Olimpos’un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınında küçük, tarihi ve turistik önemli bölge. Çıralı Körfezinin kuzey batısında, Olimpos Bey Dağları Milli Parkı sınırları içerisindedir. Sahilin 3 km batısında, denizden 180 m yüksektedir. Yanartaş 2500 senedir yanan hiç sönmeyen taşlar arasından çıkan alevler yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Yanartaş’a gitmek için ne yapmalıyız. Önce Çıralı’ya ulaşmak gerekiyor. Antalya’dan geliyorsanız 1.5 saatlik (82 km), Kemer’den geliyorsanız 40 dakikalık (41 km) yolunuz var. Biz Adrasan’dan geldik. Yaklaşık 30 dakika (31 km)’da ulaştık.
Pansiyonların ve portakal bahçelerinin ve özellikle meyveleri üzerindeki kaktüslerin arasından Yanartaş’a çıkan yolun başına vardık.
Önce giriş ücretimizi ödüyoruz. Sönmeyen ateş Yunan mitolojisine konu olmuş ve hakkındaki efsane şöyledir. Yanartaş’ın girişinde yer alan tabelada anlatılmıştır. Tabeladan efsaneyi okuyoruz.
Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralına gönderir. Likya Kralı bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimaera ile dövüşmeye gönderir.
Bellerophontes Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimaera ile dövüşmeye gider. Chimaera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimaera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Homeros’tan aktarılan bu efsaneye göre hala yanan alevler, Chimaera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimaera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimaera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.
Sonrası mı?. Tabana kuvvet yürüyerek çıkacağız. Yaklaşık 1400 m yokuş çıkacağız. Taşlı, patika yoldan ama çok güzel manzaralar izleyerek çıkmaya başlıyoruz.
Biraz yorucu. Özellikle dizlerinden rahatsız olanlar için biraz zor. Ama dinlenerek, kısa molalar vererek, fotoğraflar çekinerek çıkmaya devam. Yanınıza mutlaka su alın.
Tepeye ulaşıyoruz. Çatlaklardan sızan doğal gaz kuru ve kokusuzdur.
Gazın bileşimi metan, etan, azot ve karbondioksitten oluşur. Taşlardan dışarı çıkan gaz, oksijenle temas edince alev alıp yanar.
Sıra yine zorlu yoldan dönüşe geldi. Patika yoldan yine dinlenerek, molalar vererek iniyoruz. Çıkışa göre biraz daha kolay.
Yanartaş-Chimaera’dan ayrılıyoruz. Antalya’ya gelen herkesin mutlaka burayı görmesi gerek.
Yorum Bulunamadı