Muhteşem Abu Simbel Tapınağı ziyaretinden sonra Aswan’a 50 km uzaklıkta ki iki tanrıya adanmış olan Kom Ombo Tapınağına gidiyoruz.
Bu tapınak iki tanrıya adanmış. Tapınağın bir tarafı timsah tanrı Sobek’e, diğer tarafı ise şahin tanrı Haroeris (Büyük Horus)’e adanmıştır. Aslında Sobek ve Horus o dönemde birbirlerinin düşmanıymış. Ama nasılsa her iki tanrı da, Kom Ombo tapınağı ile onurlandırılmış.
Tapınak iki tanrıya adandığı için mi bilinmez mimarisi de değişiktir. Tapınaktaki her şey ana eksen boyunca simetrik olarak düzenlenmiştir.
Ancak tapınak geçen asırlar boyunca özellikle Nil Nehrinin taşması, depremler, başka yapılar için yapı malzemesi olarak kullanılması sonucu tahribata uğramış.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Tapınağın her iki yarısı da, klasik giriş kapısı ve hipostil salonundan oluşmaktadır.
Ön avludaki rölyefler – Tiberius’u adak sunarken tasvir ediyor. Sağdaki taş ekrandaki kabartmalar, şahin başlı Horus’u ve ibis başlı Thoth’u Neos Dionysos’un (Ptolemy XII) üzerine kutsama suyu dökerken, solda timsah başlı Sobek ayakta tasvir ediyor.
Kom Ombo Tapınağı, sadece Horus ve Sobek’e ibadet etmek için değil, aynı zamanda, Ptolemy hanedanını yüceltmek amacıyla da yapılmış.
https://www.youtube.com/shorts/uyiAt_fkz6w?feature=share
Tapınak rölyeflerinin bazılarında bu durum açıkça sergilenmiş. Giriş avlusunun sağ tarafındaki taş panoda, Sobek seyrederken, Horus ve Thoth’un Ptolemy XII’nin üzerine kutsama suyu dökmeleri tasvir edilir.
Kom Ombo Tapınağı sıra dışı bir tapınak. Zamanında tıbbi bir merkez olarak da kullanılmış. Duvarlarına tarihteki ilk doğum sahneleri resmedilmiş, tıbbi işlemlerde kullanılan tıbbi aletlerin kabartmaları yapılmış. Tapınağın belki de en ilgi çekici özelliklerinden birisi de doğum sandalyelerinde oturan iki tanrıça figürüdür.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Kom Ombo Tapınağı’na giriş ücretli. Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00.
Kom Ombo tapınağından ayrılırken 2-3 dakika yürüme mesafesinde ki Timsah Müzesi (Crocodil Museum)’ne giriyoruz. Giriş ücretsiz. Kom Ombo Tapınağı için aldığınız bilet burada da geçerli.
Timsah Müzesi (Crocodile Museum)
Antik Mısır’da tanrılarla ilişkilendirilen hayvanlar saygı görüyor ve kutsal sayılıyormuş.
Öldüklerinde ayrıntılı ve pahalı cenaze törenleri bile yapılmış. Kahire Mısır Müzesinde hayvan mumyalarına ayrılmış çok özel bir bölüm var. Gerçekten çok sıra dışı olan Timsah Müzesi 2012 yılında açılmış. Müzede timsah başlı Sobek ön planda. Tanrı Sobek’in farklı boyutlardaki heykelleri sergileniyor.
Timsah Müzesi’nde 300’den fazla timsah mumyası sergilenmekte. Timsah yumurtaları, timsah ceninleri de görülmeye değer. Müzenin içerisi çok karanlık. Gezilmesi 30 dakika sürüyor.
Çok sayıda mumyalanmış timsah ve timsah şeklinde heykellerin bulunduğu çok küçük bir müze. Mısır’da mumyalanmış birçok timsah bulunmuş. Bir zamanlar timsahlar bu tapınağın içinde ve etrafında dolaşırlarmış.
Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Kom Ombo Tapınağı ve Timsah Müzesi’ni gezdikten sonra gemimize dönüyoruz. Gemi kalkış saatimiz biraz gecikti. Kom Ombo Tapınağı’nın gece görüntüsü uzaktan bile olsa güzel.
Yorum Bulunamadı