Dünya’nın tepesi olarak anılan, Buda’nın doğduğu yer olan Nepal Dünya’da sekizbinlikler olarak bilinen 14 dağın dokuzuna sahip olması nedeniyle özellikle doğa sporları meraklıları için bulunmaz zenginlikler ülkesi.

Himalaya Dağları’nın zirveleri ve Dünyanın en yüksek dağı Everest’in burada bulunması ile Nepal gezginler ve turistler için her zaman merak uyandıran destinasyonların başında gelmekte ve ilgi çekmekte. Everest uçuşumuz burada.

Nepal gezimizde Chitwan’a gidiyoruz. Himalaya Dağları’nın ve Everest’in muhteşemliğini şimdilik bir kenara bırakalım ve biz neden Chitwan’a gidiyoruz?. Pokhara’da 1 gece konakladıktan sonra yaklaşık 5 saat yolumuz olduğu için erkenden düştük yollara. Nepal’deki ilk milli park olan ve en önemli milli parklar arasında yer alan Chitwan Millî Parkı’nı görmeye gidiyoruz.

Şimdi diyebilirsiniz ki bu parkın başka ne özelliği var da bu kadar yol gideceksiniz. Üstelik gideceğimiz yol öyle düzgün rahat gidilen bir yol değil. Haydi neden buraya gittiğimizi merak etmeye devam edin biz yola çıkalım. Bu arada hemen söyleyelim, Nepal’de trafik soldan akıyor. Yani direksiyonlar bizdekinin aksine sağ tarafta.

Yolumuz her ne kadar highway yani otoban olarak adlandırılsa da hoplamaktan-zıplamaktan içimiz dışımıza çıktı. Sanki at sırtında yolculuk yaptık. Pokhara Chitwan arası 170 km. Bu kadar mesafeyi highway yani otoban bir yolda 3 saatte almanız gerek. Ama hiç de öyle olmadı. Hatta yolda verilen molalarla yol 7 saat sürdü.

Yol tek gidiş tek geliş. Ve bu yol highway yani ana yol olduğu için her saat yoğun. Sizin şeridinizde bir tır, otobüs ya da araba bozulduğunda kenara çekip tamir etsin durumu genelde yok. Beklemek gerekiyormuş. Neyse biz böyle bir durum yaşamadık.

Ama gördüğümüz manzaralar muhteşem. Yolda Gandak nehrinin bir kolu bize eşlik ediyor.

Bu nehir Nepal’i geçip Hindistan sınırına girince Ganj nehri ile birleşiyor. Nehir üzerinde ki köprü ve asma köprüler dikkat çekici.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yol çok bozuk olmasına rağmen gördüğümüz yol manzaraları sayesinde sıkılmadan devam ediyoruz.

Nepal’de 10 tane ulusal park bulunmakta. Bu parklardan özellikle ikisi orman ve yaban hayatını görmek isteyen meraklılar için ilgi çekicidir: Chitwan ve Bardia. Chitwan, Katmandu’ya daha yakın olduğu için daha popülerdir ve daha kolay erişilebilir. Bardia çok uzaktır, ama merak ederseniz gidebilirsiniz. Vahşi doğaya ait geniş biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapan Chitwan Milli Parkı, Hindistan sınırı yakınlarında, başkent Katmandu ile Pokhara şehri arasında bulunmakta. İşte Chitwan’a geliş sebebimiz Vahşi Doğa’nın kalbinde doğayla iç içe olmak istiyoruz.

Çok uzun süren ve hiç rahat olmayan bir seyahat sonrası Chitwan’a geldik. Kalacağımız otel yeşillikler içerisinde çok güzel manzaralı Landmark Forest Park.

Nepal’in ilk milli parkı olan Chitwan Milli Parkı 1984’te UNESCO tarafından Dünya Mirası statüsü verilmeden önce kraliyete bağlı bir av sahası olarak kullanılıyormuş. Chitwan Millî Parkı çok zengin flora ve faunaya sahip. Özellikle yaban hayatını ve vahşi doğayı keşfetmek isteyen, hayatı şehirde geçmiş gezginler için bulunmaz fırsatlar sunan bir hazine.

https://www.youtube.com/shorts/TdfKPrIlXe4?feature=share

Chitwan Millî Parkı tek boynuzlu Asya gergedanlarının dünya üzerinde en büyük nüfusuna ev sahipliği yapan alan olma özelliği nedeniyle 1962 yılında bölge gergedan korunma sahası olarak ilan edilmiş. Yapacağımız aktivite ile tek boynuzlu Asya gergedanlarını göreceğiz. Bunun yanında bölgeye has bir tür olan ve “vahşi ormanın kralı” olarak nitelendirilen, kedigiller içindeki en büyük tür Bengal kaplanları da görülebilirmiş. Burada görülebilirmiş diyoruz, ancak vahşi doğada henüz kaplanları gören olmamış. Bakalım şansımıza.

Yapacağımız ikinci aktivite neyse hadi yola çıkalım onu da sırası gelince anlatalım. Otelimizden milli parka gitmek için safari jipleri ile yola çıkıyoruz. Gideceğimiz Chitwan Milli Parkı; ormanlık, bataklık ve otlaklardan oluşan 932 m² lik alanı kapsayan, 10 kapısı olan bir alan. Parkta çeşitli maymun ve kuş çeşidi, Bengal kaplanları, tek boynuzlu Hint gergedanları, geyikler, timsahlar, Asya filleri var. Parkta yapabilecek aktiviteler 4×4 araçlarla yaban hayatı safarisi, fillerle yapacağınız safariler, rehber eşliğinde yürüyüş turları, gölde kano gezileri.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Jiplerden iniyoruz ve karşımızda muhteşem azametleri ile filler. Biletlerimizi alıyoruz.

Orman içerisinde fillerle yaklaşık 1.5 saat sürecek safariye katılacağız. Daha önce Sri Lanka’da filler ile çok küçük bir safari yapmıştık. Ama bu oldukça farklı. Fillerin üzerine 4 kişi ayaklarını köşelerden sarkıtarak oturacağız. Hepimizin ilk tepkisi olmaz fillere yazık değil mi oldu. Ancak Uzak Doğu ‘da filler ile yapılan bu safariler büyük bir iş kolu haline gelmiş ve turizme çok büyük katkılar sağlıyormuş. Ne yapalım dedik ve fillere binmek için 4’erli gruplara ayrıldık. Yüksek bir platformun üzerinden fillere bindik.

Filin boyun kısmında oturan filin sürücüsü çıplak ayakları ile filin kulak arkasına dokunarak yönlendirmeler yapıyor. Sanki araba kullanıyormuş gibi filin kulak arkasında ki belli noktalara basarak gaz ve fren yapıyor. Filin sırtına binen ve ona bakan adama “Mahout” deniyormuş. Safarimize başlayarak ormanın içlerine doğru hareket ediyoruz.

Orman içerisindeki nehirden geçerken epeyce sallandık. Suya inerken ve sudan çıkarken ayaklarının altındaki çamur kaydıkça biz de kaydık. Ormanın içerisinde çamurlardan, ağaçların arasından ve nehirden geçerek devam ettiğimiz yolculuğumuz sanıldığı kadar kolay değil.

Nehirden geçerken biraz sallanıyoruz ve bu bizi ürkütmedi desek yalan olur. Ama filler yolu çok iyi biliyorlar ve nehrin sığ olan bölümünden yürüyerek kıyıya çıkıyorlar. Adrenalin sevenler buraya. Bu arada grup birbirimizin fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Ama filin sırtında sarsıntıdan fotoğraf çekebilmek biraz zor.

Fil sürücüsü zaman zaman bizleri uyararak dengemizin bozulmaması için oturma şeklimize müdahale ediyor. Amacımız orman içerisinde ki vahşi doğayı ve yaşayanlarını görmek. Birkaç kuş ve mantarın dışında bir şey görmedik derken karşımıza tek boynuzlu gergedanlar çıkıyor. Tek boynuzlu gergedan görmek görenlere şans getiriyormuş. Fil sürücüsü bu sene çok şanslısınız dedi. Nepal’de bu safaride gergedan ile karşılaşmak” iyi şans” kabul ediliyor. Biz de “iyi şans ile karşılaştık”. Hadi bakalım göreceğiz.

Yolumuza devam ederken bu sefer geyik ailesine rastlıyoruz. Bengal kaplanı görebilirsiniz deniyordu ama göremedik. Çünkü öğrendiğimize göre kaplanlar sadece geceleri çıkıyormuş. Aslında hiçbir canlıya rastlamasaydık bile doğanın sessizliğini duymak ve doğayla bu kadar iç içe olmak bile insana huzur veriyor, aslında safari sırasında yaban hayatı gözlemi yapıyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Fil safarisinde çok eğlendik. Bir filin üstünde ormanı dolaşmak acayip bir duygu. Filin ritmik yürüyüşüne uygun olarak sallandık. Nehri geçtik. Suya inerken ve sudan çıkarken ayaklarının altındaki çamur kaydıkça biz de kaydık.

Bir filin üstünde ormanı dolaşmak acayip bir duygu. Safari süremizin sonunda yine yüksek platform aracılığı ile fillerden iniyoruz. İndikten sonra fillerle fotoğraf çektirip kendilerine hediye olarak şeker kamışı veriyor ve teşekkür ediyoruz.

Tabi ki olmazsa olmaz; hediyelik eşyalara bakılmadan geçilmez. Fil ve gergedan biblolarını incelerken görmeyen gözleri ile hasır örerek hediyelikler yapan yaşlı adam daha çok ilgimizi çekti.

Hemen biraz ileride ikinci aktivitemiz olan kanolara binerek nehirde kano sefası yapacağız. Nepal’in en büyük üçüncü nehri olan Narayani’nin içinden geçtiği, iki yakadan nehir yataklarıyla sınırlanan Chitwan, bu özelliği sayesinde bitki örtüsü anlamında da geniş bir zenginlik sunuyor. Özellikle Rapti Nehri üzerinde yapılan turlar ile sayıları az kalmış olan Ganj timsahlarını görebileceğiniz aktivitelerin başında geliyor. İşte biz bu aktiviteyi yapacağız. Bakalım timsahları görebilecekmiyiz.

Kanolar yaklaşık 10-12 kişinin tek sıra halinde oturabildiği daracık bir alan. Oturmak dediysem altınızda küçücük, yere yakın sadece 5cm yüksekliğinde bir oturak var. Ayaklarınızı önde oturanın yanlarına doğru uzatıyorsunuz ya da bağdaş kurma şeklinde topluyorsunuz. Elinizi kolunuz sarkıtmadan, nehir sularına sokmadan kano içerisinde tutuyorsunuz.

Neden böyle yapmamız gerektiği anlatıldı. Şu ana kadar sadece 1 defa bir timsahın insana saldırdığı söylendi. Kano turunda kanoyu süren kişiyi yemiş.

Timsahlara, hayvanlara zarar vermiyorlar. Onlarla yaşamayı öğrenmişler. Kanoyu idare eden kişide bindikten sonra nehir üzerinde gezimize başladık.

Nehirde timsahlar olduğu için kanoda dengeyi bozmadan uslu uslu yol alırken, duyduklarımızdan sonra hiçbirimizde ses yok.

Hepimiz oldukça sakin bir şekilde kuş cıvıltıları eşliğinde nehir üzerinde süzülürken bir yandan da yaban hayatını gözlemledik. Ama öyle denildiği gibi timsahları göremedik.  

Parkta yürüyüş de yapabilirsiniz. Ancak rehberimiz daha önceki yıllarda yürüyüş sırasında bazı hoş olmaya hayvan saldırısı olduğu için bu yürüyüşlere çok sıcak bakılmadığını söyledi. Biz böyle bir yürüyüş yapmadık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kanolardan indikten sonra kanoda gördüğümüz nehrin üzerine kurulmuş asma köprüye yaklaşık 5 dakika yürüyüş sonrasında ulaşıyoruz.

Yaklaşık 100 m’lik çelik asma köprü üzerinde 2 kişi yan yana yürüyebilir.

Köprüden geçip otele gitmek üzere jiplerimize biniyoruz. Aklımızda gördüğümüz yerlerin güzelliği.  

Otele dönerken yolda doğal ortamda yaşayan keçileri ve Hindistan’da çok fazlasını gördüğümüz ama burada pek görmediğimiz tuk tuklar geliyor.

Chitwan’da Milli Parkında eğer vaktiniz varsa yapılabilecek 16 farklı etkinlik varmış. Bunlar fil safarisi, dağ tırmanışı, vahşi hayat foto safarisi, kano safari, köy yürüyüşü, ormanda yürüyüş safarisi, kuş gözlem turu, fil besleme merkezi, Chepang Tepesine dağ yürüyüşü, ipek çiftliği turu, vahşi hayat izleme kulesine gece turu, jip ile safari, Tharu kültürel dans şovu, göl turu.

Chitwan’ın iki ana girişi vardır: Doğuda Sauraha, batıda ise Meghauli Köyü. Biz Chitwan Milli Parkı’na gitmeden önce Sauraha kasabasına geliyoruz. Kasabada her yer vahşi hayatı anımsatacak şekilde hayvan figürleri ile donatılmış.

Hatta bazı evlerin önünde gördüğümüz ayaklarından zincirlenmiş filler görünce biraz üzüldük. Nedenini sorduğumuzda fillerin köylerdeki ekinlere zarar verdiklerini, o yüzden bu şekilde zincirlediklerini söylediler. Bu görüntü içimizi sızlatırken aklımızda birçok soru kalmıştı?  

Sauraha’da heyecan verici bir tatil yanında dinlendirici bir tatil de yapabilirsiniz. Bölgede hem düşük bütçeli oteller hem de lüks tatil köyleri var. Kaldığımız otel Landmark Forest Park oteli tavsiye ederiz.

Bu arada fotoğraflarımızda alnımızda gördüğünüz kırmızı nesnenin anlamını da anlatalım. Alnımıza konulan nesne kırmızı tika yani yoğurt, lor ve pirinç karışımından oluşmakta. Nesli’ye “tika” sürülme videomuz aşağıda.

https://www.youtube.com/shorts/M_hEBnnh1YY?feature=share

Nepal’e geldiğimiz tarihler Nepal’in en büyük festivali olan Vijaya Dashmani’ye denk geldi. Denk geldi diyoruz özel olarak planladığımız bir şey değildi. Vijaya Dashami ya da Dashain Nepal’de kutlanan en büyük ve en uzun Hindu festivaldir. Dashain festivali 15 gün sürer ve bu süre boyunca Nepal Hinduları birçok tören ve gelenek gerçekleştirir. Dashain festivali genellikle Ekim ayında başlar ve Nepal’deki en uzun resmi tatildir. Tüm okullar, ofisler ve hükumet ofisleri festivalin 15 günlük süresi boyunca kapalıdır.

Festivalde, Lord Ram’ın düelloda Ravan’ı yenmesi ve Tanrıça Durga’nın bufalo-şeytan Mahisasur’u ve diğer birçok iblisi yenmesi gibi Hindu Tanrılarının Şeytanlar üzerindeki çeşitli zaferlerini kutlar. Kısacası festival bir bütün olarak iyiliğin kötülüğe karşı zaferinin kutlanmasıdır. Dashain sırasında aile üyeleri bir araya gelir, sevdikleriyle kutlamak için genellikle uzun mesafeler kat ederler. Uçurtma uçurmak, Dashain döneminde popüler bir gelenektir. Hindular, uçurtmaların yağmur tanrısına daha fazla yağmur göndermeyi bırakması için bir mesaj olduğuna inanırlar. 

Ping adı verilen salıncaklar birçok alana kurulur. Bambu salıncaklar ülkenin birçok yerinde kutlama yolu olarak inşa edilir. Bazı salıncakların yüksekliği 20 fitin üzerindedir. Özellikle çocuklar arasında ünlüdür.

Tanrıça Durga’yı onurlandırmak için keçi, manda veya tavuk gibi hayvanları kurban etmek oldukça yaygındır. Et daha sonra aile ve arkadaşlar arasında paylaşılır. Bu ritüeli de yol kenarlarında gördük.

Akşam otelimizde Tharu dansını izledik. Tharu halkı, yüzyıllardır Nepal’in ovalarında yaşayan yerli bir etnik gruptur. Tharu Stick Dansı, özellikle Chitwan’da Tharu halkının dansıdır.

Geleneksel Tharu müziği eşliğinde yapılan dans, Tharu yaşamının yönlerini, birliği ve doğayla derin bir bağlantıyı sembolize eden sopalarla ritmik hareketler içerir. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Chitwan’a nasıl gidilir?

Havayolu ile

Katmandu’dan Bharatpur Havaalanı’na uçabilirsiniz. Bharatpur Havaalanı  Chitwan Bölgesine hizmet veren iç hatlar havaalanıdır. Chitwan Milli Parkı’na ana turist kapısı olarak hizmet vermektedir. Katmandu’dan her gün yaklaşık yedi uçuş vardır ve yolculuk 25 dakika sürer. 

Otobüs ile

Chitwan’ın ana otobüs terminali, kasabanın kuzeydoğusunda bulunan Bachhauli Otobüs Terminalidir. Chitwan’a ulaşmanın en kolay yolu Katmandu’dan ya da Pokhara’dan kalkan ve  5-7  saat  süren turist otobüsleridir. Otobüsler sabah saat 7.00 civarında kalkmaktadır. Son durak, Bachhauli turist otobüsü terminalidir ve Sauraha’ya 15 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Araç kiralayarak

Seyahat acenteleri ve oteller Pokhara veya Katmandu’dan Chitwan’a özel bir araç tahsis edebilirler. Yolculuk her iki şekilde de yaklaşık 5 saat sürer.

Chitwan’dan tekrar Katmandu’ya geri dönüyoruz. Yine yolumuz uzun, yine yollar çok bozuk.

Yola çıkmadan Uzak Doğu’nun en çok sevilerek tüketilen meyvesi muzu dalıyla alan rehberimiz bizlere ikram ediyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.