Ankara’dan başladığımız Doğu Anadolu Turumuzun ilk durağı olan Erzincan’a geliyoruz. Yaklaşık 10 saat süren yolculuk sonrası otobüsün radyosundan gelen güzel bir müzik eşliğinde rehberimiz Derya Hanım’ın sıcacık günaydın sesiyle gözlerimizi oğuştura oğuştura açıyoruz. Rehberimiz Derya Hanım’ı ilk kez bu turda tanıdık. Daha sonra birçok kez onunla değişik turlara gittik. Yurt içi ve yurt dışında katıldığımız birçok turda çok değişik rehberlere rastladık. Derya Hanım tanıdığımız rehberler arasında en iyilerden birisi. Daha sonra kendisiyle arkadaşlığımız devam etti.
Erzincan yaşadığı büyük deprem felaketlerine rağmen doğası, tarihi, kültürü ile gezginleri, Munzur Dağları ve Fırat Nehri’nin sunduğu imkanlarla doğa sporu tutkunlarını cezbeden, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bir şehir. Yöre halkının söylediği gibi “Dört tarafı dağ ortası bağ” denilen Erzincan’da gezilecek yerleri tamamlamak için en az 3 gün gerekir. Ancak biz tur programına göre hareket etmek zorundayız. Rotamızda ne varsa o çıkacak bahtımıza.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
İşte Gürlevik Şelalesi‘ndeyiz. Muhteşem manzarayı seyrediyor, temiz havayı ciğerlerimize çekiyoruz.
Bizler için hazırlanmış kahvaltı sofrasının başına geçiyoruz. Temiz havadan mı, gezide olmaktan mı yoksa muhteşem manzaradan mı bilinmez tıka basa doyuyoruz. Sonrası mı tabi ki Gürlevik Şelalesi fotoğrafları çekiyoruz.
Gürlevik Şelalesi ya da Girlevik Şelalesi Erzincan il merkezine 33 km uzaklıkta, Çağlayan beldesinde, aynı isimli köyün sınırları içerisinde. Buraya yerli halk Çağlayan Şelalesi de diyor.
Şelalenin suları Munzur Dağı tarafından gelen 9 tane farklı derenin bir dere yatağı üzerinde bir araya gelmesi ile oluşmakta ve üç kademe halinde, 30–40 m yükseklikten düşmekte. Şelale çevresi mesire alanı haline getirilmiştir. Gürlevik Şelalesi hem yazın hem de kışın yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Kışın şelale suları donmakta, buz tırmanıcıları için gösteri alanına dönüşmekteymiş. Kışın oluşan sarkıtlar buzul tırmanışı yapmayı sevenlere harika bir fırsat oluyormuş.
Nasıl gidilir? Bu muhteşem manzarayı ve şelaleyi görmek için Erzincan’a geldiğinizde şehir merkezi ile şelale arasında karşılıklı seferler düzenleyen araçlarla Gürlevik Şelalesine gidebilirsiniz. Haftanın her günü 30 dk. ara ile Erzincan 13 Şubat minibüs duraklarından Çağlayan Gürlevik minibüsleri hareket ediyor. Erzincan’dan Çağlayan’a son minibüs saati: 20.30, Girlevik Şelalesi’nden son minibüs saati ise 19.30. Gecenin tüm yorgunluğunu üzerimizden atıp Gürlevik Şelalesinden ayrılıyoruz.
Bu güzellikten bir başka güzellik için Ekşisu‘ya Ekşisu Mesire Alanı’na gidiyoruz.
Ekşi Su Mesire Alanı Erzincan şehir merkezine 13 km uzaklıkta. Ekşi Su Mesire Alanı sanki tüm enerjiyi depolamamız için tasarlanmış.
Oyun alanları, eğlence havuzları, yürüyüş parkurları, yöresel yemekleri ve maden suyu kaynakları bakımından zengin bir alan. Piknik alanındaki maden suyu akan ve ücretsiz olarak halkın yararlandığı çeşmeler çok popüler. Ayrıca doğal maden suyunun yanı sıra tatlı su, kaplıca suyu ve kükürtlü su ile bazı rahatsızlıklarına şifa arayanların vazgeçilmez adresi. Sıcaktan mı bunaldınız, kentin kalabalıklığından mı sıkıldınız gelin Ekşisu Mesire alanına rahatlayın.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Erzincan şehri panaromik gezide değişik mimariye sahip Terzi Baba Camii’yi görüyoruz. Maalesef tur programında olmadığı için durup içini gezemiyoruz. Terzibaba Camii Erzincan şehir girişinde değişik mimarisi hemen göze çarpmakta. Değişik Kubbesi ve minareleri ile Erzincan’ın simgeleri arasına girmiş.
Erzincan’dan olmazsa olmaz bakır hediyeliklerimizi ve leblebilerimizi almak için Bakırcılar Çarşısında serbest zaman sonrası Erzurum’a doğru yola çıkıyoruz.
Yolumuz üzerinde Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi’ni göreceğiz.
Türbe 1192 yılında ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmış. Mama Hatun Saltuklu Beyi II. İzzeddin Saltuk’un kızıdır. Mama Hatun Türbesi Ahlat kümbetlerini andırmakla birlikte dilimli gövdesi, duvarları ile Anadolu’da benzerine rastlanmayan, mimari yapısı ve planı ile kendine özgün bir yapıdır. Türbenin ortasındaki ana bölümü yuvarlak bir kuşatma duvarı çevirmiştir.
Foto: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/erzincan/gezilecekyer/mam-hatun-hani
Türbenin silindirik gövdesinin üzeri dilimli konik bir külah ile örtülüdür.
Giriş kısmı yuvarlak kemerli olup, yonca yaprağı biçiminde bir niş içerisine yerleştirilmiştir. Kümbetin yanında kervansaray, hamam ve bir de mescit bulunmaktadır.
Türbe kapısı üzerinde bulunan 5 kitabenin dördünde kurandan alınan ayet, Hazreti Muhammed ile 4 Halifenin adlan, birinde ise mimarın adı yazılıdır. Kümbetin üzerindeki kitâbeden anlaşıldığına göre mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü`l-Ahval’dır.Anadolu’da başka örneğine rastlanmayan bir plan şeması ve mimari özelliğe sahiptir.
Erzincan’a geldiğinizde muıtlaka Böğert doğal maden suyunu içmelisiniz.
Erzurum’a yaklaşık 2 saatlik yolumuz var. Erzurum’da görüşmek üzere………
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı