İtalya’nın Puglia bölgesinde gezimize devam ediyor ve çizmenin tam topuğunda yer alan Lecce’ye geliyoruz.

Lecce ya da Salentino’ya girmek için şehrin üç kapısından birisi olan Napoli Kapısı yani Porta Napoli’ye gidiyoruz. Otobüsümüzden inip yürümeye başladık bile. Karşımızda L’obelisco Porta Napoli yani Porta Napoli Dikilitaşı.

L’obelisco di Porta Napoli (Porta Napoli Dikilitaşı)

Yapımından yaklaşık 200 yıl sonra bir trafik “döner kavşağı”na dönüştürülen Porta Napoli kapısı önünde yer alan Dikilitaş Sicilya Kralı Bourbonlu I. Ferdinand’ın onuruna dikildi. Mısır dikili taşlarını hatırlatan anıt, 1822ve 1826 yılları arasında heykeltıraş Vito Carluccio  ve iki oğlu  tarafından yapılmış. Anıt 20 m yüksekliğinde olup 14 bloğa bölünmüş ve yüzleri  “pusula” işlevi görüyormuş. Kuzeyde Brindisi, batıda  Taranto, güneyde Gelibolu, doğuda  Lecce.

Anıt üzerinde ki sembolik heykeller ise; kuzey yüzünde (Brindisi): Yunusa binen lirli Taras, lirli kanatlı Aşk Tanrısı, taçlı Bacchus; batı yüzünde (Taranto): at sırtında kahraman Phalanthos, pençelerinde şimşek taşıyan kartal, yunusa binen üç dişli mızraklı Taras; güney yüzünde (Gelibolu): bereketli ve sopalı çıplak Herkül, yaylı ve sadaklı Herkül, güneşle birlikte bir sunak üzerinde duran Yılan; doğu yüzünde (Lecce): başı bulutlarda olan kartal, Tanrı Pan, Minerva. Altta, kaidenin yüzlerinde, 15. ve 16.yy’daki Türk akınlarına karşı bir “siper” olan Terra d’Otranto Eyaletinin sembolü olan hilali ısıran bir yunus vardır. En üstte süsleme, yıldızlarla Aslan tarafından sembolize edilen göksel takımyıldızının büstü. 

Porta Napoli (Napoli Kapısı)

Şehrin üç kapısından birisi. Şehrin diğer iki kapısı Porta San Biagio  ve Porta Rudiae.  Şehrin tarihi merkezinin girişini simgeleyen zafer kemerli kapılar. Şehri savunmak için surları yaptıran Habsburg Hanedanı V. Charles’ın anısına 1548 yılında inşa edilen kapı. Kemerin tek bir  yuvarlak  kemeri ve ortasında V. Charles’ın Habsburg imparatorluk arması bulunan üçgen bir alınlığı destekleyen iki sütun bulunur. Orta kısımda, alınlığın altında Türkleri yok eden hükümdar olarak övülen hükümdar V. Charles’ı öven bir yazıt bulunmaktadır.

Yazıt tercümesi şöyle: İthaf kitabesi şu şekilde tercüme ediliyor: Hint Adaları’nda, Galya’da ve Afrika’da Ağustos zaferi kazanan İmparator Sezar V. Charles’a; asi Hristiyanlara boyun eğdiren, Türkleri terörize eden ve yok eden; eserleri ve öğütleriyle Hıristiyan dininin dünyaya yayıcısı; bu ilin yönetiminde bulunan, Türkleri ve imparatorluğun düşmanlarını Salento ve Japigia kıyılarından nasıl uzak tutacağını bilen Ferrante Loffredo; Üniversite ve Lecce’nin minnettar halkı bu kemeri 1548 yılında O’nun büyüklüğüne ve heybetine adadılar.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Piazza del Duomo (Duomo Meydanı)

Napoli Kapısı’ndan sokaklarda sağa sola bakınarak gezerken Lecce’nin en görkemli meydanı Piazza del Duomo’ya geliyoruz. Meydan üç taraftan tamamen çevrilidir ve tek girişi Via Giuseppe Libertini ve Via Vittorio Emanuele II’nin kesiştiği noktadır. Meydanda The Cathedral of Our Lady of Assumption (Lecce Katedrali), Bell Tower (Çan Kulesi), The Bishop’s Palace (Piskopos Sarayı) ve Palazzo del Seminario (Seminary Palas) bulunmaktadır.

The Cathedral of Our Lady of Assumption  (Duomo di Maria Santissima Assunta)

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi’ne adanan bir katedral. İlk olarak 1144’te inşa edilmiş, 1230’da onarım görmüş. 1659’da piskopos Luigi Pappacoda’nın emriyle mimar Giuseppe Zimbalo tarafından yeniden inşa edilmiş. Katedralin iki girişi var.

Ana giriş, katedralin yanında, yine meydanda ama yan tarafta, Başpiskoposun evine bakıyormuş. Yan cephede ise şehrin üç yeni koruyucu azizini kutlayan bir zafer takında iki melek tarafından desteklenen Aziz Oronzo, korkulukların üzerinde dururken, Aziz Giusto ve Fortunato görkemli portalı çevreler. Alınlığın tepesindeki arma Piskopos Luigi Pappacoda’nın “kuyruğunu besleyen” çılgın bir aslanı gösterir. Katedral içinde fotoğraf çekmek yasak.

Bell Tower (Çan Kulesi)

Duomo’nun sol tarafındadır. Lecce Piskoposu Luigi Pappacoda tarafından 17. yy’ın başında çöken Norman katedralinin yerine 1661-1682 yılları arasında yaptırılmıştır. Kule 72 m yüksekliğindedir. Kare planlı kule, yukarıya doğru giderek daralan beş kattan oluşmaktadır. Sonuncusu sekizgen olup, üzerinde Aziz Oronzo heykelinin bulunduğu majolika kubbe bulunmaktaymış ama biz gittiğimizde bu kat restorasyondaydı. Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00. Girişler her 20 dakikada bir yapılmakta. Giriş ücretli.

The Bishop’s Palace (Episcopio)

Nesli’nin arkasında görünen üstünde saat olan bina; Piskoposluk Sarayı, Duomo’nun sağ tarafında yer alır ve Lecce Başpiskoposu’nun ikametgahıdır.

The Seminary Palace (Palazzo del Seminario)

Piskopos Sarayı’nın sağ tarafında yer alan Seminary Sarayı, 1694 ile 1709 yılları arasında inşa edilmiş. İçerisinde, 2004’te Çağdaş Dini Sanat Trienali sırasında açılan Diocesan Kutsal Sanat Müzesi bulunmakta. Kentsel dini yapılardan gelen kutsal sanatın ana eserleri burada  Ayrıca sarayın içinde bir manastır bulunmakta. Zamanı olanlar için iyi bir fırsat. Ziyaret saatleri Manastır ve Müze için değişmekte. Manastır için: Kış 09.30-12.30, 16.00-19.00/ Yaz 09.30-12.30, 17.00-20.00. Müze Salı-Cumartesi için: Kış: 09.30-12.30, 16.00-19.00/ Yaz 09.30-12.30, 17.00-20.00.  Müze Pazar günleri için önceden ayarlanarak açılır. Giriş ücretli.

Lecce’de trüf mantarı

Böyle bir başlık dikkatinizi çekti değil mi? Kültürel yerleri anlatırken nereden çıktı mantar mağazası? der gibisiniz. Bizim de Lecce’de bir başka meydana doğru giderken trüf mantarı satan mağaza dikkatimizi çekiyor. Eeeee tabi ki hemen içeri giriyoruz.

Çalışma hayatımın 30 yılını alan mantarlar nerede olsa dikkatimi çekmekte. Dünyanın en kıymetli mantarlarından olan toprak altından köpeklerin yardımı ile bulunabilen siyah trüf mantarından bakalım neler yapılmış.

La Bottega del Tartufo mağazasında mevsiminde toplanan taze trüf mantarları, trüf yağı, trüf tereyağı, sos, trüf makarna, trüf kremaları, trüf sosları gibi değişik ürünler çok şık ambalaj yapılmış paketlerde satışa sunulmakta. Gerçekten hayranlık duyduğumuz mağazadan Piazza S. Oronzo meydanına gidiyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Piazza Sant’Oronzo (Sant’Oronzo Meydanı)

Burası, hem yerel halk hem de turistler için hareketli bir buluşma noktası olmasının yanı sıra önemli bir tarihî öneme sahip olan Lecce’nin ana meydanıdır ve karşımızda Palazzo del Seggio.

Palazzo del Seggio

 Daha çok “Il Sedile” olarak bilinen  Sant’Oronzo meydanında bulunan saray 16.yy’ın sonlarından kalma bir saray. Bina, 1588’de yıkılan eski binanın yerine, dönemin Venedik Belediye Başkanı Pietro Mocenigo adına 1592’de inşa edilmiştir. Siedel büyük sivri kemerlerle taçlandırılmış ve kupalarla süslenmiş bir sütunun bulunduğu dört sütunla karakterizedir.

Geçmişte çeşitli kurumsal amaçlar ve sergi alanı ve 1851’e kadar şehrin belediye binası olarak kullanılmış bugün ise Lecce’nin Turist Bilgi Ofisini barındıran restore edilmiş bir binadır.

Colonna di Sant’Oronzo (San Oronzo Sütunu)

Meydanın ortasında, meydanın adını alan şehrin koruyucusu olan Sant’Oronzo heykeli taşıyan sütunu Üzerinde Lecce’nin evliyası olan San Oronzo heykeli bulunur. Bu sütun ve heykel Brindisi şehri tarafından Lecce’ye şükran için hediye edilmiştir. San Oronzo’nun Brindisi’de ortaya çıkan veba salgınını önlemesini anmakta olduğu iddia edilir.

Antik Roma Amfitiyatrosu

Sant’Oronzo Meydanının büyük bir kısmını kaplayan Roma tiyatrosu kentsel inşaat sürecindeyken 1901 yılında keşfedildi. Kapasitesi yaklaşık 25.000 kişiymiş. İmparator ve yakınlarının oturacağı yer, senato üyelerinin, asillerin, halkın oturacağı yerler belli ve sırasıyla en mühimler sahneye yakın, halk sahneye uzak. Sokak seviyesinden rahatlıkla görünmekte ama içerisini dolaşamıyoruz. Turistlere kapalı.

Kuş Meşesi Altındaki Dişi Kurt mozaiği

Sant’Oronzo Meydanının ortasında, Giuseppe Nicolardi tarafından 1930’da yapılan “Kuş Meşesi Altındaki Dişi Kurt” ile şehrin armasını temsil eden mozaik bulunmakta. Yerel halk, batıl inançlar nedeniyle genellikle üzerine basmaktan kaçınır.

Anıt plaket

Meydanda gördüğümüz ağaç şeklindeki yapı dikkatimizi çekti. Lecce’nin 10. Yıl kutlamalarında şehri ziyaret eden Papa John Paul II’ye verilen anıt plaketmiş. 

Piazzetta Sigismondo Castromediano (Sigismondo Castromediano Meydanı)

Lecce gezimizde bir başka meydandayız. Trafiğe kapalı olan Piazzetta Sigismondo Castromediano Lecce’nin en ünlü anıtları, Santa Croce Bazilikası, Piazza Sant’Oronzo ve amfitiyatrosu’na çok uzak değil. Santa Croca Bazilikasına giderken karşımızda Sigismondo Castromediano anıtı. Sigismondo Castromediano bir özgürlük yurtseveri, yazar, kültür destekçisi ve arkeolog.  Bourbonlu Frederick II’ye karşı lèse majesté suçuyla suçlanan, 11 yıl boyunca “ayağında ayakkabı zinciriyle” hapiste yaşamış. Sürgünden 1859’da kaçtıktan sonra, Piedmont’a geri dönmüş ve İtalya Krallığı’nın yeni Parlamentosu’na girmiş.

Yüksek bir kaide üzerinde bronzdan yapılmış anıt Dük sol eliyle battaniyenin bulunduğu sandalyenin kenarında ayakta dururken, sağ elinde ise 1848 isyanlarını, hapis cezasını ve ardından sürgünü anlatan Anıları’nın müsveddesini tutuyor. Heykelin dibinde oturan büyük bir kadın Özgürlüğü temsil ederken, Zafer, Limburg Dükleri’nin evinin arması üzerinde zorunlu bir mahkumun zincirini düşüren bir kartalla temsil ediliyor.

Basilica di Santa Croce (Kutsal Haç Bazilikası)

Santa Croce Bazilikası Lecce’nin en güzel kilisesi kabul edilir.  Şimdiye kadarki en güzel Barok kiliselerden biri olan kilisenin geniş ön cephesinde parlak merkezi gül penceresinin etrafındaki beyaz taşa dantel gibi işlenmiş süslemelerin zenginliği ve zarafeti dikkat çekicidir. Kiliseyi farklı kılan işte bu süslemelerdir.

Ancak böyle güzel bir kiliseye girişte ücret istenmesi hiç de hoş değil. Dışını görmek biz yeterli geldi.

Değişik yerlerde çok fazla kilise gördüğümüz için o kadar fahiş bir ücret ödeyerek kilisenin içini gezmek  bize çok mantıklı gelmedi. .

Santa Maria della Provvidenza Kilisesi

Lecce’de bir başka kilise. Bu kilise ise Basilica di Santa Croce bazilikasının aksine Lecce’de ki en sade dini mimarilerden birisi. Kilise 18.yy.’ın başlarında mimar Guiseppe Cino  tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin dış cephesi üst üste üç düzenden oluşan cephesi, resmi olarak basit dekoratif unsurlara sahiptir

Lecce Sokakları

Bir şehri keşfetmenin en iyi yolu sokak aralarında dolaşmaktır. Lecce sakin bir şehir. Her sokağı ayrı güzel. Lecce’deki binaların rengi sarı. Çünkü buraya özgü Lecce taşı diye anılan özel bir tür sarı taşlardan yapılmış. Yüzlerce yıllık sokakları insanı etkiliyor.

Lecce’ye gelmek isterseniz Lecce’de ki hava alanı askeri olduğu için ya Bari’ye ya da Brindisi’ye uçakla gelmeniz gerek. İndiğiniz yerden araba kiralamak akla gelen ilk seçenek.

Bari – Lecce arası 2 saat, Brindisi Lecce arası ise 35 dakika. Lecce’de kaldığınız sürede ise herhangi bir araç ya da toplu yaşıma kullanmanız gerekmez. Çünkü Lecce çok küçük bir yer. Sokaklarda müzisyenlere eşlik ederek, yorulduğunuzda her saat bir şeyler içen insanlara katılıp dinlenerek neşe içinde şehri gezebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza (ücretsiz) abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.