Hayallerimizin peşinden gitmek bizim en büyük hedefimizdir. Ülkemizde Dünya’nın en büyük mozaik müzeleri arasında ikinci sırada yer alan Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesini ve Hatay Arkeoloji Müzesini görmüştük.
Sıra Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Bardo Müzesini görmeye gelmişti. İşte yine bir hayalimizi gerçekleştirmek üzere rotamızı Tunus’a çevirdik.
Haydi o zaman hazırlıklar başlasın yola çıkıyoruz. İstanbul hava imanından Nouvelair hava yolları ile saat 09.50’de Tunus’un başkentine uçuyoruz. Tunus’a Türk Hava Yolları dahil olmak üzere bir çok hava yolu şirketinin direkt uçuşları var. Yerel saat ile 10.50’de Tunus’ta olacağız. Yaklaşık 2.5 saatlik yolumuz var. Tunus ile aramızdaki saat farkı 2 saat. Tunus bizden 2 saat geride.
Haydi hem uçalım hem de size Tunus hakkında bilgiler verelim. Tunus ya da resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar. Tunus Türk’lerden vize istemiyor. Bu nedenle burası gezginlerin kolayca gelebilecekleri bir destinasyon. Tunus’un başkenti yine Tunus (Türkçede ülke ile aynı isme sahip olan şehir, uluslararasında Tunis ismiyle biliniyor). Tunus’un resmi dili Arapça ancak nüfusun çoğunluğu Fransızca bilmekte. Tunus halkının %99’u Müslüman’dır. Tunus’un para birimi Tunus dinarı ve 1 Tunus Dinarı=10.88 Türk Lirası (Kasım 2024).
Tunus bayrağı kırmızı bir zemin ve tam ortasındaki beyaz bir daireden oluşur. Beyaz dairenin içerisinde kırmızı renkli hilal ve beş köşeli yıldız bulunur. Hilal ve yıldız İslamiyetin simgesi olarak kullanılmakta olup, kırmızı renk ülkenin bir dönem bağlı bir vilayeti konumunda olduğu Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştirilen direnişi ifade etmektedir.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tunus Kartaca havalimanına geldik.
Pasaport işlemlerinde geçip valizlerimiz alıyoruz ve bizi bekleyen otobüsümüze binerek başkent Tunis’i gezmeye başlıyoruz.
Kasbah Meydanı
İlk durağımız Kasbah Meydanı. Meydanda yer alan Kasbah Ulusal Anıtı ya da kısaca Ulusal Anıt olarak adlandırılan anıt önemli bir semboldür. Anıt, 1989 yılında Tunuslu heykeltıraş Abdelfattah Boussetta tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Anıt Tunus kimlik kartlarında arka plan resmi olarak da yer almaktadır.
https://www.youtube.com/shorts/yu7PdOm-FXc?feature=share
Meydanın çevresinde Belediye ve Hükümet Binası bulunmakta. Yakınında ise Medina yani eski şehir bulunmaktadır. Kasbah Meydanından şehrin ara sokaklarında ilerleyerek Medina’ya gidiyoruz.
Tarihi sokakları, birbirinden güzel kapıları gerçekten çok ilgi çekici.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tunus Medina’sı
Medina ahşap hediyelikler ve birçok değişik ürün bulabileceğimiz bir yer. Birazcık bizim Kapalı Çarşıyı anımsattı ama ancak 1-2 kişinin yan yana geçebildiği daracık ve labirent sokakları görünce beklentiniz yüksek olmasın deriz. Küçük hediyelik eşya dükkanları, sokak aralarda eski mescitler var.
Ürünler biraz pahalı. Neredeyse malın değerinin 3 katından başlıyorlar fiyat söylemeye. Eeee biz ne yapıyoruz. Tabi ki pazarlık şart diyoruz. Fiyatlar pazarlıkla neredeyse yarı yarıya azalıyor.
Ayrıca yemek yiyebileceğiniz veya bir şeyler içebileceğiniz restoran ve kafeler de bulunmakta. Bazıları ise sadece sokak yemeği satıyor. Medina’da çok rahatlıkla 2-3 saat geçirebilirdiniz. Ama bizim gibi grupla geldiyseniz sadece 40 dakikanız var demektir.
https://www.youtube.com/shorts/NVcx4AzSurI?feature=share
Zitouna Cami (Zeytuna Cami)
Merkezde Zitouna Camii var ve maalesef kapalı. Camiler namaz saati dışında kapalı. Turistik olarak gezemiyorsunuz. Fas’ta da aynı durumu yaşamıştık. O nedenle gruptaki bazı arkadaşlar gibi bu durumu hiç yadırgamadık.
