Mısır’a geldiyseniz ve özellikle Antik Mısır’ı merak ediyorsanız mutlaka Luxor’a gitmelisiniz. Mısır gezisi Luxor’suz olmaz. Luxor’da gezilecek çok yer var. Biz öncelikle Luxor tapınağına gidiyoruz.
Luxor Tapınağı yaklaşık MÖ 1400 yılında inşa edilmiştir. Mısır dilinde ipet resyt, “güney sığınağı” olarak bilinir.
Luxor tapınağına gelene kadar gördüğümüz Abu Simbel, Kom Ombo, Edfu (Horus) Tapınaklarının tanrılara adanmış olduğunu öğrendik. Luxor Tapınağı bunların aksine bir tanrıya ya da bir firavuna adanmamış, Luxor Tapınağı krallığın gençleşmesine adanmıştır.
Luxor Tapınağına insan seli halinde gidiyoruz. Doğal olarak çok kalabalık. Luxor Tapınağını Amenhotep III yaptırmıştır. Tapınak yapıldığı zaman 190 m uzunluğunda ve 55 m genişliğindeydi.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Ramses II’nin Büyük Pilon’u önünde iki obelisk varmış. Ancak şu anda sadece birisini görüyoruz. Diğeri ise 1819 yılında Paris’teki Concorde Meydanı’na taşınmıştır. 1805-1850 yılları arasında Mısır hükümdarı Muhammed Ali tarafından, Fransa Kralı Philip Louis’e bir hediye olarak verilmiştir. Mısır’dan başka ülkelere gönderilen bir diğer Dikilitaş ise İstanbul Sultanahmet Meydanındadır. Aslında adı Theodosius Dikilitaşı olsa da herkes kısaca Dikilitaş olarak bilir. Firavun 3. Thutmosis tarafından Asya’da kazandığı zaferler anısına ya da iktidarının 30.yıl anısına Karnak Tapınağı’na diktirilmiştir.
Neyse Dikilitaşları bırakalım yerlerinde. Biz dönelim Luxor Tapınağını gezmeye. Pilon’un yan kapısındaki geçit, 24 m yüksekliktedir. Kral Ramses II’ye ait oturmuş vaziyette iki heykel var.
Geçitten geçtiğimizde avluda yine devasa sütunlar görüyoruz.
Sütun dizisi, Amenhotep III’ün Avlusu’na gider. Bu avlu, 52 m uzunlukta, 46 m genişliktedir. Üç tarafı, çift sıralı sütunlardan oluşur.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Amenhotep III’ün Avlusu’da ki büyük blok taşlar ilgi çekicidir.
Amonhotep III’ün avlusundan, Hipostil Salonuna gidilir. Burası da 32 sütundan oluşur.
https://www.youtube.com/shorts/ibTgttPlIVM?feature=share
Doğum Odası doğu tarafında bulunmaktadır. 3 sütundan oluşur. Sahnelerin çoğunda Kral Amonhotep III’ün tanrısal doğumu çizilmiştir.
Büyük Ramses II Mahkemesi 57 m uzunluğunda ve 51 m genişliğinde. Tomurcuk başlıkları olan yetmiş dört papirüs sütunu çevreliyor.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Ramses II Mahkeme planında görüldüğü gibi Luxor tapınağında bulunan Abu El-Haggag Camii antik sütunların üzerinde duruyor. Aslında taşkınlar nedeniyle Luxor Tapınağı toprak altında kalmış.
Luxor Tapınağı toprak altında kalınca üzerine Abu Haggag Camii yapılmış. Luxor Tapınağı’nın bu kısmı, MS 395’te Kıptiler tarafından kiliseye ve ardından 640’ta camiye dönüştürülmüş. Tapınak ve Cami yan yan yana. Tapınak kazılarla açığa çıkarıldıktan sonra cami de muhafaza edilmiş. Bu nedenle, bölge dini açıdan 3400 yıl kesintisiz kullanılmış. Dolayısıyla Luxor Tapınağı’nı dünyanın en eski binası yaptı.
https://www.youtube.com/shorts/GDYev4O1eGo?feature=share
Antik Mısır’dan kalan tapınaklardan içinde camii olan tek tapınak burası. T19. yy başlarında Fransız arkeologlar tarafından keşfedildi. Caminin altında Shaykh Yusuf’un mezarı bulunmakta. Biz gittiğimizde kapalı olduğu için ziyaret edemedik.
Luxor Tapınağı, 1979’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Kazılar ve koruma çalışmaları günümüzde halen devam etmektedir.
Tapınaktan çıkarken Firavun ve kraliçelere ait panolarından bilgiler dikkatimizi çekti. Ramses’den Tutankhamun’a Pinedjem’den Hatshepsut’a.
Luxor Tapınağına giriş ücretli. Ziyaret saatleri Her gün 06.00-22.00.
Biletler çok şık ve güzel görünümlü hazırlanmış.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı