyelim?

Bu soru her zaman bizi zorluyor. Benim gibi her şeyi yemeyen birisine bu soru çok zor. Ama yine de sizin için araştırma yapıyoruz. Azerbaycan mutfağında ağırlıklı olarak et ve hamur işlerinden oluşan geleneksel tarzda pişirilen yemekler var. Çoğu da  bizim damak zevkimize uyuyor. Yemeklerin en ünlüsü belki de Şah Pilavı. Dovga çorbası bizim yoğurt çorbası benziyor ama sütle yapılıyor. Dushbara Kengel benzer iri mantı. Ayrıca çeşit çeşit kebaplar, şiş kebaplar, tavuk çeşitleri de tadılmalı. Azerbaycan baklavası işte benim en çok sevdiğim. Mutlaka denenmeli. 

Bakü ucuz mu?

Genelde pahalı olarak duyduk ama şu anki Türkiye fiyatlarına göre anormal bir pahalılı yok. Hemen hemen aynıydı. Ama siz çok lüks yerleri tercih ederseniz tabi ki pahalı bir gezi yaparsınız.

Bakü’de gezemediğiniz yerler var mı?

Tabi ki var. Göremediklerimiz Taza Pir Cami, Nizami Azerbaycan Edebiyat Müzesi, Hayvanat Bahçesi, Rus Kilisesi, Nariman Narimanov Evi Müzesi, El Yazmaları Müzesi, Tagiyev Tarih Müzesi, Aleksander Nevski Rus Ortodoks Katedrali, Antika Eşya Müzesi, Modern Sanat Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Ermeni Kilisesi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Bakü’den ne alalım?

Bakü’de hediyelik alışverişi için İçeriŞeher’de dolaşmanız yeterli. Çok fazla eskici ve halıcı gözünüze çarpacak. Kelaghayi adındaki ipek eşarplar, Chirag adı verilen Alaaddin’in sihirli lambası şeklindeki seramikler ya da bizim gibi meraklıysanız magnet ve daha küçük hediyelik objeler alabilirsiniz.

Azerbaycan’dan özellikle nar ile ilgili objeler alın. Azerbaycan masal, efsane, hikaye, ata sözleri, deyim, alkışlarında, beddualarında, bulmacalarında türkü ve manilerinde narın özel bir yeri var. Burada oğlanlar evlenmek istedikleri kızlara sevgi simgesi olan olgunlaşmış nar gönderirler. Yeni evlenenlerin ayaklarının altına nar atarlar (ki bu bizim kültürümüzde de vardır) ki, onlar bolluk içinde ve bahtiyar yaşasın. Birçok yer, kutsal mekanları narla süslerler.  Azerbaycan masallarında sık sık nar motifine rastlanır. Azerbaycan türkülerinde de narın ayrıcalıklı bir yeri var. “Nar ağacı, narçiçeği, bir yıldızdır her çiçeği” gibi. Azerbaycan’ın “Nar Festivali, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde yer almaktadır.

Azerbaycan’da gezmek için klasik taksileri kullanabilirsiniz. Bunun için taksi durağı pardon taksi dayanacağına gidebilirsiniz.

Bakü gezimizi bitiriyoruz. Gezerken gördüğümüz Azeri kelimeler çok hoşumuza gitti.

Bakü gezimizin detaylarını sizlerle iki dosya halinde paylaştık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.