Kıbrıs’ta gezilecek yerlerin başında kaleler gelir. Karpaz-İskele’de Kantara Kalesi, Girne’de St. Hilarion Kalesi ve Buffavento Kalesi ve tabi ki Girne Kalesi.
Girne Kalesi (Girne Castle)
Girne’ye gelince ilk iş Girne Kalesine gitmektir. Biz de öyle yaptık ve kaleye gitmek için 20 Temmuz Kordon Boyuna uzandık. Arabamızı park ettik. Kıbrıs’ta araba için park yeri sorunu yok. Arabanızı yol kenarına park ediyorsunuz. Park ücreti de ödemiyorsunuz. (Ücretli otoparklar da var tabi).
Kaleye girdiğinizde tanıtım ofisinden bilgiler alabilirsiniz.
Antik kaynaklar kaleden ilk kez 1191 yılında Üçüncü Haçlı Seferleri esnasında Aslan Yürekli Richard’ın Kıbrıs’ı fethettiği zamanda bahsetmektedir.
Kale dikdörtgen konumda inşa edilmiştir. İlk inşa edildiğinde küçük bir kale olan Girne Kalesi 1208-1211 yıllarında Lüzinyan Kralı John d’Ibelin zamanında geliştirilmiştir. Kale savaş zamanlarında sığınma yeri, barış zamanlarında ise dinlenme yeri olarak kullanılmıştır.
Kale 1373 yılında Ceneviz saldırılarında büyük tahribata uğramıştır. 1489 yılında Venediklilerin savunma planlarına göre geliştirilmiş ve bugünkü halini almıştır.
1570 yılında Osmanlı Ordusuna teslim olmuştur. Lüzinyan Kalesine girerken Osmanlı Amirali Cezayir’li Sadık Paşa’nın mezarı bulunmaktadır.
Kale içerisinde kalenin su ihtiyacını karşılamak için sarnıç ve mahkumlar için zindanlar bulunmaktadır.
Lüzinyan dönemine ait zindan odalarında Kral I.Peter döneminde yaşanmış gerçek olaylara bağlı kalınarak canlandırmalar yapılmış.
Zindanlara girerken girişte 13 yaşın altındaki çocuklar için sakıncalı görsellerin olduğu uyarısı yapılmış. Gerçekten çocuklu ailelerin buraya girerken bu uyarıyı dikkate almaları yararlı olur düşüncesindeyiz.
İşte zindanlarda gerçekte yaşanan olayların hem hikayeleri hem de görsel canlandırmaları verilmiş.
Zindanlarda çıkıyoruz.
Kale içerisinde Bizans Kilisesi-St. George Kilisesini görüyoruz.
12.yy Bizans yapısı olan kilise Bizans ve Lüzinyan dönemlerinde bağımsız bir yapı idi. Venedik döneminde kale içerisine alınmıştır.
Kalenin bir başka köşesine Venedik Kulesine gidelim. Venedik Kulesi erken XVI.yy Venedik dönemi mimarisi özelliklerini yansıtıyor. Kulede Venedik askerlerinin top atışı hazırlığı ve çalışmalar canlandırmalar ile anlatılmış.
Kaledeki bir başka kule ise Lüzinyan Kulesi.
Kule Kıbrıs Kralı John d’Ibelin tarafından inşa ettirilmiştir. Kraliçe Alice de Champagne veya Haçlılar Kulesi olarak ta adlandırılmıştır.
İki katlı olan yapıda asker canlandırmaları, bayraklar yer almaktadır.
Kalede bir sergi salonu daha doğrusu ismi dikkatimizi çekti. William Dreghorn Konferans Salonu.
Maalesef sergi salonu kapalıydı, içini göremedik ama William Dreghorn’un kim olduğunu öğrendik. Özellikle Girne ile ilgili özgün resimleri burada sergileniyormuş.
William Dreghorn ismini ilk kez Gazimağusa‘da gezerken bir sokağa verilmiş isim olarak görmüştük. Merak etmiştik. Sokağa ismi verilecek kadar Kıbrıs için ne önemi vardı ve kimdi ? Sorduk ve öğrendik.
William Dreghorn, Kıbrıs’ta iz bırakmış ve Kıbrıs’ı çok sevmiş ve Kıbrıs için önemli bir insan. 2001 senesinde, hayata gözlerini yuman “Bill” olarak bilinen, bilim insanı. Dr. Dreghorn, 93 yıllık ömrüne, çok önemli çalışmalar sığdırmış ve Kıbrıs Jeolojisi ile çok ilgilenmiş. William Dreghorn bir İngiliz, jeolojik çalışmalar yapmak maksadıyla, 1968 senesinde Kıbrıs’a gelmiş, Limasol’da uzun yıllar yaşamış, 1974 sonrasında, önce Girne, 1995’ten itibaren Gazimağusa’ da yaşamış ve son nefesini yine burada vermiştir. Buradaki İngiliz Mezarlığına defnedilmiştir. Fotoğraf:
http://www.cyprusexplorer.globalfolio.net/eng/bibliography/autors/dreghorn/index.php
Girne Kalesinin surlarının üzerine çıktığınızda muhteşem manzaralar göreceksiniz.
Girne Kalesinde görülmesi gereken ve efsanesi olan bir müze var. Batık Gemi Müzesi.
Batık Gemi Müzesi (Shipwreck Museum)
Batık Gemi Müzesi Girne Kalesinin içinde. Kaleyi gezerken mutlaka uğranmalı. İçerisinde Dünyanın en eski ikinci batık gemisinin (gerçi Uluburun Batığı bulunana kadar en eski ünvanını koruyordu) hikayesini, kendisini ve erzaklarını görebilirsiniz. Ayrıca Müze içerisinde Neolitik Köy Yerleşimi, Kırnı Mezarı veAkdeniz Köyü Mezarına ait canlandırmalar yer almakta.
Batık gemi efsanesi. Ama öyle bir efsane ki bu sefer çooook gerilere gideceğiz. Yaklaşık 2300 sene kadar. Yer Kıbrıs Girne Limanı. Bir gemi kalkış için son hazırlıklarını yapıyor. Kontroller yapılıyor. Yük kontrolü tamam. İçi zeytinyağı, badem, şarap dolu yüzlerce amfora yerleştirilmiş. Geminin 4 mürettebatı için gerekli erzaklar tamam. Ve yelkenler foraaaaaa.
Kısa bir süre sonra ne olacağını tahmin bile edemezler. Nereden bilsinler limandan ayrılışın son olacağını ve son seferleri olacağını. Birisi söylese herhalde güler geçerlerdi.
Kıyıdan ayrıldılar. Ama bir aksilik vardı. Henüz daha yol bile alamamışken, kıyıdan yaklaşık 1 mil uzaklıkta gemi batmaya başladı.
Yaklaşık 30 m derinliğe sessizce gömüldü. Öyle bir sessizlik ki tam 2300 yıl sürdü. Yıllar yılları kovaladı ve 1965 senesine gelindi. Geminin sessizliğini Kıbrıslı Rum sünger dalıcısı 20 Kasım’da bozdu. Andreas Karolou isimli sünger dalıcısı batık gemiyi keşfetti.
Sıra geldi bu batık gemiyi denizden çıkarmaya. 1967 yılında 54 kişilik bir grup Pennsylvania Üniversitesinde görevli arkeolog Michael Katzev yönetmeliğinde işe koyuldular. Tıpkı bir puzzle çözer gibi parça parça gemiyi çıkarıp yeniden monte ettiler. Gemi yaklaşık 15 m uzunluğunda ve 4.4. m genişliğindeydi. Gemi yapımında oldukça sağlam bir malzeme olan kızıl çam kullanılmıştı.
Girne batığı denilen bu gemi günümüze ulaşmış en iyi durumdaki antik batıktır.
Müzede içindeki, kargosu, 400 adet amfora, 9000 kadar badem ile sergilenmektedir.
Geminin mürettebatının dört kişi olduğu bulunan araç ve gereçlerin dörder adet olmasından tahmin edilmektedir. Gemi batığında 4 kaşık, 4 tabak, 4 tuzluk, 4 kadeh bulundu.
Batık Gemi Müzesinde Neolitik Köy Yaşamı ile ilgili canlandırmalar bulunmakta
Girne’nin yaklaşık 10 km doğusunda yer alan Vrysi Neolitik Köy Yaşamına ait buluntular sergilenmekte.
Kırnı Mezarı (Kırnı Tomb) Erken ve Orta Tunç dönemlerine ait Kırnı Köyünde bulunmuş bir mezar canlandırması ile bu mezarda ele geçen buluntular sergilenmektedir.
Akdeniz Köyü Mezar Kazısı: Müzenin üst katına çıktığınızda Helenistik dönemden erken Bizans dönemine kadar kullanım gören mezarın maketi ve buluntular sergilenmektedir.
Videolarımızın daha fazlasını youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz. Kanalımıza abone olmayı unutmayııııınnnnnnnn……….
Yorum Bulunamadı