Tunus’un sembolü haline gelen Al Zeytuna Cami ya da Zeytune Cami Kuzey Afrika’nın İslami ilim merkezlerinden bir tanesi. Cami MS 864 yılında inşa edilmiş olup kentteki en eski camidir. Dokuz girişi ile 5.000 m2 lik bir alanı kaplamaktadır. Mimarisi mermer, granit ve Kartaca şehrinden getirilen antik taşlarla süslenmiş. Bu haliyle İspanya’daki Cathedral-Mosque of Cordoba’ya ilham kaynağı olmuş.
https://www.youtube.com/shorts/fVE55fojPT4?feature=share
Hammuda Paşa Cami
Tunus Medina’sında yer alan cami, 1655 yılında Tunus beyi Hammuda Paşa Bey tarafından inşa edilmiş. Hammuda Paşa Camii, Türk mimarisi ile tanınır. Sekizgen minaresi ve dikdörtgen sahına sahiptir.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Bab el Bhar (Porte De France)
Bab el Bhar (Porte De France) Fransa Kapısı olarak da bilinir. Eski şehri modern şehirden ayıran sınır kapısı gibidir.
Tunus Medinası ile modern şehir arasındaki ayrımı işaretler. Kapı, alçaltılmış bir kemerden oluşur ve tepesi siperlikli bir korkulukla kaplıdır.
Bir efsaneye göre eskiden deniz buraya kadar uzandığı için Bab-el Bahr (deniz kapısı) ismini almış. Fransız sömürgesi zamanında Port de France ismini almış. Çevresindeki yapılar yıkılmış ve sadece kapı kalmış.
https://www.youtube.com/shorts/826B106uA1s?feature=share
Habib Bourguiba Bulvarı
Başkent Tunis’in en hareketli, en turistik caddesi. Caddenin bir ucunda saat kulesi diğer ucunda Bab El Bhar ve Medina bulunuyor. Ünlü İslam düşünürü İbn-i Haldun’un bir heykeli, Habib Bourguiba’nın heykeli ve St.Vincent de Paul Katedrali de bu cadde üzerinde.
İbn-i Haldun’un heykeli
St.Vincent de Paul Katedrali karşısında bulunur. Kimdir İbn-i Haldun? İbn Haldun Kahire’de doğmuş 1332-1406 yılları arasında yaşamış modern tarih yazımının, sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden kabul edilen 14.yy düşünürü, devlet adamı ve tarihçisidir. Ayrıca İslam aleminde Liberalizm ilkelerini kitaplarında bulunduran ilk Müslüman düşünür.
St.Vincent de Paul Katedrali
Katedral, 1897 yılında tamamlanmış olupVincent de Paul’a adanmıştır ve Tunus Katolik Başpiskoposluğu’na bağlıdır. Mimarisi iyi ve bakımlı. Giriş ücretsiz. Programımız daha fazla izin vermediği için katedrali sadece dışarıdan fotoğraflayabildik.
Bu Katedralin karşısında “Tunus’u Seviyorum” tabelası bulunmaktadır. Ayrıca bölgede bir askeri tankın ve bazı askerlerin varlığına da dikkat edin.
Otobüsümüze binerek Sousse şehrine doğru yola çıkıyoruz. Sousse şehrinde konaklayacağız.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Sousse Şehri
Sousse ‘ye geldik. Otelimize gidip dinleneceğiz. Yarın gezmeye devam. Sousse ya da Susa şehri turizm merkezidir.
Akdeniz kıyısında Hammamet körfezinde yer alan şehir aynı zamanda geleneksel bir zeytinyağı ve tekstil merkezidir.
Sousse Medinası UNESCO tarafından 1988’de Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiş olup İslam’ın ilk yüzyıllarının mimarisinin tipik bir örneğidir. Bir Kasbah, surlar ve Sousse Ulu Camisi’ni kapsar.
Sousse Medinası, tarihi boyunca korsanlığa ve denizden gelen tehlikelere maruz kalmış arkeolojik komplekstir.
https://www.youtube.com/shorts/wt7eHKCEl8s?feature=share
Ulu Cami MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır.
Medina Ulu Caminin hemen yanında. Medina’ya girdiğinizde dükkanların neredeyse hepsinde ahşap/mozaik dekorasyonlar, kıyafetler, güneş gözlükleri, baharatlar, ayakkabılar vb. şeyleri görebilirsiniz. Hatta plastik bir kutuda ki kaplumbağalardan alabilirsiniz.
Burada yemek yemek isterseniz çok ucuz.
Sousse Marina‘sında gördüğümüz gemiler eski zamanları hatırlatan güzel görünümleri ile dikkat çekici
Sousse’de isterseniz plajlarında denize girebilirsiniz.
İsterseniz şehri turistik gezi trenleri ile dolaşabilirsiniz.
Tunus gezimizde biz hangi şehirleri dolaştık.
Haritada görüldüğü gibi başkent Tunis’den başladığımız gezimizde Sousse, Monastir, El Jem, Kairouan, Sidi Bouzid, Tozeur, Matmata şehirlerini gezdik. Sizlerle paylaşacağız.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı