Arnavutluk’un başkenti Tiran Balkanlar turumuzda ki bir başka durağımız. Kuzey Makedonya’nın Ohrid şehrinden geldiğimiz Tiran’dan Karadağ’ın Sutomore şehrine geçeceğiz. Yani Tiran’da sadece bir günümüz var. Aslında 1 gün bile denemez. Kahvaltı sonrasında yaklaşık 2.5 saatlik yolculuk sonrası Arnavutluk sınır kapısına geldik.
Hem kendi dillerinde Arnavutça hem de İngilizce olarak “Arnavutluk’a hoş geldiniz” yazıları ile karşılaşıyoruz. Sınırda fazla zaman kaybetmeden işlemlerimiz tamamlanıyor. Öyle ki pasaportlar kulübede ki görevliye verildi. Yaklaşık 15-20 dakikada pasaportlarımız geri geldi. Ne bagaj kontrolü ne de valiz kontrolü yapılmadı.
Veeee Elbasan üzerinden Tiran’a doğru yol alıyoruz.
Öğle saatlerinde Tiran’a geldik. Kısa bir şehir turu yapıyoruz.
İskender Bey Meydanında otobüsümüzden iniyoruz. İskender Bey Meydanı şehrin ana meydanı. Tiran’da nereye giderseniz gidin tüm yollar buraya çıkıyor. Yani burası merkez konumunda. İskender Bey Meydanında özellikle üç eser Arnavutluk’un simgesi olarak kabul edilmektedir. Bunlar İskender Bey Anıtı, Ethem Bey Camisi ve Saat Kulesi. Çoğu zaman üç eser aynı karede fotoğraflanabilmektedir.
İskender Bey (Skanderbeg) Meydanı
Adını Arnavutların ulusal kahramanı, Osmanlı Ordusuna karşı ayaklanmanın liderliğini yapan Arnavut bir komutan olan İskender Bey’den almış. Meydanda İskender Bey’in at üzerinde bir heykeli var. İskender Bey’in 11 m yüksekliğindeki anıtı heykeltıraş Odhise Paskali tarafından tasarlanmış ve 1968’de İskender Bey’in 500. ölüm yıl dönümünde dikilmiştir.
Hacı Ethem Bey Camii (Et’hem Bej Mosque):
İskender Bey Meydanında Saat Kulesinin hemen yanında yer alan caminin inşaatı 1789 yılında Molla Bey tarafından başlatıldı ve 1823 yılında Hacı Ethem Bey tarafından tamamlandı. Hacı Ethem Bey Cami 18-19 yüzyıllarda Tiran’da inşa edilen sekiz büyük camiden günümüze kadar sağlam olarak ulaşabilen tek Osmanlı camisidir. Cami tek minareli, tek kubbeli ve kare planlıdır.
Enver Hoca liderliğindeki komünist dönemde 1966 yılında Hacı Ethem Bey Camii de ibadete kapatılmış ve müze haline getirilmiş.
Cami 1992 yılında demokrasiye geçilince tekrar ibadete açılmış. Caminin giriş kısmında revaklar bulunmaktadır.
Caminin iç dekorasyonunda kullanılan hat ve tezhip eserleri çok dikkat çekici.
Saat Kulesi (Clock Tower)
İskender Bey Meydanında Hacı Ethem Bey Camisi’nin hemen yanında yer alan saat kulesi Hacı Ethem Bey’in imzasını taşıyan diğer bir eserdir. Saat kulesinin inşası Ethem Bey caminin inşası tamamlandıktan sonra Ethem Bey’in servetiyle başlatılmış, bölge halkının yardımlarıyla bitirilmiştir. Saat Kulesi 35 m yüksekliğindedir. Kulenin yuvarlak saat kadranlarının bulunduğu bölümü 1928 yılında tamir edilirken saat kadranları da Latin rakamlı hale getirilmiştir. Saat kadranlarının altında bir balkon bulunur. Balkona her cepheden yuvarlak kemerli kapılarla çıkılır. Vaktiniz varsa 90 basamaklı merdivenleri çıkıp güzel bir manzara seyredebilirsiniz. Giriş ücretli. Zamanımız olmadığı için çıkamadık.
Ulusal Tarih Müzesi
Ulusal Tarih Müzesi 28 Ekim 1981 kurulmuştur.
Müzenin girişinin üstünde, Arnavutluk tarihine ait eski ve modern figürleri betimleyen Arnavutlar başlıklı büyük bir duvar mozaiği bulunmaktadır.
Müze Antik Çağ Pavyonu, Orta Çağ, Rönesans, Bağımsızlık, İkonografi, Ulusal Kurtuluş Antifaşist Savaşı, Komünist Terör ve Rahibe Teresa bölümlerini içerir. Giriş ücretli. Ziyaret saatleri: Pazar 10.00-14.00/ Salı-Cumartesi 10.00-17.00. Pazartesi kapalı.
Opera ve Bale Binası (Tirana Opera & Ballet Theater)
İskender Bey Meydanı’nda görülen opera binası Çinliler tarafından 1953 yılında yapılarak Arnavutluk’a hediye edilmiş. Arnavutluk’un en büyük tiyatro binası olan bina opera, bale, dans, tiyatro ve konser gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Tiran’da sadece ana merkez ve çevresinde yapılan gezi sonrası Karadağ’ın Sutomore şehrine gitmek üzere otobüsümüze bindik. Maalesef birkaç saat kalabildiğimiz Tiran’da gezemediğimiz yerleri düşündük.
Tur programlarına rota üzerinde bir ülkeye daha gidilmiş olmak amacıyla sıkıştırılmış, sanki bir geçiş yeri olarak eklenmiş olması bizi biraz hüzünlendirdi. Tur programlarına en azından 1 gün konaklamalı olarak eklenmeli.
Keşke daha fazla dolaşabilme imkanımız olsaydı da Tiran Piramidi’ni, Tanners Köprüsü’nü, Bunk Art’ları görebilseydik. Dajti Dağı’nı teleferik ile keşfedip, caddelerde doyasıya tur atıp, alışveriş yapıp, parklarda dinlenip, rahatça kahvelerimizi yudumlasaydık.
Arnavutluk hakkında merak edilenler?
Vize istiyor mu?
Arnavutluk Türk Vatandaşlarından vize istemiyor.
Pahalı bir ülke mi?
Bir çok Avrupa ülkesinden daha ucuz.
Para birimi nedir?
Arnavutluk’un ulusal parası Arnavutluk Lek (ALL)’i dir
Yorum Bulunamadı