Bugün sizlerle iki müzeye gidiyoruz. Yine “ilk”ler şehri Hatay’da kurulan ilk Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi ve Antakya Camları Müzesi
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi 2013 yılında açıldı.
Aslında bizim müzeye ikinci gelişimiz. Birimiz Ziraat Mühendisi birimiz de Biyolog olunca bitkiler ilgimizi çekiyor.
Müze yaklaşık 100 yıl önce inşa edildiği sanılan 2 katlı eski bir Antakya Evi. Yani buraya geldiğimizde hem tarihi hem de doğal güzellikleri birlikte görüyoruz.
Müze 4 ana birimden oluşmaktadır. Üst katlar ve teras 280 ayrı bitki türünün fotoğrafları, botanik bilgileri ve hangi amaçla kullanıldıklarını göstermek amacıyla ayrılmış.
Terasın altında ki bölüm ziyaretçilere sunmak amacıyla Hatay’a özgü bitki çaylarının, şerbetlerin, ve şurupların hazırlandığı mutfak olarak tasarlanmıştır. Müzede bitkiler için yazılmış yazıları okumak keyifli
Alt katlarda ki odalar aromatik bitkilerden elde edilen kullanıma hazır nihai ürünlerin sergilenmesi için kullanılıyor.
Binanın iç avlusu ve teras ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilecekleri bir alan olarak hizmete sunulmuştur.
Hatay’da tespit edilen bazı tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak amacıyla kurulan müzede 280 çeşit bitki tanıtılıyor. Cam kavanozlarda, el örgüsü sepetlerde kullanıma hazır sergilenen bitkiler arasında adaçayı, civanperçemi, tilki üzümü, oğulotu, fesleğen, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi örnekler verilebilir.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Ülkemizde tespit edilen endemik bitki türlerinin %10’u Hatay’da bulunuyor. Bereketli toprakları, hem iklimi hem coğrafik özelliği ile dünyanın en güzel bölgelerinden birisi olan ülkemizin Hatay’daki bitki çeşitliliğini sergilemek amacıyla kurulan ve alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyan, adeta ecza deposunu andıran müzeden ayrılıyor aslında ayrılmıyor yine konağın üst katındaki balmumu heykelleriyle sergilenen müslüman cerrahlarla ilgili ‘Doğrusunu Öğrenelim’ bölümünegeçiyor ve ilginç bir sergiye tanıklık ediyoruz. Değişik bir çok bilginin doğrusunu öğrenelim panolarından okumak keyifliydi. Daha önce geldiğimizde bu bölüm yoktu. Daha sonra eklenmiş.
Ziyaret saatleri: Müze Pazar günleri kapalı. Haftanın diğer günlerinde saat 08.00-17.00 açık. Giriş ücretsiz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Antakya Camları Müzesi
Antakya gezilecek yerler listesinde yer alan yapılardan biri de Antik Cam Evi’dir. Camın ilk keşfedildiği yerlerden birisi Antakya civarıdır. Binlerce yıl Antakya civarında gezgin cam atölyeleri cam objeler üretmişlerdir.
Kurtuluş Caddesinde Habib Çıkmazı sokağa girdiğinizde Müzeye ulaşabilirsiniz.
Antakya’da ilk sabit cam atölyesi Asaf Asfuroğlu öncülüğünde kurulmuştur. Artık müzelik hale gelen koleksiyon yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip eski Antakya Evinde “Antakya Camları Müzesi”nde sergilenmektedir.
Camın kullanımı ilk kez Mezopotamya’da MÖ 3. bin yılda bir eşya olarak insanoğlu tarafından kullanılmıştır. Sonraki; 1000 yıl boyunca değerli tasların taklidi olan cam objeler kullanılırken MÖ 1500’ lerde cam vazolar ve diğer objeler hızla yayılmaya başlamıştır.
Antakya’da ilk prototip cam örnekleri; Alalah Höyük kazılarında bulunmuştur. Cam üretim sanatını Diş Doktoru, Şadi Asfuroğlu devam ettirmektedir. Diş doktoru olmasına rağmen; cam üretim mesleğini; birikimlerine düşüncesini ve ruhunu katarak sanatsal yetenekleri ile yoğuran cam üfleme sanatçısı Asfuroğlu çalışma atölyesini müzeye dönüştürmüş durumda.
MÖ 1. yy sonlarına doğru cam yapımında “üfleme tekniği” ortaya çıkmıştır. MS 4. Yy’da Roma’da figür sahneli kesme camlar, yaldızlı camlar ve kafes kaplar üretilmeye başlanmıştır.
Antakya ve çevresinde sıvı ve kuru gıda saklamak amacıyla kullanılan çeşitli formdaki kavanozlar, şişeler, damacanalar üretilmiş.
Arkeoloji müzelerinde mevcut olan Evi’nde Roma, Bizans ve Fenike dönemlerinde yapılan gözyaşı şişesi, koku şişeleri ve ilaç, zehir saklama kapları, sıvı saklama kapları, cam bilezik, cam kolye, yüzükler ile cam sikkelerin röprodüksiyonlarını yapıyor.
Çok az bir giriş ücreti karşılığında Antakya Cam Evi’ni gezebilir ve burada satılan cam eserlerden satın alabilirsiniz.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yorum Bulunamadı