İbrahim Paşa Sarayı, Adını Pargalı Damat İbrahim Paşa’dan alır, daha önce “At Meydanı Sarayı” olarak bilinen yapı İbrahim Paşa’nın Kanuni’nin kız kardeşi ile evlenmesinden sonra İbrahim Paşa Sarayı olarak anılmaya başlanmıştır. Saray 1983 yılından beri Türk ve İslâm Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Hanedan dışında bir kişinin edinebildiği tek Osmanlı sarayı olma özelliğini koruyan ve tarihinde pek çok düğün, şenlik ve kutlamanın yanı sıra, karışık dönemler ve isyanlara da sahne olmuş, İbrahim Paşa’nın 1536’da boğdurulmasından sonra da aynı adla anılmış, kışla, elçilik sarayı, defterhane, mehterhane, dikimevi ve cezaevi gibi işlevler yüklenmiştir.
Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir.
Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminin örneklerini sergileyen müzedeki eserler, İslam dünyasının farklı köşelerinden toplanmış. Müzede el yazması, ahşap, cam-metal-seramik ve etnografya bölümlerinde el yazması Kuran-ı Kerim’ler, minyatürler, antik halılar gibi eşsiz Türk ve İslam eserleri bulunuyor.
Müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. Müzenin halı koleksiyonunda 1.700 parçadan oluşan, Selçuklu, Osmanlı, Anadolu, İran, Kafkas halıları ile birlikte ve ünlü Uşak halıları gibi dünyanın en eşsiz halı koleksiyonu sergileniyor. Zengin halı koleksiyonu nedeniyle müzeye aynı zamanda Halı Müzesi de deniliyor.
2012 yılında restorasyon geçiren müze, 1984’te Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü ve 1985’te Avrupa Konseyi-UNESCO’nun çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki ödülünü almış.
Müzeden bahçeye çıktığınızda asırlık ağacı görebilir, Sultanahmet Meydanına Dikilitaş ve Sultanahmet Cami’sine karşı oturarak dinlenebilirsiniz.
Pazartesi günleri kapalı olan müze yaz döneminde(1 Nisan-31 Ekim) saat 09:00-17:30; kış döneminde(31 Ekim-1 Nisan) saat 09:00-17:00 arası açıktır. Giriş ücreti 50TL. Müze kart geçerlidir.
Yorum Bulunamadı