Bugün İstanbul’dan ayrılacağız. Kısa zamanımızda Balat tarafına uzanalım dedik. Bu kadar kısa sürede Balat’ı gezmek mümkün değil (görülecek o kadar çok yeri var ki) ama en azından sokaklarında bir tur atalım. Taş döşenmiş sokakları ve renkli evlerini görelim. Balat İstanbul’un Fatih ilçesinde Ayvansaray ile Fener arasında yer alan bir semt. Balat İspanya’dan gelen Yahudilerin buraya yerleşmesi ile uzun zaman Yahudi Mahallesi olarak anılmıştır. Yahudi evlerini mahallenin içlerinde görebilirsiniz. Genellikle üç katlı, ikici ve üçüncü katlarında cumba denilen çıkmaları olan evlerdir.
Balat’ta İstanbul’un en eski sinegogu bulunuyor. Ahrida Sinegogu. Gezmek istedik ancak burayı öyle istediğiniz zaman gelip gezemiyormuşsunuz. Sinegog yalnızca sabah saat 10.00 da gezilebiliyormuş. Gezmek istediğinizde ise öncelikle güvenlik nedeniyle hahambaşılığın 0212 244 19 80 numaralı telefonuna kimliklerinizi fakslamanız ve randevu almanız gerekiyormuş. Sadece hafta içinde gezilebilirmiş. Bunların hiçbirini yapmadık çünkü önceden buraya gelmeyi düşünmemiştik. Siz bunları yaptınız, tamam randevu aldık deyip saat 10’u geçirirseniz yine içeri giremiyormuşsunuz. Neyse bir başka zaman gezeriz dedik. Sadece dışarıdan kapısının resmini çektik. Ama size İstanbul’un bu en eski sinegogundan bahsedelim. 15.yy’da yapılmış ve adını Makedonya-Ohri’deki sinegogdan almış. Sinegogun dışarıdan görülmeyen iç kubbesi bir gemiye benziyormuş. Kimilerine göre Nuh’un gemisini kimilerine göre de Yahudileri İspanya’dan getiren geminin pruvasını hatırlatıyormuş.
Balat sokaklarını gezerken şans eseri gördüğümüz ve keşfettiğimiz Sevda Gazozcusu. Onlarca gazozun bir arada olduğu çok sevimli bir yer.
Neler yok ki, limonlu gazozdan kahveli gazoza kadar. Seç beğen dene. Aslında gazoz denince biraz da bizim gibi yazlık sinema ile büyüyenler hatırlar. Yazlık sinemaya gittiğimizde büyüklerimizi çay içtiği bize de gazoz aldıkları hani o ünlü söz vardır ya “Bana bir çay, çocuğa da gazoz”
Mekanda 120 çeşit gazoz var. Sahibi Mahmut Saklı bu mekana gelen herkese göre gazoz bulunur diyor. Yaklaşık 10 çeşit gazozla Vefa’da başlayan serüven Balat ikinci şube ile devam etmekte. Hatırlayanlar bilir bir zamanlar Elvan gazoz en meşhur gazozdu. Şehir isimlerine göre gazoz seçmekte mümkün. Beyoğlu, Datça, Adana, Safranbolu, Bağlar, Niğde Bor, Akhisar, İzmir, Giresun, Tekirdağ, Sakarya, Ankara gibi. Turistlerin ilgisini çeken bu yeri tesadüfte olsa görmek çok keyifliydi.
Balat sokaklarında dolaşırken şöyle bir yorgunluk kahvesi iyi gider değil mi. Aşk-ı Ruba Kahve‘de soluklandık. Oldukça güzel mekanda, sıcakkanlı sahipleri ile sohbet ederken kahvelerimizi yudumladık ve dönüş için enerji topladık. Balat’ı bir daha gelişimizde detaylı olarak gezeceğiz.
Yorum Bulunamadı