Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın iline bağlı şirin bir ilçedir. Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahiptir.

Amasra Ankara’ya yakınlığı nedeniyle hem günübirlik hem de konaklamalı yerli ve yabancı turist ve gezginlerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir yerdir.

Amasra adını nereden almıştır? Amasra’nın antik çağdaki adı Sesamos olup “susam diyarı” anlamına gelmektedir. MÖ 3. yy’da şehre o dönem Amasra’yı yöneten kadın lider Amastris‘in adı verilmiş. Osmanlı zamanında ise adı Amasra olarak anılmaya başlanmış. Amastris’in anısına şehirde kocaman sikke şeklinde rölyef yapılmış. Amastris sikkelerinin ön yüzündeki kraliçenin kendisini görüyoruz. Arka yüz ise Aphrodite Anahitis/Ourania betimi kraliçenin Grek ve Makedon yönünü temsil etmekte. 

Fatih Sultan Mehmet ve Amasra

Gezimize başlarken Fatih Sultan Mehmet ve Veziri Mahmud Paşa’nın heykellerini görüyoruz.

Hemen aklımıza Fatih’in burayı fethettikten sonra hayran kaldığı Amasra için söylediği sözler geliyor. “Lala Lala! Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü, dünyanın değerlisi) bu mu ola?” diye sorar ve  kaleye haber gönderir: “Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz”. Ceneviz Senyörü kale anahtarlarını direnmeden teslim etti. Fatih’in bu sözü, Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliklerini övmek için kullanılan bir deyim haline gelmiştir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kemere Köprüsü

Kemere Köprüsü Amasra Kalesi’nin bulunduğu yarımada ile Boztepe Adası’nı birbirine bağlar.

Kemere Köprüsü yuvarlak tek kemerli, taş köprü olup genişliği 5,89 m, uzunluğu ise 26.69 m’dir. Bizans dönemine ait olan köprü 9. yy’da yapılmıştır.

Muhteşem manzaraya sahip köprünün bir yanında bulunan kocaman borular köprü güzellik ve estetiğine hiç yakışmıyor. Tam bir görüntü kirliliği.

Köprüdeki bir başka problem ise araç trafiği. Tarihi bir köprü üzerinde böyle bir araç trafiği neden var. Bugüne kadar gittiğimiz yerlerde gördüğümüz hemen her şehirde böyle tarihi alanlar araç trafiğine kapalıdır.

https://www.youtube.com/shorts/2ld1pXFXt68?feature=share

Tavşan Adası

Kemere Köprüsünde çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Arkamızda ki ada Tavşan Adası. İsmini adada yaşamakta olan tavşanlardan alır. En önemli özelliklerinin başında Amasra’da hiçbir karayla bağlantısı bulunmayan tek adası olması. İçerisinde Cenevizliler’den kalma Bizans Kilisesi ve Manastır gibi tarihi kalıntılar bulunur.

Amasra Kalesi

Romalılar tarafından inşa edildi.

UNESCO 2013’te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesine ekledi.

Kale, iki ana kütleden oluşmaktadır. Birisi, o zaman ada olan ve “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanan Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi’dir.

Kale içinde gezerken Amasra’ya özgü ilginçlikleri görüyoruz. Çiçeklerin çok değişik objeler içine ekilmesi, parfüm şişelerinin kapı dışında sergilenmesi ya da terliklerin ağaçlara asılması gibi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Fatih Camii

Amasra Kalesi içinde 9. yy’da Bizans kilisesi olarak inşa edilmiştir. Amasra’nın 1460 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethi sırasında camiye çevrilmiştir.

Döneminin tüm mimari karakteristiğini yansıtan yapı, 1887 yılında onarım görmüştür.

Fatih Camii’ni diğerlerinde ayıran ve hala yaşatılan bir gelenek var aslında. Cuma hutbesi kılıç çekilerek okunur.

Küçük Kilise (Şapel)

Amasra içkale içinde yer alır ve 9. yy’da tuğla-taş örgü sistemi ile yapılmış. Chapelin pencere kenarlarındada özel desenler kullanılmıştır, Şapel 11 x 7 m. boyutlarında olup Ambon Tonozu’nda “ Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi” betimlenmiştir. Şapel   15. yy. da mescide dönüştürülmüş ancak 1930 yılında ibadete kapatılmıştır.

Amasra Müzesi tarafından restore edilmiş, 2002 yılında “Kültür ve Sanat Evi” olarak hizmete açılmıştır.

Kale içinde bir evin ilgi çeken kapısı.

Amasra Müzesi

Amasra’ya bir müze kurabilmek için şair-yazar Tahir Karaoğuz’un öncülüğünde epeyce uğraşılmış ve 1955 yılında ilk müze kurularak, belediye binasında küçük  bir salonda faaliyete geçmiştir.

Bugünkü Amasra Müzesi’nin bulunduğu bina aslında, inşasına 1884’te başlanan ama yarım kalan Bahriye Mektebi binası.

Daha sonra yarım kalan bu bina tamamlanıp 1982’de hizmete açılmış. Müze tek katlıdır ve dört teşhir salonu var.

Arkeolojik Eser Salonlarında; heykeller, heykel başları, mezar stelleri, kabartmalı çeşitli mimari parçalar sergilenir.

Etnografik Eser Salonlarında: geç Osmanlı Dönemine ait bakır mutfak kapları, silahlar, yazım takımları, şamdanlar, mühürler, kantarlar, seramikler bulunur.

Müzenin bahçesinde ise Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı Dönemine ait taş eserler görülmekte.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalı. Salı-Pazar günleri 08.30-20.00 açık. Müze kart geçerli. Yabancı ziyaretçiler için 4€. Müze 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçiler için ücretsiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Direkli Kaya

Küçük Liman bölgesinde Cenevizliler döneminden kalan, 7 m’lik bir aydınlatma ve gözetleme kulesi. Kuleden aşağı denizle bağlantılı bir havuz oluşmuş ve ilçenin popüler plajı konumunda. Bu havuzun mermer iskelesine de yine kayaya oyulmuş basamaklar ile iniliyor.

Amasra Plajları

Amasra’da denize girilebilecek iki plaj bulunmaktadır. Büyük Liman Plajı ve Küçük Liman Plajı. Büyük Liman Plajı Amasra’nın en kalabalık plajı. Yaz aylarında öyle dolup taşıyormuş ki çoğu zaman bu yoğunluğu kaldırmakta zorlanıyormuş. Kumsal boyu yaklaşık 300 m olan plajda şezlong ve şemsiye hizmeti (ücretli) verilmektedir.

Küçük Liman Plajı batıya bakan doğal koyda tatilcilerin denize girmeyi tercih ettikleri plajdır. Plajda şemsiye ve şezlong hizmeti (ücretli) bulunmaktadır. Ayrıca limanın kuzey tarafında direkli kaya da denize girmek için tercih edilen yerlerden biridir.

Amasra Parkları

Amasra’da yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz çok güzel parklar bulunmakta. Atatürk Parkı ve Barış Akarsu Parkı.

Barış Akarsu Parkı ve Heykeli

Amasra denilince Barış Akarsu’dan bahsetmeden olmaz. Amasra Barış Akarsu’nun memleketidir.

Barış Akarsu, 29 Haziran 1979 tarihinde Zonguldak’ta doğdu.  Okul hayatına Bartın  ilinin Amasra ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet İlkokulunda başladı. Lise yıllarında 1970’li ve 1980’li yılların müzik  grupları ve sanatçılarından etkilendi. Akademi Türkiye isimli müzik yarışmasında birinci oldu. Barış Akarsu’nun yıldızı ilk albümü olan “Islak Islak” tan sonra giderek parladı. Albümler, klipler derken halen hatırlarda olan “Yalancı Yarim” adlı dizide rol aldı.

Genç sanatçı oynadığı “Yalancı Yarim” dizisinin sezon finali çekimleri bittikten sonra tatil yapmaya gittiği Muğla’nın Bodrum ilçesine 5 km mesafede olan Torba Kavşağında 28. yaş günü olan 29 Haziran 2007’de trafik kazası geçirdi. Özel Bodrum Hastanesi’nde 5 günlük yoğun bakımın ardından 4 Temmuz 2007 günü, hayatını kaybetti. Genç yaşta ölen Akarsu Amasra’da toprağa verildi. Heykeltıraş Tankut Öktem sanatçının anısına heykelini yapmaya karar verdi. Heykel 3 m boyunda olacaktı. Heykel Amasra halkının kendi aralarında topladığı para ile hiçbir destek alınmadan finanse edildi. Barış’ın ruhu şad olsun.

Amastris Sanat Sokağı

Barış Akarsu Parkı’nın hemen yanında her gün kurulan Amastris Sanat Sokağı‘nı gezmek çok keyif verici. Bu küçük çarşıda kadınlar el emeklerini sergilemekte.

Bu çarşıda özellikle Bartın’ın Tel Kırma İşini mutlaka görün.

https://www.youtube.com/shorts/fSsPDymaLLg?feature=share

Çekiciler Çarşısı

Çarşı iki dar sokaktan oluşmakta. Hediyelik almak isterseniz sağlı sollu dükkanlardan pazarlık yaparak alabilirsiniz. Çarşıya adını veren Çekicilik, bir ahşap oymacılığı süsleme sanatıdır. Bu çarşıda ahşap işçiliğinin ürünleri yanı sıra pek çok değişik hediyelikler de bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/shorts/Fu2Dh3jpY_w?feature=share

Halk Pazarı (Amasra Galla Pazarı)

Amasra’da geleneksel hale gelmiş, yöre kadınlarının ürettiği, hazırladığı ürünlerin sergilendiği ve satıldığı pazardır. Hemen hemen her ilçemizde gördüğümüz pazarlardan pek farkı yok.

Amasra merkezi gezdikten sonra Güzelcehisar Lav Sütunlarını görmeye gidiyoruz. Güzelcehisar Lav Sütunları yazımız burada.

Veeeeee Amasra’lıların dediği gibi Amasra’yı unutmayacağız

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.