Samsun. Hepimizin hayatındaki dönüm noktasının başladığı yer.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bağımsızlık kıvılcımının başlatıldığı tarihi şehir. Bandırma Vapurunun 19 Mayıs 1919’da sessizce yaklaştığı kıyıdan yükselen kurtuluşun sesleri ve atılan her adımın çığ gibi büyüyerek devam ettiği Samsun.

Bizim Samsun’a ikinci gelişimiz. Hem yılbaşını geçirmek hem de kışını görmek için ikinci kez geldik. Karlı bir kış gününde geldiğimiz Samsun tarihinin verdiği gururu doğasında taşıyor ve içimizi sımsıcak ısıtıyordu. Her yerde bu taşıdığı gururu yansıtıyor, o günleri tekrar tekrar yaşatıyor ve hatırlatıyordu. Gelin sizinle Samsun’u gezmeye başlayalım. Tabi ki ilk önce Kurtuluş’un başladığı adımların ilk atıldığı Tütün İskelesine gidiyoruz.

Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu

Tütün İskelesine bir vapur yaklaştı 19 Mayıs 1919’da. Ata’mızın benim doğum günüm dediği tarih. Bandırma Vapuru idi gelen Mustafa Kemal ve 18 arkadaşının Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere getiren, umut taşıyan vapur. İşte burada sembolik olarak Bandırma Vapuru, Atatürk ve arkadaşlarının balmumundan heykelleri bulunmakta. Şehrin yakınında Cumhuriyet Meydanında bulunan bu yere tramway, dolmuş ile rahatlıkla gelebilirsiniz.

Onur Anıtı (Atatürk Anıtı)

Samsun’la ilgili her yazıda, her kartpostalda ilk olarak gördüğümüz Samsun’un simgesi haline gelen Atatürk heykeli. Samsun’un Onur Anıtı büyük bir kaide üzerinde şahlanan at üzerinde Atatürk bütün heybeti ile duruyor. Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a gelen Mustafa Kemal’in korkusuzluğunu, kararlılığını, cesaretini, azminin ifadesini ve Türk’ün gücünü simgeleyen bir anıt. Kaidenin iki yanında bulunan kabartmalarda mermi ve cephane taşıyan insanlar ile Atatürk’ün tüm özellikleri var. Anıtın ön bronz plaka üzerinde “Vatanda Milli Mücadeleye Başlamak İçin Gazi 19 Mayıs 1335-1919 Tarihinde Samsun’a Çıktı”, arka bronz plaka üzerinde ise “Bu Heykel Samsun Vilayet Halkı Tarafından 29 Birinci Teşrin 1931 Tarihinde Dikildi” yazmaktadır. İlkadım ilçesinde Atatürk Parkı içindedir. Yürüyerek rahatlıkla gidilebilir.

İlk Adım Anıtı

Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına yapılmıştır. Dayanışmayı simgeleyen, Milli Mücadelenin başlangıç noktasının olduğu anlaşılan anıtta üniformalı Atatürk ve kumandanlar görülmektedir. Anıtın iki tarafındaki heykeller ise gençliği simgelemektedir. Samsun Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır.

Panorama 1919 Müzesi

Müze iki kısımdan oluşmakta. Birinci kısımda Türkiye’nin en büyük yağlı boya resmi yer aşmakta. Resimde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Dikmen Seğmenler sırtlarında karşılanışı anlatılmakta. İkinci kısımda ise dijital ortamda yansılarla tarihi izleyebilmektesiniz. Müze her gün 8.00-17.00 saatleri arasında açık. Pazartesi günleri saat 13.00’ten itibaren açık.  Her saat başı sunum yapılmakta. Bir rehber eşliğinde gezerek bilgiler alabiliyorsunuz.

Amazon Adası

Amisos Tepesi’ne kurulmuş savaşçı kadın toplumu Amazonlardan (ok, yay ve çift ağızlı balta kullanan; yayı ve kılıcı rahat tutabilmek için tek göğüsleri olmayan savaşçı kadın toplum) adını alan turistik bir yer. Sizi girişte devasa bir Amazon heykeli ve iki tarafta bulunan kocaman Anadolu Aslanları adı verilen aslan heykelleri karşılıyor. Aslanlar müze halinde ve içlerinde Amazonlara ait heykeller, eşyalar ve dokümanlar var. İkinci kata merdivenlerle çıktığınızda aslanın ağız kısmındaki manzara çok güzel. Amazon adası Batı Parkta yapılan ve bir kanal yardımı ile ayrılan yapay bir ada konumunda, köprülerle bağlantılar yapılmış. Restoran ve piknik sahaları ile çok güzel bir dinlenme yeri.

Amazon Köyü

Amazon Adası içerisinde yer alan Amazon toplumunu yaşamı ile ilgili kesitlerin olduğu şirin bir yer. Amazonlar erkekleri köle olarak kullanırmış ve sadece soylarını devam ettirmek için birlikte olurlarmış. Doğan çocuk kız olursa savaşçı olarak yetiştirirler, erkek olursa öldürürlermiş. Köyde erkeklerin köle tasvirleri yer almakta.

Baruthane Tümülüsleri (Amisos Tümülüsleri)

Samsun Merkez Atakum’da yer alan Baruthane Tümülüsleri iki yığma mezardan oluşmktadır. Tümülüslerin tepesine batı Park’tan teleferik ile ulaşabilirsiniz. Hem muhteşem manzarayı seyreder hem de Amazon Adasını karşıdan görebilirsiniz. Amisos tepesi tümülüsleri mezar odaları ziyaretçilere açılmış. Ancak biz gittiğimizde kapalı idi. Çok güzel yeşil bir alanda ayrılmış bir yoldan aşağıya kadar inebilirsiniz. Ya da tepede restoranda bir şeyle yiyip (Samsun pidesi fena olmaz dedik) içerek dinlenebilirsiniz.

Tümülüslere teleferik ile gidip geri dönebilir ya da kara yolunu kullanabilirsiniz.

Göğceli Camii (Çivisiz Camii)

Çarşamba ilçesinde Hasanpaşa Mahallesi Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Halk arasında Çivisiz Cami olarak adlandırılan Göğceli Cami yapımında kullanılan teknikle depremler sırasında sallanmakta ama yıkılmadan yaklaşık 8 asırdır ayakta kalmakta. İbadete açık olan Cami 300 kişilik kapasiteye sahip.

Tarihi Çarşamba Köprüsü

Yeşilırmak üzerinde Çarşamba ilçesinin iki kıyısını birbirine bağlayan tarihi köprü. Trafiğe kapalı olan köprüde sadece yaya geçişine izin verilmektedir.

Boğaz Köprüsü

Yanlış duymadınız. Samsun’da Çarşamba İlçesinde Yeşilırmak üzerine iki ayak üzerinde 164 metre uzunluğunda tıpkı Boğaz Köprüsünü andıran köprü yapılmakta. Hemen Tarihi Çarşamba köprüsünün yanında yapılıyor. Araç trafiğine açık olacakmış.

Akdağ Kayak Merkezi

Ladik ilçesine 7 km mesafede bulunan bu doğa güzelliği şehir merkezinden yaklaşık 80 km. uzaklıktadır. Özellikle sömestr tatilinde çocukların tatile girmesiyle ailecek gelinebilecek hem dinlenip hem eğlenilecek muhteşem bir yer. Hele ki kış sporlarından hoşlananlar için bulunmaz bir yer.

Pistlerin uzunluğu en fazla 3500 metre. Telesiyej uzunluğu ise 1350 metre. Kayak merkezinden telesiyej ile yukarı çıkarken çok sıkı giyim önlemleri almalısınız. Tepeye doğru oldukça üşüyeceğiniz rüzgarı bol bir deneyim. Dondurucu ama çok keyifli olan bu kısa yolculukta (çok ta kısa değil) belki en kötü taraf yukarı çıktığınızda sıcak bir şeyler içebileceğiniz bir yerin olmaması. O nedenle biz hiç inmeden aşağı doğru yola devam ettik. Kayakçılar tepede inip kendilerini aşağıya bırakıyorlar. Onları izlemek ayrı güzel. Soğuğu çok sevmeyen birisi olarak ben bile keyif aldım. Aşağıda bulunan tesiste içtiğimiz kahvenin ve sahlepin tadını hala unutmam. Bu kadar mı güzel olur.

Telesiyej ücretli. Eğer tek çıkış (gidiş-dönüş) ise 10 TL. Günlük olarak aktiviteden yararlanacaksınız 35 TL.

Bir de yürüyen bant var. Bunun ücreti ise tek çıkış 2.5 TL. Günlük olarak aktiviteden yararlanacaksınız 20 TL

Ayrıca Kayak Merkezinde sezon Kasım ayından Mart ayına kadar devam etmekte ve yapabilecekleriniz. Kar motoru kiralamak, kayak yapmak, kızak kullanmak, doğa gezilerine katılmak. Merkezden yaz döneminde ise çim kayağı ile tercih edilen bir yer.

Kabaceviz Şelaleleri

Tekkeköy’e 22 km uzaklıkta iki yönden ulaşabileceğiniz yüksek ağaçlar arasında konumlanan şelaleler görülmeye değer. Biz arabayla köy tarafından gitmeyi denedik. Belli mesafeden sonra yol biraz zorlaşıyor.

Asfalt yoldan Kabaceviz şelale yol ayrımına kadar gidebiliyorsunuz. Köprüyü geçin sağa dönün. Bu güzergah daha iyi ve kolay.


Gidilebilecek iki güzergah: 1.Güzergah: Tekkeköy/Aşağıçinik Beldesi/Büyüklü Beldesi/Sarıyurt Köyü/ Yağbasan Köyü/Kabaceviz
2.Güzergah: Tekkeköy/Samsun-Ordu Yolu, Ulaş sapağı Mevkii/Güzelyurt Köyü/Balcalı Köyü/Yağbasan Köyü/Kabaceviz Köyü

Biz hava kararmak üzere olduğu için şelalenin yanına kadar gitmedik. Çünkü şelaleye gidilecek ikinci kısım biraz daha zorlu. Rafting ve kamp sevenler için ideal bir ortam

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Samsun’un yaklaşık 15 km doğusunda Tekkeköy ilçe merkezine yaklaşık 1km mesafede bulunuyor.

Tekkeköy Mağaralarına Arkeoloji Vadisi girişinden geçerek ulaşıyorsunuz.

Tekkeköy Mağaraları denilen küçük-büyük oyuklar ve mağaralar var.  Delikli Kaya’ya doğru çıkan basamaklarda yapılan incelemelerle buranın Frig Kalesi olduğu düşünülüyor.

Vadide bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Müze Evi imitasyon olarak o dönemin yaşam koşullarını anlatmakta. Müze Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi. Vadi içerisinde yer alan Ekolojik Oyuncak Müzesi maalesef kapalıydı.

Ladik Gölü

Ladik ilçesinde çok büyük alana sahip olan göl etrafında dağ ve ormanlık alana sahip. Ancak kış görüntüleri de çok güzel Ladik gölünün böyle karlı ve donmuş hali de muhteşem görünüyor.

Havza İlçesi

Kurtuluş Mücadelesinde ilk kıvılcımların atıldığı Samsun’da Atatürk bir genelge yayımladı. Bu nedenle Havza (Havza Genelgesi) mücadele tarihinde önemli bir yere sahiptir.  Atatürk’ün Havza’da Milli Mücadelede karargah olarak kullandığı Mesudiye Oteli bugün Atatürk Evi olarak ziyaretçilere açıktır. Müze iki katlı.

Birinci katta çalışma odası, yatak odası olarak hazırlanmış. İkinci katta askeri ve sivil memurların odaları bulunmakta.   

Atatürk ve Mücadele ile ilgili dokümanların yer aldığı müzede özellikle Atamızın Havza’lılar için söylediği sözünü  hem Atatürk Evinde hem de şehirde görebilirsiniz.

“Muhterem Havzalılar ! İlk Cür’eti, İlk cesareti gösteren ilk teşkilatı kuran sizlersiniz”

Müze haftanın her günü açık. Kış aylarında 8.00-17.00; Yaz aylarında 9.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. 

Atakum Sahili

14 km uzunluğa sahip olan Atakum sahili Samsun’un turizm merkezlerinden birisidir. Yazın iğne atsan yere düşmez modundaki bu sahilde gördüğünüz gibi tek başımayım. Soğuk mu soğuk ama manzara çok güzel. Yaza gelmek umuduyla sahil diyerek ayrıldık.

Osmanlı Hamamı

Atakum ilçesinde yer alan hamamda kadınlar ve erkekler bölümü ayrı. Tesiste sauna, tuz odası, yüzme havuzu bulunmakta. Her gün saat 07.00-01.00 saatleri arasında hizmet vermekte.

Hamamayağı Kaplıcaları

Bizim de hem yılbaşı tatili, hem Samsun’u görmek amacıyla çıktığımız bu gezide Hamamayağı Kaplıca sularından da yararlanalım dedik. Ladik ilçesinde Hilas Otelde kaldığımız süre içerisinde kaplıca suyu şifasından da yararlandık. Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde adı geçen bu yörenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Türkiye’nin önemli kaplıca sularından kabul edilmektedir.

Çakallı Menemeni

Bilenler bilir Samsun denilince akla pidesi gelirdi. Ama Samsun Çakallı’ya geldiğimde Çakallı Menemenini duyunca biraz şaşırmadık desek yalan olur. Neydi bu menemenin özelliği. Menemenin içerisine katılan yumurta, domates, biber ve kaşar malzemelerinin burada oldukça homojen şekilde karıştırılmasıymış. Biz kaşar koymayız ama bize göre soğanda menemene çok yakışır. Neyse canım herkes istediği gibi yapsın yesin. Çakallı yöresi menemen diyarı olarak bilinmekte ve yolda karşılıklı yerleşmiş menemencilerden istediğinize uğrayabilirsiniz.  Afiyet olsun