Kayseri’ye gelmeden önce ününü duyduğumuz Soğanlı Vadisi ya da Soğanlı Mahallesine gidiyoruz. Neden ünlü diyebilirsiniz. Soğanlı Vadisi binlerce yıl öncesine dayanan güvercinlik, mağara, barınak ve kiliselerin bulunduğu ilginç kaya oluşumlarına sahip. Kayseri’nin Kapadokya’sı denilen vadiyi gördükten sonra hak verdik. Gerçekten görülmesi gereken muhteşem bir yer.
Kapadokya ya da Ihlara Vadisine gittiyseniz orada gördüğünüz kaya oluşumlarını, barınak olarak kullanılan, kilise olarak oyulan korunaklı yapıların benzerleri burada. Yalnız burası henüz keşfedilmemiş olduğundan ya da daha az bilindiğinden kalabalık az, dolayısıyla daha sessiz.
Soğanlı Vadisi (Soğanlı Ören Yeri) Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesinde yer almakta. Kayseri’ye yaklaşık 80 km uzaklıkta. Araba ile yaklaşık 1.5 saatlik yolumuz var. Hava yağmaya hazır sanki. Biz de öncelikle Soğanlı Ören Yerinde bulunan kiliseleri dolaşacağımız için Soğanlı Mahallesini gezmeyi sonraya bıraktık.
Soğanlı Ören yeri girişine geldik. Giriş ücretli. Ancak müze kartınız varsa ücretsiz geçebilirsiniz. Soğanlı Ören yeri ilk giriş yaptığınız anda binlerce mağarası ile dikkatleri çekiyor. Kiliselere doğru ilerlerken vadinin tarihinden biraz bahsedelim. Öncelikle burada kimler ne zaman yaşamış?
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Hristiyanlar inançlarını yaşatmak için 4 yy’da burada yaşamayı seçmişler. Kayalarda yaşam alanlarını oluştururken ibadetleri için güzel fresklerle süslü kiliselerini de yine kayaları oyarak yapmışlar. Bugün bile bazı kiliselerde freskler iyi durumda.
Şu anda gezilebilen yaklaşık 10 kilise var. Yaklaşık 50 civarında kilisenin de kayıp olduğu düşünülmektedir. Sizler için vadiye giriş ve kiliselerin yerlerini gösteren krokiyi buraya bırakıyoruz. Vadide yer alan kiliselerin bazıları yola yakın olmasına rağmen bazılarına yürüme gitmek ve tırmanmak gerekiyor.
Vadiyi biz araba ile dolaşacağız. Ama aranızda trekking yapmayı sevenler varsa onlar için de bilgi aktaralım. Vadi yaklaşık 25 km uzunluğunda. Biraz zorlu bir parkur olduğu söyleniyor.
Sadece kiliseleri dolaşalım derseniz kısa bir parkur planı ile yaklaşık 2 km lik yürüyüşle rotanızı tamamlayabilir ve Soğanlı köyüne gidebilirsiniz. Bu arada arabayla gelseniz bile eğer yanınızda çocuklarınız varsa bazı kiliseler sizin için zor olabilir. O zaman yol kenarında olan kiliseleri gezmek daha iyi olacaktır. Hemen hatırlatalım mutlaka yanınıza su alın, iklim durumuna göre şapkayı ve şemsiyeyi ihmal etmeyin ve tabi ki en önemli konu ayakkabılar. Mutlaka çok rahat ayakkabılarınız olsun.
Doğası muhteşem olan Soğanlı Ören yeri kiliseleri ile ünlü olsa da kayalarda gördüğünüz güvercinlikler de ilgi çekmekte.
Peki burada şu anda gezilebilecek durumda hangi kiliseler var. Geyikli, Tahtalı (Santa Barbara), Kubbeli, Saklı, Yılanlı, Karabaş, Tokalı ve Ballık, Gök kiliseleri ziyaret edilebiliyor.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Haydi Kiliseleri gezmeye başlayalım.
Karabaş Kilise 6. Yy’da inşa edilmiştir. Kilise roma döneminin karakteristik özelliklerini taşır. Kilise ve duvarları 11. ve 13. yy’larda tekrar inşa edilmiştir.
İlk olarak basit çizgiler ve motiflerle süslenmiştir. Freskler 11. yy’da toprak boya ile yapılmıştır. Yağlı boyanın keşfinden sonra toprak boya yerine yağlı boyalar kullanılmıştır. Bu kilise Soğanlı’nın sanat değeri bakımından en büyük ve en güzel kilisesidir. İsa Peygamberin doğumu, vaftizi havlu ile kurulanması, dini mücadeleleri, çarmıha gerilişi kilisenin iç duvarlarını süslemektedir
Yılanlı Kilise 14. asırda yeniden resimlendirilen kilisenin ilk yapısı çok eskidir.
Burada bulunan kompozisyonlar, diğer kiliselerde yoktur. Kilise üç bölmelidir. Üçüncü bölme yontma taş ile inşa edilmiş olup yıkılmıştır.
Burada bulunan kompozisyonlar, diğer kiliselerde yoktur. Kilisenin duvarları, karşılıklı harp nizami almış mızraklı askerler, İsa ve Azizlerin resimleri ile süslenmiştir. At üzerinde olan Saint Jean in yılana ve kurtlara saldırısı tasvir edilmektedir.
Tahtalı Kilise Soğanlı Vadisinin sonunda yer alır. Kiliseye gitmek için tahta bir köprüden dikkatlice geçmeniz gerekiyor.
X. yy’da yapıldığı sanılan kilise Azize Barbara Kilisesi olarak anılır ve basamaklardan tırmanmanız gerekir.
Kilisenin kapı bölümünden başlayan freskler kilise içinde de yer alır
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Saklı Kilise ve Kubbeli Kilise‘ye gitmek için kafenin yanında ki patika yoldan yaklaşık 6-7 dakika yürümeniz gerekiyor.
Karşımıza önce Soğanlı Vadisi Kiliselerinin belki de en dikkat çekeni Kubbeli Kilise çıkıyor. O dönemde eşine rastlanmayan bir kubbeye sahip olan kilisenin kubbesi hala ayakta ve 14. yy’da son şeklini almıştır. Diğerlerinden farkı; kubbenin dışı da boyanarak tezyin edilmiştir.
Kilise iki katli olup iç kısımları diğer kiliselerde olduğu gibi frekslerle doludur. Kubbe dört kolon üzerine örtülmüştür.
Kubbeli Kilise’den biraz daha ileriye gittiğiniz de biraz daha küçük bir kilise olan Saklı Kilise karşımızda.
Saklı Kilise de dikkatimizi çeken kırmızı renk hakim. Kenarları biraz yıkılmış ancak nişler hala ayakta.
Soğanlı Vadisinde Tokalı Kiliseye doğru yola çıktık. Yolda ilerlerken öyle bir yağmur başladı ki dinmesini bekledik. Yağmur dindi. Tokalı Kilise’ye geldik. Ama toprak ve basamaklar o kadar ağırlaşmış ki ancak karşıdan resimleri çekebildik.
Tokalı Kilise Soğanlı vadisi kiliseleri arasında en yüksek tonozlu ve en geniş olanı olarak dikkat çekiyor. Kiliseye 50 basamakla çıkılıyor.
Vadi krokisinde görülen diğer üç kilise Geyikli, Gök ve Ballık Kiliselerine iniş oldukça zor. Biz iklim şartlarından dolayı da gidemedik. Soğanlı Vadisinden Kayseri’ye dönüyoruz.
Biz Soğanlı’ya Kayseri’den geldik. Ancak eğer Nevşehir’e gittiyseniz yer altı şehirlerinden gezdikten sonra Nevşehir’in Mazı Köyü üzerinden Soğanlı’ya doğru ilerleyebilirsiniz. Nevşehir Merkez’den Soğanlıya geçmeniz 60 km sürecektir. Bir başka seçenek ise Nevşehir’in Ürgüp ilçesi üzerinden Mustafapaşa köyü ve Damsa barajı üzerinden de Soğanlıya gidebilirsiniz. Yolunuz sadece 70 km olacaktır. Böylece hem Nevşehir Kapadokya hem de Kayseri Kapadokya’yı gezmiş olursunuz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı