Irgandı Köprüsü, Dünyada üzerinde çarşı, bina, arasta bulunan 9 köprüden birisidir. Bu 9 köprüden diğer sekizinin bulunduğu ülkeler; ikisi Fransa’da Pont de Rohan (Landerneau) ve Pont des Marchands (Narbonne), ikisi İtalya’da Ponte Vecchio Köprüsü (Floransa) ve Rialto Köprüsü (Venedik), ikisi İngiltere’de Pulteney Köprüsü (Bath) ve High Bridge (Lincoln), birisi Bulgaristan’da Osma Köprüsü (Lofça), birisi de Almanya’da Krämerbrücke (Erfurt)’ da dır. Bu köprülerden İtalya’da olan Ponte Vecchio Köprüsü (Floransa) ve Rialto Köprüsü (Venedik)’nü İtalya gezimizde görmüştük.
Dünya’nın sayılı köprüleri arasında kabul edilen tarihi Irgandı Köprüsü geleneksel el sanatlarının sunulduğu bir köprüdür. Türkiye’deki tek Arastalı Çarşı bulunan ve Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan köprü Gökdere üzerinde kuruludur.
Köprü II. Murad zamanında 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiş. Köprü 1854 yılında Büyük Bursa Depremi’nde hasar görmüş, Kurtuluş Savaşı’nda işgal kuvvetleri tarafından bombalanmış, Osmangazi Belediyesi tarafından yenilenerek 2004 yılında kullanıma açılmış.
Bursa’ya 1640 yılında gelen Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, köprünün üzerinde 200 dükkanın bulunduğu belirtilmekteyse de gerçekte köprü üstünde her iki tarafta 16 adet olmak üzere 32 dükkanın yapılmış olduğu, bunlardan kuzeydoğu ucundakilerden birinin mescide ayrıldığı, köprüyü taşıyan tek kemerin iki yanında ahır ve depoların bulunduğu bilinmektedir.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Irgandı Köprüsü’nün yapımı hakkında Evliya Çelebi’nin yazdıkları köprünün kapılarından birinde asılı olan tabeladan okuyabilirsiniz.
Orhan Gazi Bursa’yı fethettiği sırada, Tanrı uğruna savaşan yiğitlerden biri bu köprünün bulunduğu yerden “Çıkayım mı? Geleyim mi?” diye bir ses işitir. Bunun üzerin gazi asker hemen kılıç çekip “Çık bakalım ne yapabilirsin?” diyerek sesin geldiği yere doğru kılıcını vurur. Gazinin kılıcını yere vurmasıyla birlikte büyük bir gürültü ile hazine çıkar ve yer ırgalanıp sallanır, sarsılır.
Gazi hayrette kalarak şaşırır, iki yanına bakarak ne görse iyi? Derenin içi Fidka sikkeli altınlarla dolu. Hemen koşarak Orhan Gazi’ye başından geçenleri anlatır. O da: “Ne hayır ettin? Allah sana kısmet etmiş. Git Bursa’da hayrata sarfet.” diye emreder. Savaşçı, bütün malı evine taşıyarak onda birini Devlet Hazinesi’ne verdikten sonra kalanı ile büyük bir köprü yaptırır, işte Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.
Köprüye geldiğimizde köprünün sağında ve solunda karşılıklı aynı profile sahip dükkanlar karşılıyor. Bu dükkanlarda ebrudan hat sanatına, ahşap oymacılığından nakkaşlığa ve çiniciliğe kadar çeşitli el sanatları yaşatılmaya çalışılıyor.
Çok güzel sergi yapan sanat galerileri de mevcut.
El sanatları atölyelerinin yanında köprüde ayrıca oturup çay içebileceğiniz, kafeler bulunuyor.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı